Kitaristin “survival kit” – 5 tehokasta treeniä – Samulin blog

Kitaristin “survival kit” – 5 tehokasta treeniä – Samulin blog

18.3.2020. Ajat ovat kummalliset ja ihmisiä kehotetaan pysymään kotona. Uutiset kertovat huolestuttavia uutisia ulkomailta ja normaalin elämän ilot tahtovat painua taka-alalle. Haastavina aikoina on tärkeää pitää kiinni mahdollisuuksien mukaan asioista, jotka tuovat iloa ja pitävät mielen virkeänä. Yksi näistä asioista on musiikki, joka tarjoaa lohtua sekä kehittävää ja mieluisaa tekemistä. Sitä voi harrastaa niin yksin kuin yhdessä ja nyt jos koskaan, on hyvä hetki kehittää itseään musiikin parissa kun muita harrastuksia ja ulkona liikkumista kehotetaan välttämään.

Inspiroidu uudestaan

Mieti mitäkä asiat ovat niitä, jotka saivat sinut alunperin tarttumaan kitaraan. Muistele asioita, joista haaveilit harrastuksen alussa. Nämä haaveet ovat niitä, jotka motivoivat sinua tarttumaan soittimeen. Ne saattoivat olla ajatus siitä, että osaisit soittaa lempiyhtyeesi kappaleita tunnistettavasti tai voisit säestää itseäsi samalla kun laulat. Oli tämä haave mikä tahansa on nyt hyvä taas pyrkiä sitä kohti, sillä kaikki tavoitteet ovat saavutettavissa.

Akustisen kitaran alkeiskurssi

Aseta tavotteita

Voit asettaa itsellesi kevyitä tavotteita, jotka voi saada haltuun esimerkiksi kahdessa kuukaudessa. Tai voit tässä ajassa saattaa hyvään alkuun jonkin suuremman kokonaisuuden treenaamisen. Mikäli olet ajatellut, että haluaisit osata soittaa lempikitaristisi soolon niin tartu toimeen nyt.

Jos sinulla ei kuitenkaan ole erityisiä tavotteita niin tarjoan seuraavaksi joitain yleishyödyllisiä likkejä tai teemoja, joiden hallitseminen auttaa lähes kaikenlaisessa soitossa. Esitän harjoituksen sorminäppäilyyn sekä harjauskomppaamiseen, jotka ovat tarkoitettu kitaralla säestämiseen. Kaksi likkiä ovat melodisempia, jotka tähtäväät soittotekniikan parantemiseen. Näistä ensimmäinen likki on harjoitus, joka syventää vuoropikkaustaitojasi ja toinen on legatolikki, joka vahvistaa otelautakätesi osaamista. Viimeinen harjoitus on country-henkinen likki, jossa käytetään hybridipikkausta sekä kielenvenytystekniikkaa.

1. Näppäilyharjoitus

Yllä on esitetty lyhyt musiikillinen osio, jossa käytetään sorminäppäilytekniikkaa kahden soinnun päälle. Ensimmäisessä tahdissa soitetaan C-duurisointu ja toisessa tahdissa Am-sointu. Pidä sointuotteet pohjaanpainettuina koko tahtien ajan. Kyseessä on hyvin tyypillinen näppäilykuvio, jollaista sovelletaan esimerkiksi Kansasin Dust In The Wind-kappaleessa. Tutustu myös Rockwayn näppäilyä käsitteleviin kursseihin: https://app.rockway.fi/content/course/495

Harjoituksessa käytetään näppäilyyn kolmea sormea. Peukalo soittaa soittaa a- sekä d-kielten sävelet, etusormi g-kielen ja keskisormi b-kielen. Voit tutustua kuvioon niin, että soitat aluksi pelkän peukalolla tehtävän kuvion:

Pidä siis nämä sävelet pohjaan painettuina niin, että soitat 3. nauhan sävelen nimettömällä ja 2. nauhan sävelen keskisormella. Näppäile tasaisessa rytmissä näitä kumpaakin kieltä.

