Star Wars! (kitaralla) – Samulin blog

Star Wars -päivä on vuosittain järjestettävä juhla, jolloin juhlitaan George Lucasin luomaa Tähtien sotaa. Päivää on vietetty vuodesta 2011 ja sitä vietetään 4. toukokuuta. Tässä kirjoituksessa käydään läpi elokuvien tuttu tunnusmusiikki kitaralla, mikä toimii erinomaisena sormi- ja näppäilyharjoituksena aloittelijoille.

Star Wars -päivänä tunnettu lause “May the Fourth be with you” tulee Star Wars elokuvissa käytetystä sanonnasta “May the Force be with you”.

Star Wars -musiikin takana John Williams

Star Wars (Tähtien Sota) elokuvasarjaan on luotu tarinan ja visuaalisen maailman lisäksi unohtumattomia sävellyksiä. Tarinan tueksi ja eri hahmoja varten on luotu myös musiikillisia teemoja, jotka toistuvat läpi saagan. Näiden äänimaailmojen takana on amerikkalainen säveltäjä John Williams.

John Towner Williams kuuluu merkittävimpien ja tunnetuimpien modernien elokuvien säveltäjien joukkoon. Miehen musiikkia kuullaan mm. George Lucasin ja Steven Spielbergin elokuvissa.

Pitkän musiikillisen nuoruuden jälkjeen Williams alkoi säveltää elokuvamusiikkia Hollywood-elokuviin 1960-luvulla. Hän on säveltänyt musiikkia yli sataan elokuvaan.

Knoppitietona mainittakoon, että John Williamsin poika on niinikään ansioitunut muusikkona. Kyseessä on Joseph Williams, joka toimii legendaarisen Toto-yhtyeen laulusolistina.

Star Wars “tunnusmusiikki” on hyvä sormiharjoitus

Tähtien Sota-elokuvia yhdistää musiikillisesti sen teema-sävellys. Sen on alun perin soittanut Lontoon Sinfoniaorkesteri ja se on hyvin mahtipontinen teos. Siinä soi monia eri melodialinjoja samanaikaisesti ja niistä pääasiallinen voidaan sovittaa hyvin myös kitaralle. Sävellajina siinä on G-duuri ja se on vaikeustasoltaan helppo. Teeman rytmiikka on toisaalta vaihteleva, joten siihen kannattaa kiinnittää huomiota sävelten soittamisen lisäksi.

Melodia alkaa lyhyellä kohotahdilla, jossa soitetaan triolina avointa d-kieltä. Tämän jälkeen ensimmäinen teemamelodia soitetaan neljän seuraavan tahdin aikana. Tämän jälkeen sama teema toistetaan ja tahdissa 10 alkaa seuraava melodinen teema.

Siinä yhdistellään mielenkiintoisesti kolmijakoista triolipohjaista soittoa tasajakoiseen 8-osarytmiin. Tutki siis tarkkaan näitä rytmejä ja kuuntelemalla alkuperäistä teosta voit selvittää rytmejä myös kuulopohjaisesti. Nuotin lopussa alkaa alkumelodia taas uudestaan.

Saat tästä melodiasta kitaransoittoosi teknistä apua kun sormitat kappaleen niin, että soitat etusormella kaikki 1. nauhan sävelet, keskisormella 2. nauhan sävelet, nimettömällä 3. nauhan ja pikkurillillä 4. nauhan. Kun totut käyttämään kaikkia neljää sormea otelaudalla helpottaa se valtavasti soittamista kun kättä ei tarvitse liikuttaa sivusuunnassa.

Hyviä treenihetkiä!

-Samuli

Ktiaravideot