Juttu: Kitaran hoito ja pito

Onko kitaran hoito vaikeaa?

Kitaran hoito on hyvin helppoa. Yksinkertainen nyrkkisääntö on “siellä missä itse viihdyt pidempiä aikoja, myös kitarasi viihtyy”. Älä siis jätä soittimiasi pakkaspäivänä pitkäksi ajaksi kylmään autoon tai hellepäivänä vastaavasti kuumaan autoon, koska sekä puuosat että kitaran viimeistely voi kärsiä siitä. Teräskielisessä akustisessa voi ääritapauksissa syntyä halkeama kanteen.

Kitaran puhdistus

Äärimmäisen tärkeää on myös muistaa kitaran säännöllinen puhdistus. Katso alta, miten puhdistat sähkökitarasi:

Kitara mukaan matkalle

Jos joudut matkustamaan kitarasi kanssa niin, että soitin joutuu olemaan esim. neljä-viisi tuntia kylmässä pakettiautossa (tai peräkärryssä) kielten alas virittäminen (esim. kokonaisen sävelaskelen verran) on omiaan vähentämään kieltenvedosta johtuvat rasitukset.

Kuljetuksia ja pidempää varastointia varten kannattaa hankkia soittimelle sopiva pussi (ns. gig bag) tai kova laukku. Topattu pussi on parempi valinta, silloin kun liikenneväline on julkinen tai käytössä on polkupyörä. Jos haluaa kuljettaa kitaran lentomatkalla matkustamossa, pussi on lähes välttämätön. Laukku taas toimii bägiä paremmin pakun takakontissa tai jos soitin menee lennon aikaan lentokoneen ruumaan.

Kokopuisen kitaran säilytys

Puusta tehdyt soittimet kannattaa pitää/varastoida mahdollisuuksien mukaan “normaalissa” ilmankosteudessa, koska puu elää. Liian kuivassa pidetty soitin kutistuu, liian kosteassa paikassa taas kitaran puut paisuvat. Puun eläminen vaikuttaa suoraan kaulan kaarevuuteen, sekä – etenkin akustisissa kitaroissa – myös kielten korkeuteen. Ääritapauksissa akustisen kitaran kopassa voi syntyä kuivumisesta tai liiallisesta kuivuudesta halkeamia koppaan. Älä varastoi soittimiasi suoraan lämpöpatterin vieressä.

Sopiva ilmankosteus kitaralle

Sopivat lukemat suhteelliselle kosteudelle kitarasi kannalta olisivat 40 ja 60 prosentin välissä (tavallisessa huoneenlämmössä: 18-22 C). Hygrometri on halpa hankinta (esim. Clas Ohlsonilta) ja antaa hyvän kuvan oman soittohuoneen tilanteesta.

Jos ilma on jatkuvasti liian kuiva, apua voi saada ilmankostuttimella. Akustisia soittimia varten on myös erilaisia kostuttimia, joita voi laittaa suoraan soittimeen tai soitinlaukkuun. Liian kosteassa paikassa taas voi laittaa laukkuun sisään kaksi-kolme pussia silikageeliä (ns. “Donotiittiä”), joita löytyy monen elektronisen laitteen myynttipakkauksesta.

Kitaran kielet ja otelauta

Kitarankielten käyttöikää voi pidentää ratkaisevasti pyyhkimällä niitä heti harjoittelemisen (tai keikan) jälkeen kitaran puhdistusliinalla tai tavallisella pellava- tai puuvillaliinalla. Pyyhkiminen vähentää kitarankieliin jäävän hien määrää, sekä poistaa kielten pinnasta pieniä ihonjäämiä. Hien kosteus ja siihen sisältyvät hapot nopeuttavat kielten korroosiota, kun taas kitarankieleen liimatut ihon palaset vaikuttavat negatiivisesti soitettavuuteen ja intonaatioon (hienovireeseen).

Kieltenvaihdon yhteydessä kannattaa puhdistaa kitaran otelaudan pintaa liinalla. Etenkin nauhojen vierestä löytyy usein ihon jäämiä ja muuta siihen kertynyttä likaa. Tummia otelautoja – ruusupuu, palisanteria, eebenpuu, grenadillo, wenge, jne. – kannattaa öljytä kevyesti ainakin kerran vuodessa tällaisen puhdistuksen jälkeen. Hyvin kuiva jalopuuotelauta kärsii helpommin soittamisen rasituksista, ja se voi ääritapauksissa murtua tai murentua.

Tärkeä huomautus: Älä missään nimessä laita otelautaöljyä vaahteraotelautaan (esim. vaaleat otelaudat Fender-tyylisissä kitaroissa)! Vaahtera on kova puulaji, joka ei ole luonnollisesti öljyinen. Öljytty vaahteraotelauta muuttuu ruman harmaaksi ja pinnalta hieman pehmeäksi.

Tärkeintä on kuitenkin, että soitat kitaraasi säännöllisesti. Mitä enemmän soitat sitä, sitä paremmalta se soi.

Tutustu myös Rockwayn kurssiin aiheesta:

Kurssi: kitaran huolto

Kirjoittaja: Martin Berka

F-Musiikin kielisoitinverstas auttaa myös tarvittaessa kitaran huollossa.

Lisää kommentti