Kitaran äänittäminen kotona – Samulin blogi

Tässä blogissa tutustumme matalalla kynnyksellä kitaran äänittämisen mahdollisuuksiin kotioloissa. Nykyteknologia on kehittynyt myös tällä saralla huimaa vauhtia viimeisen vuosikymmenen aikana, mikä tekee kotiäänittämisen helpommaksi ja laadukkaamaan kuuloiseksi kuin vain muutama vuosi sitten.

Noin 20 vuotta sitten ainoat äänitysmahdollisuudet kotioloissa tarjosivat C-kasettisoitinten äänitysominaisuus laitteen omalla sisäänrakennetulla mikrofonilla tai ns. moniraitanauhurilla, joihin pystyi tallentamaan muutamia erillisia raitoja päällekkäin.

Nykyteknologian myötä äänittäminen tapahtuu lähinnä tietokoneiden kautta. Niihin on saatavilla erinäisiä ohjelmia, joiden avulla äänitys tapahtuu. Kuitenkin myös älypuhelinten kehittyessä sekä ohjelmien saatavuus tableteillekin tekee äänittämisen aloittamisesta helppoa.

Esittelen tässä kirjoituksessa ilmaisia tai edullisia ohjelmia, joiden avulla saa tallennettua ja tuotettua hyvänkuuloista ja jopa ammattimaista äänenlaatua.

Pääsääntöisesti äänittämisen mahdollistaa kaksi vaihtoehtoa: joko laitteen oma mikrofoni tai äänen syöttäminen suoraan ohjelmaan.

Älypuhelin

Suurimmalla osalla ihmisistä on jo yksinkertaisin tapa äänittämiseen taskussaan: puhelin.

Älypuhelinten mikrofonit kehittyvät kovalla vauhdilla ja niillä saa helposti omaa soittoaan tallennettua. Suurimmassa osassa puhelimista on videokamera, jolla voi myös äänittää omaa soittoa kuvan kanssa. Tämän lisäksi puhelimista yleensä löytyy sanelin tai muu ohjelma, joka tallentaa pelkkää ääntä yksinkertaisten äänenmuokkausmahdollisuuksien kera.

Puhelimiin on myös ladattivissa app-kauposta erinäisiä laadukkaampia äänitysohjelmia, joiden perusidea on kuitenkin sama: ne käyttävät puhelimen omaa mikrofonia.

Garage Band

Garage Band on Apple-laitteissa toimiva usein ilmainen aplikaatio. Toisiin laitteisiin sen saa valmiiksi asennettuna tai sen voi ostaa noin 5 €:n hintaan AppStoresta.

Se on hyvin helppokäyttöinen applikaatio, jolla voi tehdä halutessaan hyvinkin laadukkaan kuuloista musiikkia. Se ei ole pelkästään kitaran äänittämistä varten, vaan sillä voi itse luoda musiikkia, joka sisältää kaikki soittimet rumpuja myöten.

Garage Bandilla äänittämistä varten ei tarvita mitään lisälaitteita, vaan kitaran äänittämistä varten ohjelma käyttää laitteen omaa mikrofonia. Kitaran signaali on toki mahdollista ohjata ohjelmaan suoraankin ja ääntä voi muokata melko laajasti vielä itse ohjelman sisälläkin.

Sillä voi luoda monta ns. raitaa, eli voit lisätä useita soittimia päällekkäin erikseen äänitettyinä. Esimerkiksi voit ensin soittaa kitaran komppiraidan, jonka jälkeen voit nauhoittaa soolon tämän kompin päälle. Siihen voi myös lisätä muita soittimia kuten basson, rummun ja erinäisiä kosketinsoitinsaundeja.

Lopullisen valmiin kappaleen saa ulos ohjelmasta esimerkiksi mp3-tiedostona, joka on kooltaan pieni ja sitä voi lähettää eteenpäin e-mailitse.

Cakewalk

Cakewalk on Bandlabin luoma äänitysohjelma PC-käyttöjärjestelmälle. Sen saa ladattua ilmaiseksi ja se on ammattitasoon yltävä ohjelma. Se sisältää omat virtuaaliset soittimensa, joiden avulla voi luoda lähes rajattomalle määrälle raitoja erinäisiä soitinyhdistelmiä. Jotta kitaran äänen saa sisään ohjelmaan tarvitaan äänikortti, joka ohjaa äänen oikeaan paikkaan.

Suurin osa laadukkaista äänitysohjelmista ei käytä laitteen omaa mikrofonia. Nämä mikrofonit eivät ole tarpeeksi laadukkaita tallentaakseen soittimen kaikki nyanssit puhtaasti vaan ovat lähinnä tarkoitettu muistiinpanovälineeksi.

