KIALO: Matkalla tähdeksi, osa 1

 

Muistatko vielä #Hitti2018-biisikilpailun? Vuoden 2018 aikana käytyyn kilpailuun osallistui lähes 200 musiikintekijää, joista voittajaksi selviytyi Kialo-nimellä musiikkia tekevä Nelli Saarikoski. Nelli sai palkinnoksi Rockwayn 12kk lahjakortin, F-Musiikin kotistudiopaketin ja “Jos kuolen nyt” -voittajakappaleen tuotannon, äänityksen, miksauksen, masteroinnin ja julkaisun.

Kappaleen tuottajana toimi mm. Pariisin Kevät -yhtyeestä tuttu Arto Tuunela, äänityspaikkana legendaarinen Finnvox, miksaajana mm. Zen Cafèa ja Maija Vilkkumaata miksannut Ilkka Herkman ja masteroijana tuhansia hittejä masteroinut Svante Forsbäck. Kappale julkaistaan elokuussa 2019 Hannu Sormusen ja Lasso Entertainmentin toimesta. Nelli kirjoittaa matkastaan blogia Rockwaylle. Julkaisemme jokaisen blogipostauksen yhteydessä myös videomateriaalia tuotannon kulisseista. HUOM! #HITTI2020 starttaa elokuussa!

(Kuva. Teksti jatkuu kuvan jälkeen)

KIALO logo

Kuka on Kialo? 

Mä oon Kialo, kolmekymppinen helsinkiläismimmi ja katson maailmaa omasta oudosta vinkkelistäni. Asun Etelä- Helsingissä omassa tumman sävytteisessä asunnossani, jonka olen vuorannut itseäni inspiroivilla instrumenteilla. Tällä kertaa kaunis ajatukseni oli että seiniä peittävät soittimet kutsuisivat mua jatkuvasti soittamaan ja säveltämään, mutta ajatus kääntyi nopeasti itseään vastaan. Nyt teen työt työhuoneellani Sonic Pumpilla ja pidän kotini latauspisteenä, missä voin tehdä mitä huvittaa. Olen tullut siihen tulokseen että olen nykyään kai tällainen. Ahdistun helposti tärkeistä asioista ja pohdin paljon itseäni ja elämää. Jos katsoisin vierestä jotakin toista ihmistä, joka tulkitsee kaikkea näin paljon ja tuntee normaalistakin elämisestä toisinaan tämän verran ahdinkoa, kehottaisin häntä Sami Kurosen tavoin vähän löysäämään eikä puristamaan mailaa ihan niin kovaa. Mailaa tai ei, osaan myös nautiskella ja ottaa iisisti. Nämä kaikki asiat on niitä mistä kirjoitan biisini sitten kun rauhoitun ja muistan vetää syvään henkeä. Tai silloin kun läheiset käskevät.

Sävellän kappaleita yleensä pianolla. Aloitin piano-opintoni Pop & Jazz Konservatoriolla vuonna -95 ja tunnen soinnut ja koskettimet kuin omat taskuni. Tämän vuoksi sointukierroista ja melodioista usein tulee myös liian samanlaisia. Ja sitten taas ahdistun. Siksi ostin maailman siisteimmän Fenderin kitaran. Osaan tavallaan soittaa kitaraa, mutta en kuitenkaan ollenkaan, ja se riittää mulle. En tunne kitaran kaulaa ja otteita vieläkään vaikka aloitin kitaratunnit ala-asteella ja siksi kitaralla tehdyistä sävellyksistäni tulee mielestäni mielenkiintoisempia kuin pianolla sävelletyistä. Kunnes vääntäydyn takaisin mukavuusalueelleni pianon ääreen tai avaan ideoiden pohjattoman kaivon Logic Pron. Vaikka sävelsin Jos kuolen nyt -kappaleen pianolla, otin sen tietenkin haltuun myös kitaralla tulevia keikkoja silmällä pitäen.

Yhteenvetona sanottakoon, että olen pitkäaikainen muusikko ja laulaja, artisti ja biisinkirjoittaja. Innostun ja ahdistun asioista epäsäännöllisen säännöllisesti ja koen eläväni eniten alamäissä. Kirjoitan kolmekymppisen naisen näkökulmasta elämästä ja itselläni siihen kuuluu traumoja, pelkoja, masennusta, impulsiivisuutta, onnellisuutta sekä suurta rakkautta. Pyrin kirjoittamaan laulut itselleni, mutta saan itseni usein kiinni ajattelemasta “voiko näin sanoa” tai “mitä tästäkin nyt ajatellaan”. Suurin läksyni on ollut – ja on edelleen – olla välittämättä.

