Minkälainen kitara kannattaa ostaa? – Samulin vinkit

Tässä blogimme käymme ytimekkäästi läpi seikkoja, joita kannattaa ottaa huomioon ensimmäistä kitaraa ostettaessa. Kitaroissa on valtavasti eroja keskenään ja luultavasti enemmän kuin missään muussa soittimessa. Kitaroiden ominaisuudet vaihtelevat mm. elektroniikan, painon, muodon ja soitettavuuden osalta. Meiltä löydät myös todellla laajan osto-oppaan aloittelijoille, missä syvennytään kitaroiden jokaiseen osa-alueeseen huolella.

Soitettavuuteen taas vaikuttavat monet tekijät, kuten esimerkiksi kitaran otelaudan leveys ja kaarevuus, kaulan paksuus, kielten etäisyys toisistaan ja otlaudasta otelaudasta, kielten jäykkyys jne.

Myöskin eri soittaja saattaa kokea nämä tekijät erilaisina kuin joku toinen. Kyse on siis osittain myös subjektiivisesta kokemuksesta, jonka pystyy selvittämään osittain vain itse eri soittimia kokeilemalla. Se luonnollisesti vaatii, että ymmärrät kitaran perusasiat.

Rockway on Suomen suurin musiikinopetuspalvelu ja voit aloittaa kitaratreenit Rockwayn 10 000 suomalaisten opetusvideoiden kanssa vaikka heti, ilman kitaraa! Mikäli et vielä ole ehtinyt Rockwayta kokeilla, voit napata ilmaisen kokeilun tästä.

Akustinen kitara vs. sähkökitara

Kitarat jaetaan karkeasti kahteen ryhmään: akustisiin sekä sähköisiin kitaroihin. Yleinen käsitys tuntuu olevan, että soittoharrastus olisi hyvä aloittaa akustisella kitaralla. Tämä ei kuitenkaan välttämättä ole paras ratkaisu kitaraan tutustuessa. Onkin hyvä käyttää aikaa pohtimiseen minkälaiseksi kitaristiksi haluaa tulla. Mikäli haaveet ovat vaikkapa oman tai jonkun toisen laulun säestämisessä, klassissa musiikissa, sorminäppäilykappaleissa tai ihan vain sointusoitossa saattaa tällöin akustinen kitara ollakin paras vaihtoehto.

Mikäli taas aikomuksena on soittaa rockmusiikkia, kitarasooloja, erilaisia venytystekniikoita ja muita populäärimusiikin ilmiöitä, todennäköisesti sähkökitara on hyvä valinta. Akustinen ja sähkökitara ovat keskenään hyvin erilaisia instrumentteja ja onkin hyvä heti alusta lähtien totutella siihen soittimeen, jota haluaa myös jatkossa käyttää. Miksi aloittaa akustisella jos kuitenkin aikoo vaihtaa sähköiseen?

Kitaran hinta

Usein myös ajatellaan, että akustinen kitara on sähköistä halvempi vaihtoehto. Näin ei kuitenkaan välttämättä ole, sillä aloittelijoille suunnatut kitarat ovat suurin piirtein samanhintaisia niin molemmissa malleissa. Sähkökitaran mukaan tarvitaan vahvistin, instrumenttipiuha sekä plektra (nämä eivät ole pakollisia, mutta soittointo voi lopahtaa ilman vahvistinta). Näitäkin myydään kokonaisvaltaisina paketteina, joiden hinta vaihtelee 100:n ja 400:n euron välillä.

Sinun ei myöskään kannata valita aivan halvinta kitaraa, sillä siinä on usein myös halvimmat rakennusmateriaalit. Esimerkiksi viritinten ollessa huonoa laatua ei kitara pysy vireessä. Tämä tekee soitosta epämukavaa eikä soitto kuulosta siltä miltä sen kuuluisi kuulostaa.

Akustisen kitaran soittotuntuma

Suurin ero saundin lisäksi akustisen ja sähkökitaran välillä on aikaisemmin mainittu soittotuntuma.

Akustisen kitaran otelauta on leveämpi, jolloin sen kielet ovat myös etäämmällä toisistaan. Myöskin kielten korkeus on usein niissä korkeammalla otelaudasta, joka aiheuttaa sen, että kieliä pitää painaa enemmän, jotta äänen tuottaminen onnistuu. Akustisen kitaran kaikukoppa on myöskin paksumpi kuin sähkökitarassa, jolloin se istuu syliin eri tavalla. Ne tuntuvat etenkin lasten mielestä usein suuremmilta soittimilta kuin sähkökitarat.

Soitto voi olla myös aloittelijalle hieman raskaampaa akustisen kitaran kanssa, kuin sähkökitaran kielten korkeuden takia.

Nylon- vs. teräskielet

Myöskin akustisissa kitaroissa käytettävä kielimateriaali ja sen muut ominaisuudet eroavat suuresti sähkökitaran kielistä. Akustiset kitaran jaetaan kahteen ryhmään niiden kielten perusteella: nylonkielisiin sekä teräskielisiin. Nylonyieliset kitarat ovat mm. klassissa musiikissa käytettyjä ja niissä on pehmeä sointi. Klassisessa kitarassa kaikki kielet ovat ytimeltään nylonia, mutta kolme matalinta kieltä on päällystetty metallipunoksella. Nämä kielet tuntuvat sormien alla suhteellisen pehmeiltä mutta niillä ei voi soittaa perinteisiä rocksooloja, joissa on mm. kielten venytystä ja muita vastaavanlaisia soittotekniikoita käytössä.

