Kuinka treenata tehokkaasti? – Samulin blogi

Blogeissani olen keskittynyt paljolti erinäisiin harjoituksiin erilaisten soittotekniikoiden osa-alueilta. Koen sellaiset harjoitukset hyödyllisiksi, joita voi suoraan soveltaa käytäntöön.

Toki on olemassa jotain harjoitteita, jotka ovat puhtaasti teknisiä ja niiden ainoa tarkoitus on kehittää esimerkiksi kahden käden välistä synkronisaatiota tai parantaa otelautakäden sormien voimaa.

Olennaista olisi kuitenkin määrittää itselleen missä haluaisi olla parempi ja keskittyä siihen.

Jos Rockway.fi on sinulle tuntematon palvelu, kannattaa lunastaa ilmainen kokeilu ja tutustua meidän satoihin videosisältöihin eri soittimille. Etenet varmasti harrastuksesi parissa!


Harjoittelun olemus

Hyvin usein huomaan, että kitaristit “harjoitellessaan” vain ns. soittelevat, jolla on suuri ero harjoitteluun.

Sanana harjoittelu on tavoitehakuista ja uskon, että jokainen haluaa päästä tavoitteisiinsa mahdollisimman nopeasti. Koska musiikissa doping ei ole mahdollista, on pakko turvautua raakaan treeniin. Tehkäämme siis harjoittelusta mahdollisimman tehokasta ja mielekästä, jolloin myös säästämme aikaa.

Toki jammailu ja soittelu on hyvästä, mutta on hyvä tiedostaa niiden ero puhtaaseen harjoitteluun.

Ihmismieli toimii niin, että se on vastaanottavaisimmillaan silloin, kun tekeminen on mielekästä
.

Itse oivalsin tämän jo varhaisessa vaiheessa ja olen aina pyrkinyt tekemään harjoittelusta itselleni mahdollisimman hauskaa. Siitähän soitossa kuitenkin loppujen lopuksi pitäisi olla kyse.

Mikäli teet jotain, joka ei tunnu mukavalta, ei asian sisäistäminenkään ole optimaalista. Toisinaan harjoitteluun saa mielekkyyttä kun visualisoi tavoitteet. Kun on selkeä ja realistinen tavoite, on myös treenaus mielekkäämpää.

Lataa tästä laatimamme ytimekäs treenikirja:

Rockwayn treenikirja

Aseta tavoitteita

Tavoitteiden asettamisella on valtava merkitys taitojen karttumiselle. Täytyy olla selvillä siitä, mitä kyseisen tavoitteen saavuttaminen vaatii ja paljonko on valmis tekemään sen eteen. Esimerkiksi jos haluaa oppia soittamaan G-duuri soinnun sujuvasti, voi tähän maaliin päästä hyvinkin muutamassa päivässä tai viikossa, mikäli treenaus on suunniteltua. Sen sijaan jos kokeilee sointua muutaman kerran, toteaa sen olevan hankalaa ja harjoittelee sitä uudestaan viikon päästä, voi olla varma, ettei kyseinen metodi tuo hedelmällisiä tuloksia.

Suurin osa asioista tuntuu aluksi vaikealta mutta tavoitteeseen pääsyn täytyy tuntua niin houkuttelevalta, ettei sitä estä mikään. Jos asetat rutiiniksesi treenata G-duuri sointua edes 10 minuuttia seitsemän päivän ajan, olet lopulta harjoitellut sitä yli tunnin ja hyvin todennäköisesti se sujuu tämän ajanjakson päätyttyä. Treenauksessa säännöllisyys on tärkein tekijä.

Tässä vaiheessa suosittelen tutustumaan tekemääni Opas tehokkaaseen harjoitteluun -videokokonaisuuteen.


Treenitavan merkitys

Hyvin harvoin kitaraoppaissa puhutaan siitä, miten kannattaa harjoitella. Annetaan hyviä harjoituksia, joita kehotetaan treenaamaan ensiksi hitaasti ja vähitellen nopeuttaen. Tämä on varsin ympäripyöreä toteamus ja mielestäni suurin merkitys kehityksessä on nimenomaan treenitavoilla, eikä niinkään treeneillä. Tämä on myöskin hyvin henkilökohtainen asia; toisille sopii paremmin treenata tunti putkeen, toisille toimii taas paremmin harjoitella päivässä kolme kertaa 20 minuuttia.


