Kitaransoiton aloittaminen ja vinkit – Samulin blogi

Tuntuuko kitaransoitto vaikealta vaikka kuinka yrität harjoitella? Sormet ovat liian lyhyet ja ne kipeytyvät, kämmenen lihakset puutuvat ja sävelet soivat rätisten… Et ole ainoa, joka painii näiden ongelmien ja tunteiden kanssa.

Kitaransoiton aloittaminen on helppoa, mutta nämä ovat tyypillisiä ajatuksia etenkin soittoharrastuksen ollessa aluillaan. Tämä onkin kriittisin vaihe kitaran soiton harrastuksen parissa ja juuri tällöin tapahtuu suurin osa harrastuksen lopettamisista.

Kaikkiin ongelmiin on kuitenkin olemassa ratkaisu. Yksikään niistä ei ole lopettaminen.

Kitaransoitto usein näyttää ammattilaisen tekemänä helpolta ja siltä se myös tuntuu silloin, kun soitto sujuu lukemattomien harjoittelutuntien tuloksena. Uudelle kitaristille saattaakin tulla yllätyksenä kuinka haastavaa se etenkin alussa onkin. Jo yhden sävelen tuottaminen kitaralla on suhteellisen työlästä; joudut painamaan otelaudalla nauhaväliä juuri oikeasta kohdasta oikealla paineella sekä näppäämään toisella kädellä oikeaa kieltä sopivalla voimakkuudella.

Alkeet voit napata haltuun täältä lunastamalla ilmaisen kokeilun (yli 30 video-oppituntia):

Kitaransoiton alkeiskurssi

Kitaransoiton aloittaminen – Soinnuilla alkuun

Usein kitaransoitto aloitetaan sointujen harjoittelulla. Tämä onkin hyvä tapa aloittaa soittaminen ja sointujen hallitseminen on yksi tärkeimpiä kitaransoiton kulmakiviä. Kitara on pääsääntöisesti säestyssoitin ja tämä tapahtuu useimmiten nimenomaan sointujen avulla.

Silti perussointujen soittaminen kitaralla on melko haasteellista. Normaalit kolmisoinnut muodostetaan niin, että pyritään käyttämään mahdollisimman monta kitarankieltä samanaikaisesti. Käytössä on myös useimmiten kolme sormea yhtäaikaan ja tämä saattaa tuottaa ongelmia koska sormien independenssi ja tarvittava motoriikka ei ole vielä tarpeeksi kehittynyt.

Screen Shot 2019-12-11 at 10.04.59

Tämän vuoksi vaihtoehtoinen väylä totutella kitaran soittotuntumaan on soittaa yksinkertaisempia harjoitteita, joissa on käytössä vähemmän kieliä sekä sormia. Oivallisia harjoituksia ovat melodiset, yksiääniset linjat. Näiden kautta totut sävelten tuottamiseen kitaralla sekä kahden käden välisen synkronisaation hakemiseen. Mikäli kuitenkin haluat soittaa sointuja kenties helpoin tapa on soittaa vain sointujen perussäveliä.

Jos Rockway.fi-palvelu on sinulle tuntematon, suosittelen lämmöllä tutustumaan palvelun tarjontaan. Löydät yli 150 valmiiksi kuvattua kitarakurssia, joihin saat pääsyn lunastamalla ilmaisen kokeilun.

Tästä voit jo heti tsekata miten suositun E-mollisoinnun voi soittaa niin, ettei vasenta kättä tarvita ollenkaan. Video on osa Heti soittamaan kitaraa -kurssiamme.

Sointuotteiden helpottaminen

Jos tavoitteena on soittaa esimerkiksi sointukierto, jossa on C, F ja G -soinnut, voit soittaa ne vain kahta paksuinta kieltä käyttämällä yksittäisinä sävelinä, jotka ovat c, f ja g. Näiden avulla pääset nopeasti kiinni musiikkiin ja voit soittaa lyhyellä harjoittelulla jo kappaleen mukanakin.