Teräskielinen kitara tai yleisnimeltään akustinen kitara on kuusikielinen kielisoitin, jonka kielet on nimensä mukaan valmistettu teräksestä. Akustista kitaraa käytetään hyvin usein pop/rock musiikissa ja etenkin säestyssoittimen roolissa. Sillä soitetut soinnut etenkin plektralla kompaten kuulostavat heleiltä ja kirkkailta sekä tuottavat kovemman äänen kuin nylonkielisellä kitaralla soitettuna. Teräskielet ovat jäykempää materiaalia kuin nylonkielet ja tämän johdosta ne tuntuvat vielä jäykemmiltä sekä terävämmiltä sormien alla. Nämä kitarat ovat myös fyysisesti suurempia kuin nylonkieliset kitarat, joten ne saattavat tuntua etenkin lapsille hankalilta soittaa.

Sähkökitaroissa käytetään myös teräskieliä mutta niiden jäykkyys on löysempi akustisiin verrattuna. Sähkökitaran kieliä on hyvin helppo painaa sekä niin soinnut kuin erilaiset soittotekniikatkin ovat helpompi toteuttaa sillä kuin akustisella. Kieliä myydään seteissä, joiden jäykkyyden voi valilta oman mieltymksen mukaan. Usein soittoharrastuksen alussa keskitytään nimenomaan sointujen soittoon ja ne on helppoa saada soimaan sähkökitaralla.

Valitse oikean kokoinen kitara

Kaikkia kitaroita löytyy eri kokoluokissa, joten kannattaa kokeilemalla selvittää mikä tuntuu parhaalta itselleen. On myös myynnissä lasten syliin istuvia teräskielisiä akustisia kitaroita, joten niitäkin kannataa tiedustella mikäli kyseinen instrumentti on hankinnassa lapsen käyttöön.

Lasten kitaroita on monenkokoisia: 1/8, 1/4, 1/2 ja 3/4. Koot menevät järjestyksessä, jossa 1/8 on perheen kaikkein pienimmille ja siitä ylöspäin parin kolmen ikävuoden välein. Täysikokoiset (aikuisten) kitarat ovat kokoa 4/4. Ostaessasi kitaraa, myyjät kyllä ymmärtävät nämä kokomerkinnät mikäli haluat näistä kysellä ja kokeilla. Usein suositus on aloittaa heti “täyskokoisella” kitaralla, jotta kasvaessa ei tarvitse ostella aina uutta soitinta.

Lasten kitaroissa on kaikki samat ominaisuudet kuin normaalikokoisessa kitaroissa mutta pienemmässä mittakaavassa.

Yleistäen akustista kitaraa on hieman hankalampi soittaa kuin sähköistä kitaraa. Akustisen kitaran soittotuntuma on jäykempi sekä se on kooltaa isompi ja etenkin kaikkukoppa on paksumpi kuin sähkökitarassa.

Sähkökitaran ominaisuudet

Eri sähkökitaroiden väliset erot saattavat olla hyvin suuria. Niiden elektroniikan ominaisuudet vaikuttavat soundiin ja sitä kautta myös soittotuntumaan. Eri mikrofonivalinnat vaikuttavat soittoherkkyyteen, joka puolestaan heijastuu omaan soittotekniikkaan. Mitä herkemmin mikrofonit poimivat soitetun äänen, sitä herkemmällä soittovoimakkudella voimme soittaa. Mikäli taas oma soittotapa on hyvin fyysinen ja raju, saattaa olla parempi vaihtoehto valita mikrofonit, jotka sopivat tähän soittotapaan.

Eri sähkökitaramalleissa on myös tyypilliset ominaisuutensa.

Esim. Les Paul malliset kitarat tuottavat voimakkaan soundin ja niiden otelauta on leveähkö, joka toisille tuntuu helppottavalta ominaisuudelta sointuja soitettaessa. Niiden voimakas ääni perustuu siihen, että niissä on kolme humbucker (kaksikelaista) mikrofonia sekä paljon puuta, joka tekee niistä myös painavia.

Perinteinen stratocaster on kenties yleisin sähkökitaramalli. Siinä on yksikelaiset mikrofonit, jotka eivät ole aivan niin herkkiä kuin kaksikelaiset eli humbuckerit. Ne ovat kevyitä pidellä sekä niiden otelauta on hieman kupera ja kapeampi Les Pauleihin verrattuna.

Näiden lisäksi on lukuisia muita malleja sekä muotoja, joista jokaisella on omat ominaispiirteensä. Kannattaa käyttää aikaa kitaroiden testailuun ja vain pidellä niitä sylissä. Näin löydät itsellesi sopivan mallin ja alle 300:lla eurolla voit saada aivan hyvän soittimen itsellesi, jolla pystyy harrastamaan musiikkia vuosia.

Jatkossa tutustumme yksityiskohtaisemmin erilaisten sähkökitaramallien välisiin eroihin.

-Samuli

Lunasta ilmainen kokeilu

Lisää kommentti