Tässä kirjoituksessa esittelen yhden kaikkien aikojen tunnetuimmista rock-kitaristeista. Kyseessä on Guns ‘n Roses yhtyeestä tunnetuksi tullut soolokitaristi Slash. Tutustutaan hieman henkilöön tämän erikoisen nimen takana, minkä lisäksi esittelen yhden hänen ikonisista riffeistään.
Varhaiset vuodet
Alkuperäiseltä nimeltään Saul Hudson, Slash syntyi heinäkuussa 1965 lähellä Lontoota Englannissa. Hän kasvoi taiteellisessa perheessä, jossa hänen äitinsä oli muotisuunnittelija asiakkainaan mm. David Bowie sekä Ringo Starr. Hänen isänsä puolestaan oli taiteilija ja teki levynkansia artisteille kuten Neil Youngille.
Slashin ollessa viiden vanha hänen perheensä muutti hänen äitinsä töiden perässä Los Angelesiin. Hän oli usein mukana äitinsä töissä, jossa hän tapasi useita nimekkäitä muusikoita ja näyttelijöitä. Hän saikin pysyväksi jääneen lempinimensä näyttelijä Seymour Casselilta.
Slashin soiton saloista löytyy myös kurssi Rockwayltä. Lyhyellä mutta ytimekkäällä kurssilla Tuomas Wäinölä käy läpi omat havaintonsa Slashin kitaransoitosta.
Slashin uran alku
Vuonna 1979 “Slash” aloitti kitaransoiton naapurustonsa paikallisen opettajan opastuksella. Slash löysikin kitarasta pian intohimonsa ja alkoi soittaa peräti 12 tuntia päivässä. Tällä tahdilla kitaransoittotaidotkin kehittyvät hyvin nopeasti ja kahden vuoden päästä Slash soitti ensimmäisessä bändissään, minkä hän perusti ystäviensä, mm. tulevan Guns n’ Roses basisti Duff McKaganin, kanssa.
Tämän ensimmäisen bändin taival ei kuitenkaan kestänyt kauaa ja Slash yhdessä Duffin kanssa päättivät liittyä uuteen paikalliseen bändiin, jossa oli Axl Rose ja Izzy Stradlin. Palaset alkoivat bänditoiminnassa loksahdella kohdilleen, vaikkei tämänkään bändin olemassaolo kestänyt kauaa.
Slash etsi oikeaa musiikillista paikkaansa useiden eri yhtyeiden parista uransa alussa, kunnes vuonna 1985 aikaisemmasta projektista tuttu Axl pyysi Slashia liittymään uuteen bändiinsä Guns n’ Rosesiin. Siitä alkoi yksi kaikkien suurimpien rockyhtyeiden tarina.
Kohti suuruutta – Guns n’ Roses
Guns n’ Roses soitti muutamien vuosien ajan paikallisilla legendaarisilla klubeilla ja toimivat avausaktina suuremmille nimille. Ennen erästä keikkaa Slash varasti paikallisesta liikkeestä suuren silinterityylisen hatun sekä erikoisen vyön ja kertoi tunteneensa olonsa “cooliksi” näissä vaatteissa. Ajan kuluessa niistä muodoistuikin erottamaton osa Slashin imagoa.
Vuonna 1987 Guns n’ Roses julkaisi debyyttilevynsä Appetite For Destructionin, jota on myyty maailmanlaajuisesti 28 miljoonaa kappaletta. Se onkin kaikkien aikojen myydyin albumi Amerikassa ja tästä alkoi yhtyeen kulku historiankirjoihin.
Jännitteet yhtyeen sisällä olivat kovat ja jäseniä vaihtui sen uran aikana. He julkaisivat usean erittäin hyvin menestyneen levyn mutta lopulta Slash erosi yhtyeestä vuonna 1996.
