Kitarakatsaus: Jet Guitars – paahtoa kansalle!

Jet Guitars on uusi sähkökitarabrändi, joka toimii tutulla tavalla niin, että kitarat suunnitellaan Euroopassa, mutta itse tuotanto hoidetaan Aasissa. Jet Guitarsin päämaja sijaitsee Ljubljanassa (lausutaan: jub-JAA-na tai lub-JAA-na), Sloveniassa. Kitaroiden valmistusmaasta ei löydy tarkkaa tietoa, mutta veikkaisin hintojen ja speksien perusteella Kiinaa. Suomessa Jet Guitars -valikoimaa tuo maahan helsinkiläinen Millbrook Musiikki.

Jet-kitaroita on saatavilla kahdeksassa eri sarjassa – 300, 350, 400, 450, 500, 600, 800 ja 1000 Series. Mitä isompi sarjan numero on sitä hienompia detaljiratkaisuja löytyy kitaroista. Jetin 300- ja 350-sarjoista löytyy perus-Strato ja Tele-malleja, kun taas “isoimmissa” sarjoissa on mukana lähes poikkeuksetta erilaisia HSS- ja Superstrat-kitaroita. Ainoana poikkeuksena on 500-sarjan JL-500, joka on Les Paul -kopio Goldtop- tai Silverburst-viimeistelyllä.

Kevyttä paahtoa ja pyöreät reunat

Jet Guitars satsaa selvästi kitaroiden soitettavuuteen ja deluxe-ominaisuuksiin, joita ei tavallisesti löydy näin edullisissa hintaluokissa. Kaikissa Tele- ja Strato-malleissa on paahdettu (lämpökäsitelty) vaahterakaula ja huolellisesti pyöristellyt otelautojen reunat. Jet-logolla somistetut metalliosat – virittimet ja tallat tai vibratallat – tulevat Wilkinsonin valikoimasta, jolla on erittäin hyvä hinta-laatu-suhde.

Saimme testiin neljä kitaraa kolmesta eri sarjasta, joihin tutustutaan seuraavaksi.

Jet JT-300 (189 €)

Jet JT-300

Jet Guitarsin hyvinkin edullinen 300-sarja koostuu perinteisistä Strato- ja Tele-malleista. Stratosta lisää telen jälkeen.

Jet JT-300 on kevyesti nykyaikaistettu Tele-kopio, jonka perusainekset ovat kolmesta tai neljästä lehmuspalasta tehty runko ja vaahteraotelaudalla varustettu vaahterakaula. Kaula on liitetty runkoon perinteisellä “neljä ruuvia ja teräksinen kaulalevy” -periaatteella. Runko on saanut ylleen siististi toteutetun kiiltävän viimeistelyn, kun taas kaulassa on satiinipintainen mattaviimeistely.

Jet JT-300

Nykyaikaisia ominaisuuksia ovat JT-300:n koteloidut virittimet, kaksisuuntainen kaularauta lavan viereisellä säätöruuvilla, vintagea loivempi otelautaradius (9,5 tuumaa), otelautaan lisätty 22. nauha, sekä suoraan pleksiin kiinnitetty kaulamikki.

Jet JT-300

Jet TL-300 on hintaansa nähden hyvin laadukkaasti toteutettu Tele-tyylinen sähkökitara. Oikeastaan ainoa pieni säästökohde löytyy tallasta, joka on tässä mallissa kopio Fenderin alun perin vuonna 1959 käytössä olleesta ns. Top-Loader-tallasta. Top-Loader tarkoittaa Teleissä, ettei kieliä pujoteta perinteisen tapaan rungon läpi, vaan ne vedetään tässä tallan takareunasta läpi. Näin säästyi tehtaassa kaksi työvaihetta – rungon poraaminen ja ball-endsien kiinni pitävien metalliholkkien asennus.

Jet Guitars TL-300 -mallin soitettavuus on erittäin mukava. Kaulan nykyaikainen C-profiili, otelaudan vintagea loivempi kaarevuus ja pyöristetyt reunat tekevät soittamisesta hyvin mukavaa. Satiinipintainen kaula myös tuntuu hyvin “nopealta”, vaikka otekädelle on tarjolla myös riittävästi mistä pitää kiinni. Ainoastaan Jet-kitaroiden ensiasennuskielet kannattaa mielestäni vaihtaa laadukkaampaan settiin heti oston jälkeen.

Jet JT-300

Tässä hintaluokassa on turhaa odottaa perinteisiä alnico-magneeteilla toteutettuja mikrofoneja, vaan edullisemmilla keraamisilla magneeteilla mennään JT-300:n yksikelaisissakin. Ensimmäiset keraamiset mikrofonit 1970-luvulla olivat melko terävästi ja rumasti soivia kapistuksia, mutta viimeistään 2000-luvun alussa monien keraamisten mikrofonien soundi alkoi olla enemmän kuin tyydyttävän musikaalinen.

