Näin aloitat huuliharpun soiton

Huuliharpun suosio on kasvanut paljon viimeisten vuosien aikana. Huuliharppu on pieni soitin, jota voi kuljettaa helposti mukana. Perus huuliharput ovat myös pääosin melko edullisia soittimia ja aloittelija voikin saada todella hyvän ja laadukkaan soittimen muutamalla kymmenellä eurolla.

Soittimena huuliharpun soitto voi aluksi tuottaa hankaluuksia, mikäli puhallinsoittimia ei ole ennen soittanut. Huuliharppua soitetaan puhaltamalla tai imemällä soittimessa oleviin lukuisiin reikiin. Puhaltaminen ja imeminen samaan reikään tuottaa eri äänen tai sävelen.

Jos haluat opetella ja harjoitella huuliharpun soittoa kotisohvalta käsin helposti, olemme tehneet kaksi videokurssia juuri sinua varten. Mukana on tabulatuurit ja taustanauhat harjoittelua varten. Lunasta ilmainen viikon kokeilusi ilman sitoutumisia ja aloita harjoittelu Henry Ojutkankaan johdolla, vaikka heti!

Huuliharpun alkeet

Huuliharpun valinta ja osto

Huuliharppujen kaksi pääryhmää ovat diatoniset ja kromaattiset huuliharput.

Kromaattinen huuliharppu tarjoaa paljon laajemman äänialan (12-16 reikää) kuin diatoninen (10 reikää). Sivussa olevan vaihtajamekanismin nupilla pystyy valitsemaan C-duuri ja Cis-duuri asteikon välissä, minkä ansiosta kromaattinen huuliharppu tarjoaa soittajalleen kaikki olemassa olevat sävelet. Kromaattista harppua pystyy siis soittamaan missä sävellajissa tahansa

Paljon suositumpi harppulaji ovat diatoniset huuliharput. Diatoninen tarkoittaa, että soitin pysyy – ainakin teoreettisesti – vain yhdessä tietyssä sävellajissa. Tavallisessa diatonisessa huuliharpussa on kymmenen aukkoa, mikä tarkoittaa, että soitin tarjoaa 20 eri säveltä (kymmenen puhallus- ja kymmenen imuääntä). Oikealla puhallus- ja imutekniikalla taas pystyy lisäksi bendaamaan suurimman osan huuliharpun sävelistä puolen (tai jopa kokonaisen) sävelaskelen alaspäin.

Diatoniset harput ovat myös edullisempi vaihtoehto.

Täältä löydät laajan katsauksen hyvien mutta edullisten huuliharppujen arvosteluun ja katsaukseen. Mukana myös soittimen historiikki.

Ja alta voit katsoa opettajamme Henry Ojutkankaan ohjeet harpun valitsemiseen. Video on osa kurssiamme Blues-harpun perusteet, jossa opetetaan harpunsoittoa diatonisella huuliharpulla.

Huuliharppu ja tabit

Tabulatuurien luku on yksi yleisimpiä tapoja soittaa musiikkia kitaralla. Tabeja on myös huuliharpulle ja ne esitetään usein kuvanmukaisella tavalla.

Oheisessa esimerkissä nuottien päällä oleva numero viittaa puhallettavaan/imettävään reikään. Reikä lasketaa huuliharpun oikealta. Nuotin alapuolella oleva “+” ja “” merkit viittaavat siihen, että puhalletaanko vai imetäänkö reikää. “+” tarkoittaa puhaltamista ja “-” imemistä.


Olemme julkaisseet myös Blues-harpun jatkokurssin. Kurssi on suoraa jatkoa Blues-harpun alkeiskurssiin. Opettajana uudellakin kurssilla on taitava ja kokenut Henry Ojutkangas.

Blues-musiikki on oiva tapa tutustua huuliharpun soittoon sen “helppouden” mutta monimuotoisuuden ansiosta.

Blues-harpun jatkokurssilla tutustutaan hieman tarkemmin erilaisiin blues-harpppuihin. Alkeiskurssilla käytetyn A-harpun sijaan jatkokurssilla käytetään heleä-äänisempää C-harppua.

Soittotekniikoista jatkokurssilla käsitellään erityisesti äänen venyttämistä eli bendaamista, jota opiskellaan useiden erilaisten harjoitusten kautta. Lisäksi tutustutaan vielä huuliharpun varusteisiin kuten telineisiin.

Bluesissa käytettävä diatoninen huuliharppu eli ns. blues-harppu on hauska ja ilmaisuvoimainen soitin, jonka soitossa pääsee helposti alkuun, mutta opiskeltavaa ja harjoiteltavaa riittää pitkäksi aikaa.

Blues-harpun jatkokurssi