1-5   2-4

Voit alkaa vähitellen lisäämään näin perussäveliin lisää sointusäveliä ja alkaa rakentamaan pakkaa kohti kokonaisia sointuja. Oivallinen tapa soittaa kahden kielen sointuja on käyttää ns. 5-sointuja. Näissä soitetaan perussävelen lisäksi soinnun viides sävel, jonka mukaan soinnut saavat nimensä. Nämä soinnut ovat otteeltaan aina samanlaisia ja toimivat niin duuri- kuin mollisointujenkin korvikkeina.

3-44


5-soinnussa
soitetaan alempi sävel etusormella ja ylempi joko nimetöntä tai pikkurilliä käyttämällä. Kannattaa todella totutella näihiin otteisiin ja ne ovat esimerkiksi rock- ja heavymusiikissa yleisin tapa soittaa soinnut.

Ohuiden kielten soinnut

Voit myös soittaa soinnut niin, että käytät vain niiden kolmea ohuinta kieltä kaikkien kuuden sijaan. Näissä otteissa selviät usein vain yhdellä tai kahdella sormella.

Samainen sointukierto soitettuna kolmella ohuimmalla kielellä näyttää seuraavanlaiselta:

4-99


F
-soinnussa voit soittaa kahden ohuimman kielen 1. nauhan sävelet käyttämällä etusormea. Paina kumpikin kieli samalla sormella ja soita sen lisäksi g-kielen 2. nauha keskisormella. Tarvittaessa voit myös soittaa kummankin 1. nauhan sävelen käyttämällä kahta eri sormea. Silti on hyvä totutella painamaan yhdellä sormella useampi kieli kerrallaan koska tämä on kitaransoitossa hyvin yleinen tapa.

Voit myös halutessasi soittaa muitakin kolme kieltä kattavia sointuja, jotka muodostavat “kokonaisen” soinnun mukaisesti. Kun käytät kolmena kielelä d-, g- ja b-kieltä saat sointuun hieman enemmän alataajuuksia mukaan. Otteina soinnut eivät kuitenkaan juuri vaikeudu.

5-94

Kun kolmen kielen soinnut ovat hyvin hallussa voit lisätä otteeseen yhden uuden kielen käyttämällä esimerkiksi neljää ohuinta kieltä. Kun nämä otteet tuntuvat luontevilta voit siirtyä harjoittelemaan kokonaisia sointumuotoja.

6-2

Sointujen treenaaminen 

Kun soitto tuntuu haastavalta älä luovuta vaan mieti, voiko asian toteuttaa jotenkin helpommin. Soita soinnut myös sopivalla nopeudella äläkä kiirehdi niiden kanssa. Yksi kitaristien yleisimmistä ongelmista on liian nopea soitto ennen kuin taidot antavat siihen myöten. Pidä harjoittelu määrätietoisena sekä säännöllisenä. Kun tiedät mitä treenaat ja milloin niin saat siitä paljon enemmän irti ja taidot karttuvat nopeammin.

Pyri järjestämään itsellesi vähintään kolme 15:sta minuutin sessiota viikottain ja mieti etukäteen, miten käytät nämä vartit. Harjoittele yhden session ajan vain yhtä asiaa pyri oppimaan asia ulkomuistiin. Kun pääset irti nuottikuvasta voit paremmin keskittyä itse soittamiseen. Etene tarpeeksi pienissä askelissa ja anna kullekin vaiheelle tarpeeksi aikaa. Kukin meistä kehittyy omalla tahdillaan ja hyväksy tämä tosiasia sekä muista, että vain harjoittelulla asia etenee.

Tee harjoittelusta hauskaa ja pidä sitä laadukkaana omana aikanasi. Kun harjoittelu on suunniteltua on kehittyminen väistämätöntä. Pidä tavoite mielessäsi, joka auttaa motivoitumaan aina uudestaan. Muista, kun harjoittelet tarpeeksi opit asian ja voit tämän jälkeen nauttia työsi hedelmistä.

Lunasta ilmainen kokeilu ja aloita rokkaaminen!

Kitaransoiton alkeiskurssi

-Samuli

Lunasta ilmainen kokeilu