Kitaran alkeet – Soinnut tutuiksi 5 minuutin harjoituksilla

Kitaransoiton opettajana kuulen usein kuinka oppilas kokee ajan puutteen ongelmalliseksi soittimen harjoittelussa. Nykyelämä voi olla hyvinkin hektistä ja aika usein kortilla.

Uskon, että jokaisella olisi mahdollisuus tehdä pari tuntia päivässä asioita, joita haluaa, kuten soittaa kitaraa tai katsoa televisoita, mutta tällöin on kyse prioriteeteista. Perus arki töiden ja sosiaalisten velvoitteiden myötä toki tekee myös sen, ettei päivään jää tuntitolkulla ylimääräistä aikaa.

Monesti kiireen ja ajanpuutteen tuntu soittimen harjoittelun kontekstissa tulee myös siitä kun ei tiedetä, että mitä ja kuinka tulisi harjoitella. Se on myös turhautumista.

Kyse on siis enemmänkin siitä mitä tarkalleen ottaen kannattaa harjoitella ja vielä tärkeämpi kysymys on; kuinka ja miten paljon kannattaa harjoitella.

Katso lisää: Opas tehokkaaseen harjoitteluun
Lue lisää: Kuinka treenata tehokkaasti?

Tuloskeskeisessä harjoittelussa tärkeintä on määritellä harjoittelulle tavoite. Tämän jälkeen selvitetään paljonko aikaa harjoittelulle on päivä- tai viikkotasolla.

Seuraavaksi pohditaan, minkä tyyppiset harjoitukset tukevat tavoitteeseen pääsyä ja näistä harjoituksista luodaan täsmätreenejä, joita treenaamalla viemme systemaattisesti taitojamme eteenpäin.

Ja tärkeintä on muistaa soittelun tai jammailun ja harjoittelun erot.



Analysoi harjoitteluasi

On tärkeää osata analysoida jonkin asian soittamiseen vaadittavien elementtien luonne.

Mikäli tavoitteena on oppia soittamaan esimerkiksi Stairway To Heaven -kappaleen intro, on tehokkasta käydä läpi ja tiedostaa, että minkälaista soittotekniikkaa siinä käytetään, mitä sointuotteita siinä on, minkälainen tempo on kyseessä sekä mitä soittosaundia kappaleessa käytetään kuin se, että vain avaa tabulatuurit ja alkaa kahlaamaan niitä läpi samalla soittaen takkuillen.

Aina ei ole tehokkainta vain harjoitella pitkää kokonaisuutta vaan on parempi pilkkoa se pieniin palasiin, joita erikseen harjoittelemalla kasaamme ikään kuin musiikillista palapeliä, jonka jokainen osa on huolella erikseen tiedostavasti treenattu.

Yleishyödyllinen treenaus

Jos tarkkaa ja selkeää treenattavaa tavoitetta ei tietyllä hetkellä ole, vaan haluna on osata soittaa kitaraa perustasolla, on monen ammattilaisen mielestä (minun myös) syytä ottaa kitaran soinnut haltuun. Kitara on pohjimmiltaan soitin säestämiseen, joka tapahtuu nimenomaan soinnuilla.

Kun tyypillisimmät sointuotteet ovat hallussa, voidaan keskittyä komppaamisen eri tekniikoihin.

Tällä kokonaisuudella käydään läpi kaikki tyypillisimmät kitaran perussoinnut:

Suuri sointuopas


Yleisellä tasolla soinnut voidaan jakaa duureihin ja molleihin. Kitaralla soinnut voidaan jakaa tämän jaon lisäksi myös ns. avo-otteisiin ja barre-otteisiin.

Voit ajatella soinnut vaikkapa niin, että kun musiikissa sävelet kulkevat aakkosjärjestyksessä a:sta g:hen, niin voit harjoitella jokaisesta sävelestä niin duuri- kuin molliotteenkin. Eli harjoittele A molli ja A duuri, B molli ja B duuri, C molli ja C duuri jne.

Kitaran luonteesta johtuen jokainen yksittäinen sointu voidaan vieläpä soittaa lukuisalla eri tavalla ja eri kohtaa otelautaa. Tästä saadaankin oivallinen treeni, mikäli sinulla on aikaa harjoitteluun vaikkapa vain viisi minuuttia.