Slashin oma ura
Slash perusti jo Guns ‘n Rosesin melko alkuaikana oman sivuprojektin nimeltä Slash’s Snakepit, joka menestyi myös varsin hyvin. Myöhemmin hän liittyi myös mainion bändiuran tehneeseen Velvet Revolver yhtyeeseen. Näiden lisäksi Slash on julkaissut neljä sooloalbumia ja on huomioitu yhdeksi maailman parhaaksi rock-kitaristiksi useissa eri relevanteissa medioissa.
2000-luvun lopulla Slash perusti yhdessä maineikkaan laulaja Miles Kennedyn kanssa yhtyeen nimellä Slash featuring Myles Kennedy and The Conspirators. Yhtye on edelleenkin aktiivinen ja he ovat julkaisseet useita albumeita.
Guns n’ Roses on tehnyt viime vuosien aikana paluukeikkoja, jossa myös Slash on ollut mukana. Hän on tehnyt myös sessiomuusikon töitä ja soittanut mm. Michael Jacksonin, Lenny Kravitzin sekä Alice Cooperin kanssa.
Slashin musiikki ja ominaispiirteet
Yksi Slashin tunnetuimmista sävellyksistä on tunnusmelodia kappaleeseen Sweet Child O’ Mine. Kappale sai alkunsa kun yhtyeen jäsenet olivat jammailemassa yhteisellä asunnollaan. Slash soitteli kehittämäänsä tekniikkaharjoitusta ja ilveili samalla soittaessaan sitä. Kuitenkin muut jäsenet innoistuivat tästä musiikillisesta harjoituksesta pian sen ympärille rakentui soinnut, bassokuvio sekä rumpukomppi. Axl kirjoitti siihen sanat ja sovitustyön jälkeen kappale oli valmis.
Kappaleen intro on musikaalisuutensa lisäksi varsin oivallinen tekniikkaharjoitus, joka olikin sen alkuperäinen käyttötarkoitus.
Se hyödyntää kielihyppyjä (string skipping) sekä niin sormituksen kuin pikkauksen eri variaatioita.
Sweet Child O’ Mine, tabit kitaralle
Harjoituksen voi jakaa kahtia kahteen neljän nuotin sarjaan. Näin se painuu mieleen sekä lihasmuistiin nopeammin.
Soita ensimmäinen sävel etusormella ja toinen pikkurillillä. Kolmas sävel soitetaan nimettömällä ja neljäs pikkurillillä. Vaihtoehtoisesti voit käyttää tässä etusormea (12. nauha), nimetöntä (15. nauha) ja keskisormea (14. nauha). Pikkaa nämä sävelet joko vuoropikkauksella eli alas-, ylös-, alas- ja ylöslyönneillä. Vaihtoehtoisesti voit pikata sen alas, ylös, alas ja alas.
Seuraavassa neljän nuotin sarjassa voit soittaa ohuimman kielen pikkurillillä ja g-kielen nimettömällä tai ohuimman kielen nimettömällä ja g-kielen keskisormella. Voit pikata sen vuoropikkauksella (alas, ylös, alas, ylös) tai päinvastaisesti ylös, alas, ylös ja alas.
Soita harjoitus tasaisella dynamiikalla sekä tempolla. Pyri rentoon tekniikkaan ja toistetavuuteen niin, että voit soittaa sen esimerkiksi neljä kertaa virheettä putkeen.
Soittosaundi
Saat mahdollisimman autenttisen Slash-soundin käyttämällä Gibsonin Les Paul kitaraa. Niissä on omanlaisensa tanakka ja tummahko sointi, joka on yksi Slashin tavaramerkeistä. Sen lisäksi hän käytti kaulamikrofonia Sweet Child O’ Mine kappaleessa, joka tanakoittaa sointia entisestään ja sopii korkean rekisterin soittoon. Vahvistimenaan Slash luottaa perinteiseen Marshalliin ja erityisesti JCM800 malliin. Hän säröttää saundia runsaasti ja toisinaan käyttää etenkin sooloissaan wah-pedaalia.
Hyviä treenihetkiä!
-Samuli