Itse saatoin nuorempana joinain päivinä treenata kahdeksankin tuntia putkeen. Myöhemmin tajusin, että ihminen ei pysty keskittymään täydellä teholla mihinkään tekemiseen niin pitkää aikaa. Toki “mitä enemmän harjoittelet, sitä paremmaksi tulet” -toteamus pitää paikkansa, mutta on otettava huomioon omat kapasiteetit ja se, missä kohtaa harjoittelu ei ole enää niin tehokasta kuin voisi olla. Myös ajankohdalla, mikäli sen vain itse voi valita, on merkitystä. Toiset ovat vastaanottavaisempia aamuisin, toiset iltaisin.

Oman treenitavan kehittäminen

Oman kiireisen elämäntilanteeni takia treenaan iltaisin noin tunnin verran. Jaan tunnin neljään 15 minuutin jaksoon ja treenaan vartin yhtäjaksoisesti jotain tiettyä asiaa.

Omalla kohdallani on tärkeää tekninen sujuvuus, joten treenaan ensimmäisen vartin vuoropikkaustreenejä. Saatan ottaa kolme harjoitusta, joita soitan kutakin putkeen 5 minuuttia.

Seuraavan vartin käytän legatotekniikan parissa, johon sovella samaa metodia: 3 x 5min. Kolmas vartti kuluu sweep-harjoitusten kanssa edelleen samalla työtavalla ja viimeisen vartin saatan jammailla yrittäen soveltaa edellä käytyjä likkejä.

Jos nämä tekniikat kiinnostaa, tutustu Rockwayn tekniikkakursseihin:

Soittotekniikka kuntoon!

Tämä edellä mainittu on siis yhden päivän treenirutiinini ja seuraavana päivänä harjoittelen samalla tavalla eri harjoituksia. Jonkun päivän voi käyttää tekniikan kehittämiseen, toisen sointujen soittoon, kolmannen fraseerauksen hiomiseen jne.

Jokaiselle treenille kannattaa myös asettaa tavoite, jota kohti työskentelee määrätietoisesti. Niiden saavuttamista ei kannata kiirehtiä. Niiden haltuunotto kestää niin kauan kuin on kestääkseen. Toisinaan se vie kuukausia, toisinaan vuosia. Pitää yrittää nauttia matkasta, sillä kitaransoitossa ei ikinä voi olla valmis.


Treenikalenteri

Tee itsellesi viikon jokaista päivää varten treenikalenteri. Kun olet suunnitellut asian valmiiksi, ei sinun tarvitse enää käyttää aikaa siihen, mitä treenaisit ja milloin. Tässä esimerkki melko aloittelijalle, jossa kuutena päivänä harjoitellaan 15 minuuttia. Asiat, joita harjoitella, tulee ensin toki tiedostaa. Ne voivat olla esimerkiksi asitoita Rockwayn kursseilta.

Maanantai: Sointutreeniä. Harjoittele aluksi 5 min G-duuria ja 5 min C-duuria. Lopuksi 5 min. niiden vaihtelua.

Tiistai: Komppitreeniä. Ota edellisen päivän G-duuri, ja harjoittele 5 min harjauskomppia. Kokeile myös eri tempoja. Apuna voi käyttää rumpukonetta tai metronomia. Seuraava 5 min toisella komppikuviolla C-duuria. Viimeinen 5 min edellisiä komppikuvioita hyödyntäen ja niitä soveltaen niin, että vaihtelet kahden tahdin välein G- ja C-duuria.

Keskiviikko:  Mikäli sinulla on jokin kappale, jonka haluat oppia soittamaan – esim. Smoke On The Water – voit käyttää vartin sen introriffin harjoitteluun. Voit soveltaa eri tempoja sekä soittotekniikoita. Myös eri soundeilla soittaminen tuo lisähallintaa soittoon.

Torstai: Kielen venytystreenejä. Jokaiselle sormelle puolisävelaskelvenytyksiä jokaiselta kieleltä. Tähän kuluu vartti hetkessä.

PerjantaiPlektraharjoituksia. Plektra on yleisin kitaransoittoväline, joten sen käyttöä on syytä erikseen harjoitella. 5 min synkronisaatiotreeniä. Esim. ACDC:n Thunderstruck-kappaleen intro on loistava tähän tarkoitukseen. Sovella tähän vuoropikkausta. 5 min kielenvaihtotreeniä. Ota kaksi vierekkäistä kieltä ja soita kummallekin alas- ja ylöslyönti, jonka jälkeen kieli vaihtuu. Viimeisen 5 min voit soittaa vaikkapa Am-asteikkoa vuoropikkaamalla.

Lauantai: Viikolla treenattujen asioiden kertausta. Ota kultakin päivältä yksi treeni, ja harjoittele sitä 5 min.

Sunnuntain voit olla soittamatta, sillä myös levossa tapahtuu oppimista kun aivot prosessoi aikaisemmin tehtyjä asioita.

Samuli

Kitaravideot

Lisää kommentti