Etusormella ja keskisormella tehtävä liike näyttää seuraavalta:

Tässäkin pidetään 1. nauha koko ajan pohjaanpainettuna etusormella. Näppäile avoin g-kieli näppäilykäden etusormella ja b-kieli keskisormella. Harjoittele kumpikin linja erikseen ja lopulta yhdistä ne, jolloin ne luovat erittäin miellyttävän kuuloisen kokonaisuuden. Soita samaa kuviota kumpaankin sointuun ja voit soveltaa sitä myös omiin sointukiertoihisi.

2. Harjauskomppitreeni

Yllä oleva harjoitus esittelee hyvin yleisen rytmisen kuvion, jota käytetään kappaleiden säestämiseen harjauskomppitekniikalla. Tässä tekniikassa yleensä käytetään plektraa ja olennaisin seikka vastaavanlaisia kuvioita soitettaessa on käyttää käden edestakaista liikettä koko ajan, josta nimi harjauskomppi johtuu.

Pyri tekemään plektrakädellä tasaista alas-ylös-liikettä, joka lähtee kyynärvarresta. Harjoituksen ensimmäisessä tahdissa soitetaan C-duurisointu ja toisessa tahdissa Am-sointu. Tahdissa soitetaan yhteensä kahdeksan plektraniskua alkaen alaslyönnillä. Tabin yläpuolelle on merkitty plektraniskujen suunnat ja lisämateriaalia komppaamisesta löytyy Rockwayltä runsaasti: https://app.rockway.fi/content/course/301/20

Soita aluksi sointu plektran alaslyönnillä ja tämän jälkeen seuraava ylöslyönti tulee ohilyöntinä. Tahdin toisella iskulla soitetaan sointu niin plektran alas- kuin ylöslyönnillä. Tätä seuraa plektran ohilyönti alaslyönnillä ja sointuun osutaan ylöslyönnillä. Loppuun soitetaan sointu tahdin viimeisellä iskulla alaslyönnillä ja ylöslyönti tulee ohilyöntinä. Harjoittele tämä kuvio lihasmuistiin ja se alkaa pikkuhiljaa tuntumaan sekä kuulostamaan luontevalta kun tulet tutuksi sen kanssa. Voit soveltaa tätä kuviota hyvin moneen kappaleeseen sekä sointukiertoon.

3. Pikkausharjoitus

Tämän harjoituksen tarkoitus on kehittää vuoropikkaustekniikkaasi. Siinä soitetaan plektralla koko ajan edestakaista liikettä mutta toisin kuin harjauskompissa nyt pyritään mahdollisimman pieneen liikkeeseen, joka lähtee ranteesta. Tutustu yksityikohtaisemmin tähän tekniikkaan Rockwayn kurssien kautta: https://app.rockway.fi/content/course/340

Voit soittaa tämän harjoituksen C-duurisoinnun päälle sillä se käyttää c-duuriasteikon säveliä. Siinä soitetaan kuuden sävelen sarjoja ja tällaista rytmiä kutsutaan sekstoliksi. Harjoittele aluksi ensimmäiset kuusi säveltä. Siinä esitellään tekninen kuvio, jota sovelletaan lopunkin tahdin aikana.

Käytä b-kielellä sormituksena 8. nauhassa etusormea, 10. nauhassa keskisormea ja 12. nauhassa pikkurilliä. Sama sormitus soveltuu myös e-kielelle. Ensimmäiset kolme säveltä soitetaan b-kielellä ja neljännen sävelen aikana hypätään e-kielelle. Kiinnitä huomioon, että tämä sävel soitetaan plektran ylöslyönnillä. Tämän jälkeen siirrytään kahden sävelen ajaksi takaisin b-kielelle. Ole erityisen tarkkana pikkauksen kanssa, että pikkaat joka kerta kuvion täysin samalla tavalla. Voit asettaa kiintopisteiksi kuvion ensimmäisen sävelen, joka tulee alaslyönnillä ja neljännen sävelen e-kieleltä, joka tulee ylöslyönnillä. Sovella tätä kuviota myös muihin tahdin osiin, joissa toistuu sama sekstolikuvio mutta e-kielen sävel vaihtuu joka kuvion myötä.

