Lataa alkuun treeni:
Tällä kertaa käymme läpi viimeistä kertaa kielen venytysharjoituksia 3 osan merkeissä. Aiemmilla kerroilla olemme käyneet läpi venytystekniikoita sekä yleisimpiä lickejä tämän teeman alla. Tässä blogissa tutustumme hieman eksoottimsempiin venytystekniikoihin, joihin voi törmätä esim. country-musiikissa. Itse sovellan näitä lickejä myös rock ja heavy puolellekin, jossa ne tuovat soittoon mielenkiintoista lisäväriä. Esittelen alla, miten venytyksiä voi soveltaa sointumaailmaan perinteisen melodian maustamisen sijaan. Osa harjoituksista saattaa olla raskaita kädelle, joten kiinnitä huomiota soittotekniikkaan niin, että soitto tuntuu mahdollisimman mukavalta. Plektrakäden osalta sovellamme hybridipikkausta, eli alin sävel soitetaan plektralla ja loput sormilla samanaikaisesti.
Kannattaa ottaa venytykset haltuun myös Rockwayllä:
1. Kaksi säveltä, alemman bend
Voit soittaa ohuimman e-kielen esimerkiksi nimettömällä ja g-kielen keskisormella. Pidä ylempi sävel paikallaan ja venytä alempaa puolisävelaskelta. Käytä oikeassa kädessä alempaan säveleen plektraa ja ylempään keskisormea. Tämä on hyvin tyypillinen soittotekniikka tämänkaltaisia lickejä soitettaessa.
2. Kolme säveltä, alimman bend
Tässä harjoituksessa käytämme kolmea ohuinta kieltä. Sovella oikeassa kädessä plektraa, keskisormea sekä nimetöntä. Vasemalla kädellä voit soittaa nimettömällä kaksi ohuinta kieltä pienellä barreotteella ja soita alin venytettävä sävel keskisormella. Seuraavassa tahdissa voit käyttää ohuimpaan kieleen nimetöntä, b-kieleen pikkusormea ja g-kieleen keskisormea. Viimeisessä tahdissa voit käyttää samaa sormitusta kuin ensimmäisessä. Jokaisessa harjoituksessa käytettävät lickit seuraavat sointukulkua Am, G ja C. Tässä harjoituksessa soitamme kokonaisia kolmisointuja.
3. Kolme säveltä, ylimmän bend
Nyt käytämme oikean käden osalta samaa plektra-sormiyhdistelmää kuin edellisessä harjoituksessa. Nyt venytys tulee ylimmälle kielelle, joten soitamme sen oikean käden nimettömällä. Soita vasemmalla kädellä alin sävel nimettömällä, keskimmäinen sävel pikkusormella ja yli venytettävä sävel etusormella. Venytys täytyy tällä kertaa tehdä alaspäin koska alemmat kielet ovat käytössä. Tällä tavalla saamme soinnun ylimpään säveleen liikettä.
4. Lick 1
Seuraavaksi esittelen muutamia lickejä, joita voi soveltaa soitossa. Venytä ensimmäinen sävel nimettömällä ja pidä venytys päällä samaan aikaan kun soitat pikkusormella b kielen. Tämän jälkeen soita uudelleen g-kieli soveltaen release bendiä ja ota loppuun perussävel c. Tässä soi lähes koko ajan siis kaksi säveltä samaan aikaan.
5. Lick 2
Seuraavaksi vuorossa on haastellisempi harjoitus. Soita ensimmäinen sävel vasemman käden keskisormella ja tee full bend. Pidä venytys päällä ja soita b-kielen sävel nimettömällä. Pikkaa g-kieli ja soita b-kieli uudestaan keskisormella. Loppuun soitetaan vielä g-kieli, seuraa release bend ja loput sävelet voit soittaa haluamallasi sormituksella.
6. Lick 3
Tämä lick on muuten sama kuin ensimmäinen mutta soitamme kahden sijaan kolme kieltä. Ota ensimmäinen sävel nimettömällä ja kaksi ohuinta kieltä voit painaa pikkusormella. Pidä full bend yllä samaan aikaan kun soitat e- ja b-kielet. Tätä lickiä käytetään monissa eri musiikkityyleissä. Mm. Ozzy Osbournen Mama I’m Coming Home alkaa tällä mutta eri sävellajissa ja ilman ensimmäistä säveltä.
7. Lick 4
Tässä viimeisessä lickissä käytämme useampaa kieltä ja tämä soveltuu hyvin vaikkapa soolon loppuun. Soita ohuin kieli pikkusormella. Pidä se soimassa samalla kun soitat b-kielen nimettömällä. Sovella b-kieleen pre bend ja release tekniikkaa. Tämän jälkeen soita 13 nauha keskisormella ja d-kielen 13 etusormella. Soita puolen sävelaskeleen bend etusormella, jolloin muodostamme lähes kokonaisen c-duuri kolmisoinnun.
Loppuun vielä tuttuun tapaan harjoitussoolo, jossa käytetään edellä esiteltyjä teemoja. Soolo on sävelletty country tyyliin mutta kyseisiä lickejä voi soveltaa missä tahansa musiikinlajissa.
Aiheesta Rockwayllä:
-Samuli
Lisää kommentti