Näin on onneksi myös Jet JT-300-mallin kohdalla, joka soi hyvinkin Tele-maisesti. Etumikrofonin soundi on lämmin, muttei tylsä, kun taas kytkimen keskiasennosta löytyy maukkaita funkahtavia soundeja. Tallamikki yksin soi sekin niin kuin pitää – se tarjoaa runsaasti twängiä ja asennetta, joka sopii bluesiin ja kantriin lisäksi myös mainiosti 70-luvun rockiin.


Jet JS-300 (189 €)

Jet JS-300

Jet Guitarsin JS-300 on 300-sarjan perinteinen Strato-malli kolmella yksikelaisella mikrofonilla. Joissakin värivaihtoehdoissa on mahdollista saada JS-300 myös ruusupuisella otelaudalla, mutta testissä käyneessä sunburst-versiossa myös otelauta on paahdettua vaahteraa. 

Olympic White-, Surf Green- ja Sonic Blue -värisissä JS-300:ssa on kolmikerroksinen valkoinen pleksi, kun taas mustaan kitaraan ja sunburst-versioon asennetaan oikein näyttävä kilpikonnakuvioinen pleksi.

JS-300 on suurilta osin tehty samoista aineksista kuin JT-300:

Satiinipintaisen kaulan otelautaan mahtuu peräti 22 nauhaa. Kaulassa on nykyaikaiset virittimet ja kaksisuuntainen kaularauta, ja yläsatulan materiaaliksi on valittu aitoa naudanluuta.

Jet JS-300

Kiiltävästi lakattuun lehmusrunkoon on asennettu yllättävän laadukas vintage-tremolon kopio, jolla on oikeaoppisesti täysikokoinen vibrablokki, sekä ohuista teräslevyistä tehdyt tallapalat. Vibratalla toimii Jet JS-300 -mallissa kolmella teräsjousella, mikä takaa hyvin toimivuuden nykyaikaisilla 009- ja 010-kielisatseilla. Yksi nykyaikainen parannuskin löytyy – vibrakampi asennetaan nimittäin työntämällä se edestä blokkiin, jonka jälkeen kammen tuntumaa voi säätää blokin sisäisen nailonkauluksen ja siihen kuuluvan pikkuruuvin avulla.

Jet JS-300

Mikrofoni- ja elektroniikkavarustus on perinteinen, nimittäin kolme (keraamista) yksikelaista mikrofonia, viisiasentoinen kytkin, sekä master volume -säädin ja kaksi tone-säädintä (kaula- ja keskimikki). Tallamikrofonin signaali menee suoraan volume-potikasta JT-300:n lähtöjakille.

Jet JS-300

Jet Guitarsin JS-300:n soitettavuus on yhtä hyvä ja vaivaton kuin JT-300-sisarmallissa. Myös kitaran soundi ei oikeastaan jätä lainkaan toivomiseen varaa – etenkin kun pitää mielessä 300-sarjan todella edullisia hintoja. JS-300 näyttää perinteiseltä Stratolta ja se kuulostaa myös sellaiselta. Jatkoon!

Jet JS-500 (319 €)

Jet JS-500

Jetin 500-sarja kostuu kahdesta mallista, joista toinen on alussa mainittu Les Paul -tyylinen kitara ja toinen on kahdella humbuckerilla varustettu deluxe-Strato, nimeltään JS-500.

Jet JS-500 on erittäin kaunis kitara, joka on saatavilla kolmessa “holoflake” metallivärityksessä – Black Sparkle, Red Sparkle ja testikitaran Silver Sparkle. Vaikka Jet JS-500:ssa perusainekset ovat lehmusrunko ja ruuvikaula paahdetusta vaahterasta, on mallin toteutus häpeilemättä nykyaikainen. 

Jet JS-500

Ensinnäkin tarjoaa JS-500:n kaulaan kaksi täyttä oktaavia liikkumatilaa (24 nauhaa) hyvin sileässä eebenpuuotelaudassaan. Kaulaliitos on paljon perinteistä pyöreämpi versio, jossa neljällä puuruuvilla on jokaisella oma alusprikka. Lisäksi rungon soololovi on JS-500-kitarassa syvempi kuin perus-Stratoissa. Holoflake-viimeistelyn pikanttina lisänä toimii rungon etupuolen kaunis reunalistoitus helmiäismuovilla.