4. Legatotreeni

Tämä legatotekniikkaa käyttävä likki haastaa otelautakättäsi kehittäen sen hallintaa. Tässä tekniikassa pyritään käyttämään mahdollisimman vähän plektraa ja usein kielen ensimmäinen sävel on pikattu plektran alaslyönnillä ja loput soitetaan hammer-oneilla.

Tutustu tekniikan syvempään olemukseen Rockwayn kautta: https://app.rockway.fi/content/course/354

Tässä harjoituksessa soitetaan kuuden sävelen rytmejä eli sekstoleja mutta voit ajatella ne myös kolmen äänen osina mikäli se helpottaa harjoituksen sisäistämistä. Soita kahden ensimmäisen kielen sävelet käyttäen etusormea 3. nauhoille, keskisormea 5. nauhoille ja pikkurilliä 7. nauhoille. Pikkaa 3. nauhan sävelet, joista loput sävelet samalla kielellä soitetaan hammereilla.

Kolmas ja neljäs kolmen nuotin sarjat soitetaan samalla tekniikalla vaikkakin sarjan toinen ja kolmas sävel tulevatkin eri kieliltä. Pikkaa siis g-kielen 4. nauha, jota seuraa hammereilla d-kielen 5. nauha ja a-kielen 7. nauha. Toisinaan näitä hammereita voidaan hajoittaa myös muille kielille, jolloin niillä saadaan soitettua arpeggioita. Loppupuoli treenistä soitetaan käyttämällä samaa tekniikkaa. Soita harjoitus aluksi hyvin hitaasti ja ota se haltuun pienissä erissä. Kun koet, että saat soitettua sen sujuvasti hitaassa tempossa voit vähitellen nostaa tempoa. Tärkeää on, että saat soitettua sen ulkoa ja lihasmuistista ennen kuin lähdet nopeuttamaan sitä.

5. Countrylikki

Tässä countryhenkisessä likissä käytetään pääasiallisesti bend-tekniikkaa sekä hybridipikkausta. Mikäli haluat enemmän tutustua näihin soittotapoihin tutustu näihin Rockwayn kursseihin: https://app.rockway.fi/content/course/417

Soita aluksi sävel g-kielen 7. nauha nimettömällä ja tee siihen kokosävelbend. Pidä venytys yllä samalla kun soitat pikkurillillä puolibarreotteella kahden ohuimman kielen 8. nauhat. Tässä voi hyödyntää hybridipikkausta, jossa käytetään plektran lisäksi saman käden sormia. Näppää siis ohuin e-kieli nimettömällä ja b-kieli keskisormella. Tämän jälkeen pikkaa uudelleen jo venytetty g-kieli ja palauta se takaisin aloitussäveleen. Lopuksi soita vielä samalta kieleltä 5. nauha ja siihen kokosävelbend. Harjoituksen loppuun soitetaan samanaikaisesti g- ja b-kieleltä 5. nauhat, jotka voit näpätä plektrakäden keskisormella sekä nimettömällä.

Suunnittele treenaamisesi

Anna kullekin harjoitukselle aikaa kehittyä ja pidä niiden kanssa hauskaa. Voit vaikka tehdä niistä treeniohjelman, jossa soitat kutatkin treeniä vartin tai yhtä treeniä yhtenä päivänä. Tärkeää tuotteliaassa harjoittelussa on harjoitella uusia asioita, sillä ne vievät aina taitoasi eteenpäin tehokkaasti.

Muista myös pestä kätesi ennen kitaransoittoa, sillä kaikki lika käsistä kertyy kitarankieliin.

Opas tehokkaaseen harjoitteluun -kurssi

-Samuli

Lisää kommentti