Miten “Jos kuolen nyt” syntyi?

Kappaleeni syntyvät mistä milloinkin, mutta eniten inspiroidun ihmisten välisistä keskusteluista, ihmissuhteista, paikoista ja ilmiöistä. Saatan saada kimmokkeen tarttuvasta kitarariffistä tai yksittäisestä lauseesta jonka kuulen tai luen. Jos Kuolen Nyt -biisiin sain ajatuksen kun olin viime kesänä 2018 matkustamassa Berliiniin. Olin kehittänyt jostain lentopelon, joka nykyään on onneksi hellittänyt. Berliinin lentokoneessa olin kuitenkin vielä varma siitä että kone pitää outoa meteliä ja se hajoaa keskelle taivasta. Silloin tajusin että jos niin tapahtuu niin sitten ei muuta kuin hyvästi ja kohti tuonpuoleista. Ajatus sai minut huvittumaan ja loppumatka sujui rauhallisemmassa mielentilassa. Kun saavuin Berliiniin muusikkojenliiton residenssiin minulla oli ensimmäinen biisiaihe valmiina, viikko aikaa ja saatoin istua idean kanssa ison flyygelin ääreen.

Liiton residenssissä on upeat puitteet joten inspiraatioita ei niin sanotusti tarvinnut etsiä. Hahmottelin ensin kertsiä pianon ääressä, soittelin sointukiertoja ja aloin hyräillä melodioita. Aloin pian hahmottamaan millaisen viban haluan biisiin – hieman synkän mutta en kuitenkaan liian vakavaa. Hahmottelin ensin kertosäettä ja melodia alkoi syntyä melko helposti itsestään sointujen päälle. “Jos kuolen nyt” syntyi hokemaksi jo alku metreillä, jonka ympärille aloin kasata kertosäkeen lyriikoita ja melodioita. Mietin pitkään ja vaihtelin kertosäkeen muita laineja kunnes olin tyytyväinen. Säkeistöjen sanat ovat vaihtuneet matkalla moneen kertaan. Turhaudun usein johonkin osaan tekstissä ja saatan sen vuoksi kirjoittaa koko roskan uudelleen. Ja näin tosiaan kävi moneen otteeseen Jos kuolen nyt – kappaleen säkeistöjen kohdalla. Halusin tekstin kuitenkin kertovan itsestäni ja elämästäni, se oli lähtökohta ja pidin siitä kiinni. Kun olin saanut sävellyksen vasta puoliksi tehtyä, se oli mielestäni valmis sovitettavaksi. Siirryin residenssin alakertaan (jep, kaksi kerrosta yksin minulle itselleni) missä oli näyttö, midikiippari ja kaiuttimet.

Aloin hahmottelemaan sovitusta Logicilla. Rumpukomppia, bassoriffejä ja fiilistelin erilaisia synasoundeja. Kaikki alkoi hahmottumaan nopeasti ja demo alkoi valmistua. Tein raakileen valmiiksi parissa päivässä, jonka jälkeen lähetin sen kuultavaksi Joonas Parkkoselle jonka kanssa olimme tehneet alkukevään aikana muutaman kappaleen. Kun pääsimme reissuni jälkeen hänen kanssaan vihdoin studiolle tuottamaan kappaletta loppuun, turhauduin biisin tekstiin sekä osaan melodioista. Päätin lopettaa hänen aikansa tuhlaamisen, painella kotiin tekemään muita biisejä ja palata tähän kappaleeseen sopivan ajan kuluttua. Jos silloinkaan. Syksy tuli ja lähdin Yyteriin mökille ja pakkasin pienen midikiipparin ja tietokoneen mukaan. Tässä vaiheessa Jos Kuolen Nyt oli mielestäni liian nerokas biisi heitettäväksi romukoppaan, joten tein sen loppuun. Keskityin tekstin viimeistelyyn sekä tuotannon ja soundien hiomiseen, ja päätin että tämä on tässä. Valmis. Näin, että Rockwayn ja F-Musiikin Hitti 2018 -skabaan osallistuminen päättyi seuraavana päivänä joten tuuppasin biisin vielä skabaan mukaan ja voin sanoa, että kannatti.

xoxo, gossip curl

Seuraa Kialon matkaa kohti kappaleen julkaisua viikoittaisen blogitekstien ja videoiden muodossa. Kappaleen julkaisun yhteydessä käynnistyy myös #Hitti2020-biisikisa!