Williamin Penelope kitaralla – Samulin blog

Penelope on suomalaisen laulajan ja rap-artistin Williamin kappale vuodelta 2020. William (oikealta nimeltään Ville Virtanen) on suomalainen rap-artisti. Kappale on Spotifyn kaikkien aikojen pisimpään listaykkösenä pysynyt suomalaiskappale. Suomen virallisella singlelistalla kappale oli listaykkösenä 21 viikkoa, joista 13 viikkoa peräkkäin. Kappaleella vierailee yhdysvaltalainen rap-artisti Clever.

Käyn tässä blogissa läpi biisiä eteenpäin vievän kitarakuvion ja soinnut. Mukana tabit ja sointuotteet.

Virtanen julkaisi ensimmäiset kappaleensa keväällä 2018 SoundCloudissa. Hänen helmikuussa 2020 julkaistu kappale Penelope oli syyskuussa 2020 lähellä triplaplatinan rajan rikkomista, ja se on Spotifyssa pisimpään Suomen top 50 -listan ykkösenä pysynyt kappale (yli 90 päivää).

Kappale alkaa kitarakuviolla, joka jatkuu taustalla koko kappaleen ajan. Se on soitettu sähkökitaralla, jossa on clean-saundi, mutta sen voi soittaa hyvin myös akustisellakin kitaralla. Kappaleen sävellaji on F#m ja kuviossa käytettävä sointukierto on F#m, D, A ja E.

Kappale on mahdollista soittaa myös käyttämällä näiden sointujen perusotteita, jotka on esitetty alla.

Penelope-kappaleen soinnut kitaralla

Penelope soinnut


Jos haluat oppia soittamaan kitaraa, voit lunastaa ilmaisen kokeilun palveluumme ja tutustua yli 3000 video-oppituntiin suomeksi:

Ktiaravideot

Penelope-kappaleen varsinainen kuvio soitetaan hieman ylemmästä rekisteristä, jossa käytetään kolmen kielen käsittäviä sointuotteita. Sointukierto on silti sama vaikkakin otteet ovat erilaisia kuin perussoinnuilla soitettuina.

Tutustu aluksi kussakin tahdissa esiintyvään otteeseen sekä niiden vaihtoihin ja vasta sen jälkeen keskity niiden näppäilyyn.

Penelope tabi

Mikäli tämänkaltaisen nuottikuvan, eli tabin lukeminen on sinulla uutta, voit opetella sen lukemisen perusteet tältä kurssilta.

Kussakin otteessa on tarkoitus pitää sormet pohjaan painettuina niin, että kaikki tahdin sävelet soivat samanaikaisesti päällekkäin. Tarvitset tähän useampaa sormea ja ensimmäisessä tahdissa soita d-kielen 11. nauha keskisormella, g-kielen 11. nauha nimettömällä ja b-kielen 10. nauha keskisormella.

Toisessa tahdissa voit painaa kaikki kolme kieltä 7. nauhalta yhdellä sormella esimerkiksi etusormea käyttäen. Toinen vaihtoehto on käyttää kolmea eri sormea kuten etu-, keskisormea ja nimetöntä.

Kolmannessa tahdissa soita g-kielen 9. nauha etusormella, b-kielen 10. nauha nimettömällä ja e-kielen 9. nauha keskisormella.

Neljännessä tahdissa voit soittaa g-kielen 9. nauhan nimettömällä, b-kielen 9. nauhan pikkurillillä ja ja e-kielen 7. nauhan etusormella.

Penelopen näppäilykuvio plektralla

Yllä olevassa tabissa on esitetty kitarakuvion näppäily myös plektrakäden osalta. Kuvio koostuu neljän sävelen kuviosta, joka toistetaan kahdesti tahdin aikana. Vaikkakin sointuotteet vaihtuvat niin plektrakäden näppäilykuvio pysyy koko ajan samana.

Tällä kurssilla keskitytään kitaran näppäilytekniikkaan.

Samalla kun pidät sointuotetta pohjassa näppäile kaksi ensimmäistä säveltä kahdella plektran alaslyönnillä. Kaksi seuraavaa säveltä näppäillään puolestaan kahdella plektran ylöslyönnillä.


Tabin yläpuolella olevat nuolet osoittavat plektran näppäilysuuntia. Tämän tyylinen näppäily on lopulta helpoin tapa soittaa kyseinen kuvio. Kappaleen tempo on melko nopea, joten on oleellista valita mahdollisimman helppo ja tehokas tapa näppäillä se. Vaihtoehtoisesti voit myös käyttää plektran vuoropikkausta, jossa vuorotellaan alas- ja ylöslyönneillä.

Mikäli kappaleen tempo tuntuu liian nopealta soittaa, voit karsia osan kuvion sävelistä pois. Jos jätät esimerkiksi neljännen sävelen pois helpottuu kuvion soittaminen soinnin liikaa siitä kärsimättä. Tämä jättää myös hieman enemmän aikaa sointuotteiden vaihtamista varten.

Treenaa kappale hitaasti ja tarkasti niin, että olet tietoinen plektrakäden liikkeistä sekä sormituksista, joilla muodostat sointuotteet. Nopeuta vähitellen tempoa kun koet, että sen hetkinen tempo sujuu vaivattomasti.

Hyviä treenihetkiä!

-Samuli

Ktiaravideot