Pinch harmonics – Mitä ne ovat ja miten ne soitetaan?

Pinch harmonics – Mitä ne ovat ja miten ne soitetaan?

Tässä kirjoituksessa tutustutaan käsitteeseen nimeltä pinch harmonic. Kyseessä on sähkökitaransoittoon liittyvä soittotekniikka, jolla saadaan aikaiseksi huomiota herättävä korkea ääni. Tätä soittotekniikkaa käytetään paljon kitarasooloissa. Hieman alempaa löytyy Rockwayn tekemä video aiheesta.

Sana harmonic tarkoittaa kitaransoitossa huiluääntä. Huiluääniä voi soittaa kitaralla monilla eri tavoilla ja niillä kullakin on oma terminsä, kuten natural harmonic, pinch harmonic, artificial harmonic, tap harmonic jne. Huiluääniä voi soittaa niin akustisella kuin sähkökitarallakin, mutta etenkin pinch harmonicseja kuullaan enemmän sähkökitaralla, koska niiden soittamiseen käytetään yleensä plektraa ja särötettyä soittosaundia.

Pinch harmonicseja voi kuulla usein rock- ja heavysooloissa mutta myös riffisoitossa. Etenkin kitaristit Zakk Wylde ja legendaarinen Dimebag Darrell käyttivät niitä laajalti soitossaan.

Esimerkiksi tässä Panteran kappaleessa Cemetery Gates kohdasta 0:13 alkavassa riffissä käytetään kantavana teemana pinch harmonicseja. Ne erottuvat muusta soitosta korkeina ujeltavina ääninä, jotka hyvin hallittuina ovat erittäin vaikuttavia.

Myös kappaleen loppuosiossa käytetään huiluääniä, jossa on vuoropuhelu laulun sekä kitaran välillä alkaen kohdasta 4:55.

Myös kitaristit Steve Vai ja Eddie Van Halen ovat tunnettuja monipuolisesta huiluäänten käytöstä, jossa pinch harmonicseilla on suuri rooli.

Kuinka pinch harmonic soitetaan?

Käytännössä pinch harmonic luodaan plektrakädellä. Voit valita minkä tahansa sävelen otelaudalta, joka voi olla esimerkiksi a-sävel, eli g-kielen 2. nauhaväli. Paina sävel pohjaan normaalisti pohjaan otelautakädellä ja samalla kun soitat kielen plektralla, taivuta peukaloasi niin, että peukalon syrjä osuu kieleen samaan aikaan kun kieli soitetaan plektralla. Tämä tekniikka vaatii usein kohtuullisen määrän harjoittelua, mutta kokeile rohkeasti plektrakäden eri asentoa ja kiinnitä huomiota peukaloosi.

Voit antaa peukalon syrjän osua soitettavaan kieleen reilusti ja paina plektra kielen läpi samalla kun painat sävelen otelaudalla pohjaan. Kuitenkin soitettuasi kielen, irrota peukalo kielestä sillä muuten se lakkaa soimasta.

Keskity pikkauskohtaan!

Myös sillä on merkitystä, mistä kohtaa sävel pikataan. Huiluääniä soitettaessa millä tekniikalla tahansa on oleellista huomioida painettavan sävelen ja kielen soittokohdan välinen etäisyys. Tietyistä kohdista pikattuna huiluääni ei syty lainkaan ja taas tietyistä kohdista syntyy eri sävelessä soiva huiluääni eli harmonic. Harjoitellessasi siis tätä tekniikkaa liikuttele plektrakättä samalla kun pikkaat kieltä niin huomaat, miten soivan äänen sävelkorkeus vaihtelee.

Puhdas ja hallittu pinch harmonic vaatii kohtuullisen paljon harjoittelua mutta ei edellytä soittajalta juurikaan perustaitoja. Kyse on pitkälti siitä, että oivaltaa hyvän asennon peukalolle samalla kun kieli pikataan. Pinch harmonicsin tärkein tekijä on plektrakäden peukalo, joka yhdessä plektran kanssa muodostaa huiluäänen.

Jos erilaiset soittotekniikat kiinnostaa enemmän, kannattaa tutustua Rockway Tulkintaa sähkökitaransoittoon -kurssiin, jossa käydään läpi myös tämä tekniikka harjoituksineen.

Tulkintaa kitaransoittoon -kurssi

Niinikään maineikkaan ZZ Top-yhtyeen kitaristi Billy Gibbons käyttää paljon näitä huiluääniä soolosoitossaan. Oheisessa videossa hän selittää miten pinch harmonicsit soitetaan ja näyttää kikan myös siihen, miten ne voidaan soittaa ilman plektraa. Selitys löytyy videosta viiden minuutin kohdalta.

Myös soittosaundilla voi vaikuttaa huiluäänen helpompaan syttymiseen. Särösaundi helpottaa tässä koska se kompressoi ääntä, eli nostaa heikompia taajuuksia kovemmiksi. Myös itse äänenlaatu on tällöin erottelevampi ja mitä suurempi on särön määrä, sen helpompi on pinch harmonicsit soittaa. Pidä myöskin kitarasta tone-säätimet maksimiasennossa ja mikrofonikytkin ala-asennossa eli talla-asennossa. Tällöin äänenväri on mahdollisimman kirkas joka myöskin auttaa näiden sävelten soittamisessa.

Hyviä treenihetkiä!

-Samuli

Ktiaravideot