Kielen venytysharjoituksia, osa 2 - Samulin blogi

Lataa alkuun venytystreeni tästä.

June 14, 2017 Lisää kommentti

kitara Rockway Samulin blog

Lataa alkuun venytystreeni tästä.


Työkaluja sooloiluun

Tässä blogissa jatkamme siitä mihin viimeksi jäimme. Viemme kielenvenytystekniikoita hieman pidemmälle ja esittelen tässä muutamia yleisesti käytettyjä harjoituksia tai lickejä, joita voi soveltaa omaan soolosoittoon.

Sovella näihin viime kerralla käytyjä tekniikoita otelautakäden otteen sekä sormitusten osalta.

 

2. Double stop bend

Termi double stop tarkoittaa, että soitamme kaksi säveltä samanaikaisesti. Tässä yhteydessä soitetaan etusormella ohuin e-kieli ja nimettömällä tai pikkurillillä b-kieli. Pidetään e-kieli paikoillaan ja venytetään b-kieltä kokosävelaskeleen verran. Tuloksena on kaksi säveltä, jotka venytyksen ansiosta lähenevät toisiaan muodostaen huomiota herättävän disonanssin sekä lopulta saman soivan sävelen.

Kuuntele treeni

 

2. Kahden kielen harjoitus

Tässä harjoituksessa soitamme edelleen kahta ohuinta kieltä mutta tällä kertaa eri aikaan. Aika-arvoina käytämme 8-0sanuotteja sovellettuna kahteen kolmen nuotin ryhmään sekä yhteen kahden nuotin ryhmään. Älä anna venytyksen vaikuttaa taimiin vaan jokaisen sävelen tulisi soida yhtä kauan. Venytys onkin tässä harjoituksessa enemmän fraseerauksellinen lisä kuin varsinainen sävel.

Kuuntele treeni

 

3. 16-0sa trioliharjoitus

Tämä lick on hyvin käytetty rock ja heavy musiikissa. Se on hieman teknisempi kuin aiemman harjoitukset. Venytystekniikka on sama kuin edellisessä, eli sävel ei varsinaisesti ehdi soimaan venytettynä vaan se tuo lähinnä lisäsävyä soitettuun nuottiin. Kuvion kolme viimeistä nuottia tulevat nopeammin, joten ne on syytä soittaa vuoropikkausta käyttäen.

Kuuntele treeni

Lisäoppitunteja aiheesta Rockwaylla:

Venytykset haltuun  >

 

4. Kahden kielen pentatoninen

Tämä harjoitus soveltaa 8-osa nuotteja sekä pentatonista asteikkoa. Tekniikka sekä sormitus ovat samoja kuin 2. harjoituksessa mutta nyt venytys tulee sekä e- että b-kielelle.

Kuuntele treeni 

 

5. Kolmen kielen double stop

Seuraava lick on hyvin käytetty niin blues, rock kuin heavy tyyleissä. Kyseessä on yksi käytetyimmistä kitaralickeistä, joten tämä on syytä ottaa haltuun. Idea on hyvin samankaltainen kuin 2. harjoituksessa mutta venytys tulee nyt g-kielelle ja kaksi ohuinta kieltä soitetaan samaan aikaan. Soita g-kieli nimettömällä ja paina kummatkin ohuimmat kielet etusormella.

Kuuntele treeni

 

6. Kahden kielen full bend

Tämäkin lick on kuultu lukuisten soolojen aloituksena kuten vaikkapa Metallican Sad But True tai Nothing Else Matters kappaleiden sooloissa. Sormitusvaihtoehtoja on useita mutta voit soittaa tämän esimerkiksi käyttämällä b-kielellä nimetöntä ja g-kielellä keskisormea. Ideana olisi venyttää pelkästään g-kieltä, joten keskity myös b-kieleen niin, että se pysyy aloillaan.

Kuuntele treeni

 

7. Kahden kielen 1/2 bend

Tämä harjoitus on teknisesti muuten sama kuin edellinen mutta nyt soitamme kahta ohuinta kieltä 12. nauhalta. Voit käyttää samoja sormia kuin 6. harjoituksessa. Tämä lick sopii esimerkiksi Am tai C soinnun päälle.

Kuuntele treeni

 

Harjoitussoolo

Loppuun tarjoan vielä harjoitussoolon, joka soveltaa käytäntöön edellä käytyjä harjoituksia. Lisäsin nuottiin taas sointumerkinnät, jotka voi toinen soittaja soittaa tai voit itse ohjelmoida ne sekvensseriin.

Kuuntele harjoitussoolo

Lisäoppitunteja aiheesta Rockwaylla:

Venytykset haltuun  >

Treenin iloa!!!

-Samuli

 

Saatat myös pitää

Yleisin kitarakomppi: Harjauskomppi


Tässä blogissa availen hieman lisää komppauksen alkeita, mitkä soveltuvat niin akustiselle- kuin sähkökitarallekin...


December 04, 2019

Pertun päiväkirja: Kotistudion akustointi


Kotistudion soundi uudelle tasolle  Pertun päiväkirjassa käydään tällä kertaa läpi kotistudion akustiikan perusteita...


December 04, 2019

Tears In Heaven -kappaleen intro


Tässä blogissa esittelen kuuluisan kappaleen intron, joka on soitettu akustisella kitaralla. Tulen esittelemään...


November 27, 2019