Tällä etydillä venytykset haltuun – Samulin blog

Vuoden 2020 ensimmäisessä blogissani esittelen lyhyen etydin, joka on kirjoitettu kitaramelodian muotoon. Sen tarkoituksena on kehittää kielen venytystekniikkaa ja siinä on käytössä useita erilaisia kielenvenytyksen eli bendauksen muotoja.

Kun jokin tekninen harjoitus on puettu musikaaliseen muotoon, kuten etydiksi, on sen harjoittelu miellyttävämpää kuin pelkän kylmän harjoituksen toistaminen.

kielten venytysBendaus on yksi melodisen kitaransoiton tärkeimpiä tekniikoita ja sen tuoma saundi on yksi tunnusomaisimmista piirteistä sähkökitaralle. Hyvä bendaustekniikka auttaa myös vibraatotekniikan hallitsemisessa, joten se on todella syytä ottaa haltuun.

Harjoitus

Etydi etenee C-duuri sävellajissa ja kulkee seuraavan sointukierron päälle: C, F, Am ja G. Kutakin sointua  soitetaan kaksi tahtia. Melodian sävelet myötäilevätt sointujen säveliä ja kirjoituksen oheen on liitetty mp3-tiedosto melodiasta sekä taustanauha ilman melodiaa, jonka kanssa on hyvä harjoitella etydiä.

Olemme tehneet myös kurssin liittyen kitaran kielten venytyksiin. Tutustu ohesta:

Venytykset haltuun  >

Harjoitusmelodiassa käytetään puolisävel-, kokosävel- sekä 1 1/2-bendejä. Näiden lisäksi siinä hyödynnetään pre-bend ja release-bend-tekniikkaa, jossa sävel ensin bendataan ja sitten vasta soitetaan. Tämän jälkeen bend lasketaan alas, jolloin lopputuloksena on pehmeästi laskeutuva sävel. Tämän soittaminen vaatii lihasmuistia koska kun sävel bendataan ilman, että sitä ensin soitetaan ei voi turvautua kuulokuvaan sen vireydestä vaan aiotun mittainen bend on tunnettava sormissa.

venytysharjoitus

Melodia alkaa puolisävelbendillä b:stä c-nuottiin. Voit myös lisätä säveleen kevyttä vibraatoa. Vibraaton lisääminen bendattuun säveleen on haastavaa mutta vaikuttavaa, joten harjoittele tätä huolellisesti. Seuraavassa tahdissa soitetaan kaksi kokosävelbendiä lähtien c– ja d-nuoteista.

Kun siirrymme kolmanteen tahtiin pidä edellinen d-sävel edelleen venytettynä kokosävelen verran ja lisää bendiin vielä puolisävel lisää. Lopputuloksena on 1 1/2 bend, jolloin d:stä bendattu sävel muuttuu f:ksi. Tahdin lopussa soitetaan d-sävel, jonka annetaan soida seuraavaan tahtiin, jossa siihen lisätään kokosävelbend.

Neljännessä tahdissa soitetaan aluksi neljäsosanuotin mittainen f-sävel, jonka jälkeen se bendataan kokosävelaskeleen verran ilman uutta sävelen pikkausta.

Kuudennessa tahdissa soitetaan a-sävel, jonka annetaan aluksi soida yhden 1/4-osanuotin verran. Tämän jälkeen siihen lisätään kokosävelbend toisen tahdin iskun aikana. Kolmannen iskun aikana siihen lisätään vielä puolisävelbend, jolloin bend on yhteensä 1 1/2-sävelaskelta. Tahdin viimeisen iskun aikana soitetaan release-bend, jossa sävel lasketaan takaisin a-säveleksi. Koko tahti soitetaan vain yhdellä plektraniskulla ja bendattu melodia soitetaan myös rytmissä, jossa on uusi sävel aina jokaista 1/4-osanuottia kohden.

Seitsemmännessä tahdissa soitetaan b-säveleen pre-bend, jossa aluksi asetetaan sormi b-sävelen kohdalle, tehdään siihen puolisävelbend ja sitten vasta soitetaan se. Annan sävelen soida tahdin yli ja palauta se release-bendillä c:stä takaisin b:ksi.

Harjoittele kukin bend erikseen ja tarkasti hyvässä vireessä. Pidä huoli myös soiton rytmistä sekä puhtaudesta. Älä annan paksujen kielten humista soiton alla vaan demppaa ne plektrakädellä.

Tausta:

Etydi:

Venytykset haltuun  >

Hyviä treenihetkiä!

-Samuli