Stemmalaulukurssi, opettajana Lauri Hämäläinen

Onnistuneet taustalaulut, eli stemmat ovat joskus pieneltä tuntuva, mutta lähes kaikissa musiikkityyleissä äärimmäisen merkittävä yksityiskohta – niin äänitetuotannossa kuin live-esiintymisissäkin. Hyvät stemmat saavat esiintymisen kuulostamaan ammattimaiselta ja vievät parhaassa tapauksessa koko kappaleen aivan uudelle tasolle.

Stemmalaulukurssille

Aina stemmoja ei ensikuulemalta edes huomaa. Niiden tarkoitus on tukea liidilaulajaa, eli solistia, ja monissa kappaleissa niiden merkityksen huomaa vasta sitten, kun ne otetaan pois. Stemmalaulaminen on lyhyesti sanottuna yksinkertaisimmillaan hyvin yksinkertaista, mutta mitä syvemmälle aiheeseen sukeltaa, sitä monimutkaisempia asioita laulaja joutuu kohtaamaan.

Stemmojen merkitys ja sitä myötä niiden toteuttamisen vaikeus riippuu esimerkiksi musiikkityylistä ja livenä esiintyessä myös siitä, mitä instrumenttia stemmalaulaja soittaa.

Kattava Stemmalaulukurssimme soveltuu erinomaisesti kaikkia instrumentteja soittaville musiikkityylistä riippumatta.

Kurssilla perehdytään stemmoihin myös musiikin tekemisen ja tuottamisen näkökulmasta, joten se sopii bändisoittajien lisäksi myös musiikintekijöille, tuottajille ja miksaajille. Kurssilla perehdytään tuttujen kappaleiden kautta stemmalaulamisen lainalaisuuksiin, teoriaan, tekniikoihin, vinkkeihin ja harjoituksiin. Bändisoittajille kurssista voi tehdä erityisen mielenkiintoisen myös soittamisen ja laulamisen yhdistämiseen liittyvät harjoitukset.

Kurssin opettaja, Lauri Hämäläinen, on laulaja, muusikko, musiikintekijä, tuottaja ja miksaaja, joka on 20-vuotisen uransa aikana soittanut useissa Suomen eturivin artistien bändeissä ja viimeisen 7 vuoden aikana toiminut myös äänittäjänä ja miksaajana Sonic Pump Studiolla Helsingissä.

Tutustu ohesta myös Stemmalaulamisen alkeikurssiin, jolla Heidi Kiviharju käy perusteet läpi ja tarvittavan teorian.