5 minuutin sointutreenit

Musiikissa soinnut usein esiintyvät yhdessä ns. sointukiertoina. Voimme valita jotkin kaksi sointua ja tehdä niistä lyhyt kahden soinnun sointukierto, jota voidaan soittaa looppina, eli jatkuvasti toistaen.

Otetaan soinnuiksi vaikkapa C sekä F. Kumpikin sointu voidaan soittaa eri puolilta otelautaa ja onkin todella hyödyllistä osata näitä eri versioita. Käytännön säestystilanteessa eri variaatioita voi sitten hyödyntää soittajan haluamalla tavalla.

Harjoittelemme siis näistä kahdesta soinnusta eri käännöksiä, joissa on samat soinnut sävelet pinottuna eri järjestykseen, jolloin sointuote muuttuu.

Yllä on esitetty avo-otteena C sekä barreoteena F.


Soitamme C– ja F-soinnun eri puolilta otelautaa aloittaen alimmasta mahdollisesta asemasta soittamalla avo-C:n ja barreotteella F:n.

Seuraavaksi soitamme C:n 3. nauhalta barreotteena ja F:n samasta asemasta neljällä ohuimmalla kielellä.

5. nauhalta voimme soittaa C:n kuuden kielen otteella, jossa pikkurillillä soitetaan ohuin kieli, etusormella 5. nauhat ja kaksi paksuinta kieltä keskisormella sekä nimettömällä. F saadaan myös samasta asemasta pitämällä etusormi barreotteessa 5. nauhalla ja soittamalla keskisormella b-kieli, nimettömällä d-kieli ja pikkurillillä a-kieli.

8. nauhalta voidaan soittaa C otteella, jossa 8. nauhat otetaan etusormen barreotteella, g-kieli keskisormella, d-kieli pikkurillillä ja a-kieli nimettömällä. F:ssä pidetään etusormi barreotteena ja pikkurillillä soitetaan b-kielen 10., nimettömällä g-kielen 10. ja keskisormella d-kielen 10.

10. nauhalta voidaan soittaa C neljällä ohuimmalla kielellä, jossa voit soittaa 12. nauhat barreotteella tai sormittaa kunkin sävelen erikseen. F:ssä soitetaan 10. nauhat etusormella ja ohuin kieli pikkurillillä, a-kieli keskisormella ja paksuin kieli nimettömällä.

Harjoituksen viimeisessä asemassa C:ssä käytetään etusormen barreotetta 12. nauhalla, johon lisätään keskisormella b-kielen 13., nimettömällä d-kielen 14. ja pikkurillillä a-kielen 15. F soitetaan barreotteella 13. nauhalta, johon lisätään keskisormella g-kielen 14., pikkurillillä d-kielen 15. ja nimettömällä a-kielen 15.

Kitaran soiton alkeet -kurssi


Sointujen harjoittelusta

Mikäli jokin näistä sointuharjoituksista tuntuu erityisen helpolta, niin käytä aikasi mieluummin haastavampiin otteisiin.

Voit käyttää 5. minuuttia vain yhdenkin harjoituksen soittamiseen, jossa pyrit vaihtelemaan sointuotteita tasaisella rytmillä niin, että sormet löytyvät oikean paikkansa mahdollisimman määrätietoisesti ja nopeasti.

Mikäli sormet hakevat kauan paikkaansa, hidasta rytmiä ja visualisoi mielessäsi mihin sormien kuuluu mennä ja miltä sointuote näyttää. Mikäli sinulla ei ole tätä kuvaa mielessäsi eivät sormet tule löytämään otetta nopeasti.

Pyri siis saamaan valmiin sointuotteen kuva mieleesi ja lähde hitaasti hakemaan otetta niin, että oikea sormi tähtää heti oikeaan kohtaan. Vähitellen tämä oikein toistettu liike jää lihasmuistiin ja sormet alkavat löytää oikean paikan automaattisesti. Lopulta voit käydä tätä koko harjoitusta systemaattisesti läpi niin, että vaihtelet sointuotteita tasaisessa rytmissä nousten koko ajan otelaudalla ylöspäin.

Näin saat käytettyä 5 minuuttia tehokkaasti ja aina kun opit jotain uutta, ovat taitosi menneet eteenpäin.

Hyviä treenihetkiä!
-Samuli

Kitaravideot