 

Äänikortti eli interface

Jotta kitaran ääni saadaan sisälle äänitysohjelmiin tarvitaan ns. ulkoinen äänikortti, joka ohjaa äänen tietokoneeseen. Myös monet ns. mallintavat kitaraefektilaitteet toimittavat äänikortin virkaa mikäli ne voi yhdistää suoraan tietokoneeseen.

Äänikortti on ulkoinen laite, joka ohjaa äänen tietokoneeseen ja siellä haluttuun kohteeseen. Äänikortteja on monenlaisia eri hintaluokissa ja halvimmat voi saada muutamalla kymmenellä eurolla. Ilmaiseksikin niitä on mahdollista löytää erinäisiltä muusikoiden nettitoreilta.

Äänikortti liitetään tietokoneeseen ja siihen kitaran saa kiinni tavallisella instrumenttikaapelilla. Tällöin kitaran ääni ohjautuu äänitysohjelmaan, jossa sitä voi muokata lähes rajattomasti. Siihen voi esimerkiksi lisätä säröä, kaikua ja muita efektejä.

Reaper

Reaper on Cakewalkin tyyppinen äänitysohjelma, jonka voi ladata ilmaiseksi niin Macille kuin PC:kin. Se toimii samalla periaatteella, eli siinä on lukuisia virtuaalisia soittimia, joita voi lisätä rajattomasti kappaleeseen. Kitaran äänittämistä varten tarvitaan tähänkin äänikortti tai kitaran efektilaite, joka on mahdollista liittää suoraan tietokoneeseen.

Kaikki nämä ammattimaisemmat äänitysohjelmat toimivat hyvin pitkälti samoilla periaatteilla. Ne sisältävät virtuaalisoittimia ja kitaran äänittämistä varten tarvitaan äänikortti. Äänityksen tapahduttua ääntä voidaan muokata loputtomasti ja lopullisen tuotoksen saa ulos monessa eri tiedostomuodossa.

Audacity

Audacity on keskittynyt lähinnä audioraitojen eli ulkoisten soitinten, kuten kitaran äänittämiseen. Äänitys tapahtuu joko mikrofonin tai ulkoisen äänikortin kautta. Tämäkin ohjelma on ladattivassa täysin ilmaiseksi ja äänitys periaatteet toimivat samoin kuin muissakin äänitysohjelmistoissa. Audacity sisältää hyviä efektejä, joilla voi muunnella kitaransaundia paljonkin. Se sisältää mm. raidan nopeuttamis/hidastamis-ominaisuuden, jota on mielenkiitoinen lisä esimerksi omaa soittoa analysoitaessa.

Audacity toimii myös niin Macilla kuin PC:lläkin.

Logic

Logic on paljon ammattilaisten käyttämä äänitysohjelmisto, jolla voi tehdä miltei mitä tahansa. Sen saa ladattua AppStoresta noin 200€:n hintaan, joka on melko alhainen kun huomioidaan, että edellinen Logic-versio maksoi noin 1000€.

Periaatteessa ohjelmalla ei ole rajoituksia. Se sisältää erinomaiset virtuaalisoittimet, jotka ovat hyvin realistisen kuuloisia. Esimerkiksi rumpuraidan luomiseen ei tarvitse olla tietämystä rumpujen soittamisesta kun tarjolla on valmiita rumpulooppeja, joita voi käyttää haluamallaan tavalla.

Kitaroiden äänittäminen Logicilla on helppoa ja se vaatii ulkoisen äänikortin, jolla ääni saadaan sisään ohjelmaan.

Zoom

Zoom on kätevä nauhuri, jonka on mikrofoni suunniteltu tallentamaan laadukkaasti kovaakin äänenpainetta. Se on taskukokoinen nauhuri, jolla voi äänittää yhden raidan älypuhelimen tavoin mutta sen korkeatasoinen mikrofoni tallentaa äänen huomattavasti parempilaatuisena. Tiedoston saa ulos laitteesta esimerkiksi mp3-muodossa. Kitaran äänittäminen on zoomilla helppoa, kun asettaa nauhurin vain lähelle kaiuitinta tai akustisen kitaran kaikukoppaa.

Zoomeja on monenlaisia eri hintaluokissa sisältäen eri ominaisuuksia. Se soveltuu loistavasti myös konserttitaltiointia varten.

Äänittämisen maailmaa ei kannata pitää hankalana ja luotaantyöntävänä. Niinkuin mikä tahansa asia, siinäkin on alussa omat haasteensa mutta lopulta perusäänittäminen on hyvin yksinkertaista ja nopeaa. Äänittäminen on useimilla ohjelmilla samankaltaista ja käsittää samat peruskomennot ja käsitteet. Rockwayltä löytyy hyvä äänityskurssi, jolla pääsee alkuun.

Äänityshommat haltuun tästä

 

-Samuli

Lisää kommentti