Myös JS-500:n metalliosien laadussa näkyy 500-sarjan parempi varustetaso:

Tähän kitaraan on asennettu lukkovirittimet, jotka toimivat loistavasti Jet-kitaran kelluvan Wilkinson-vibratallan kanssa. Täysikokoisella vibrablokilla varustettu talla toimii erittäin jouhevasti ja tarkasti.

Jet JS-500

Jet Guitars JS-500 -mallin avoimet humbuckerit käyttävät vintage-tyylisesti alnico-magneetteja, ja mikkien lähtötaso on maltillinen, mikä on yleensä hyväksi soundille ja soittodynamiikalle. Kitaran elektroniikka on hyvin virtaviivaistettu kolmiasentoisella kytkimellä ja master tone- ja master volume -säätimillään.

Jet JS-500

Jet Guitarsin JS-500:n soitettavuus on todella hyvä. Tässäkin tapauksessa melko kehnojen ensiasennuskielten vaihtaminen laadukkaampiin ja perussäätöjen pieni tarkistus, paransi roimasti kitaran soitettavuutta ja vireisyyttä. Tämä on HH-Strato minuun makuun, koska se yhdistää onnistuneesti Fender- ja Gibson-tyyliset soundimaailmat pienellä Gibson-kallistuksella.

Jet JS-600 (419 €)

Jet Guitarsin JS-600 tarjoaa LA Studio -tyylisen, erittäin näyttävän HSS-kitaran entistä edullisempaan hintaluokkaan.

JS-600:n rungon muoto, sekä kaulan rakenne ja kiinnitys ovat käytännössä samat kuin JS-500:ssa, lukuun ottamatta virityslavan loimuvaahteraviilua ja 22-nauhaista otelautaa. 600-sarjan kitarassa on kuitenkin runko, joka on veistetty Gibson-tyylisistä aineksista. Rungon takaosa on tehty kolmesta vierekkäisestä palasta mahonkia, kun taas reunalistoitettu kansi on vaahteraa loimuvaahteraviilulla. Tavallisen kolmivärisen sunburstin lisäksi Jet JS-600 -mallia saa myös erittäin kauniissa Transparent Red liukuvärityksessä, joka muuttuu keltaisesta punaiseen, rungon pituussuunnassa.

Jet Guitarsin JS-600-mallissa käytetään samoja laadukkaita virittimiä ja samaa kelluvaa tallaa kuin 500-sarjan Stratossa.

Mikrofonivarustus on tässä HSS, mikä tarkoittaa yksi tallahumbuckeri (H) ja kaksi yksikelaista mikkiä (SS), jotka kaikki kolme käyttävät JS-600:n tapauksessa alnico-magneetteja. Master volume ja tonen välinen pikkukytkin mahdollistaa tallahumbuckerin splittauksen viisiasentoisen mikkikytkimen ykkösasennossa. Se tarkoittaa, että JS-600:sta saa kuusi eri soundia, nimittäin viiden perinteisten Strat-soundien lisäksi vielä täysi humbucker. Mikkikytkimen kakkosasennossa humbucker splitataan aina, pikkukytkimen asennosta riippumatta, koska kahden yksikelaisten “väliasento” kuulostaa yleensä paremmalta kuin täyden tallahumbuckerin ja keskellä sijaitsevan yksikelaisen mikin yhdistelmä.

Jet Guitarsin JS-600:n soitettavuus on erittäin hyvä. Akustiselta soundilta JS-600 on aavistuksen verran lämpimämpi kuin esimerkiksi JS-500, mikä voi johtua kalliimman kitaran rungon toisenlaisesta rakenteesta. Jet JS-600:n pikkukytkimen ansiosta tällä kitaralla on erittäin helppo vaihtaa tallamikrofonissa hyvin käyttökelpoisen puolitetun soundin ja täyden humbuckerin välillä. Monien kitaristien mielestä tällainen pikkukytkin on myös kätevämpi kuin potikkaan sisälletty nostokytkin, koska se on helpompi käyttää hikisellä kädellä, eikä siihen myöskään osu soittaessa niin helposti. JS-600:n vahvistettua soundia voisi kuvata sanalla “kermainen”.

Ainakin tämän katsauksen perusteellä voin todeta, että Jet Guitars tarjoaa laadukkaita soittimia hyvin houkuttelevaan hintaan.

Kirjoittaja: Martin Berka

Lue lisää:
Neljä halpaa, mutta hyvää teräskielistä kitaraa
“Se sopii kuin cowboy-paita” – Fender Stratocasterin tarina ja neljä edullista Strato-tyylistä kitaraa
Burstin taikaa (Les Paul)
Kolme edullista ja tuntematonta sähkökitaraa

Kitaravideot