Fraseerausta Steve Morsen tyyliin

Tässä blogissa esittelen tunnetun kitaramelodian, jonka avulla opit lisäämään fraaseerausta soittoosi vibraaton sekä rytmisten arpeggio- ja asteikkosävelten avulla. Kyseessä on legendaarisen Deep Purple yhtyeen Sometimes I feel like screaming-kappaleen intromelodia.

Steve Morse

Sometimes I feel like screaming-kappaleen intromelodian on soittanut arvostettu kitaristi Steve Morse, joka nauttinut kitaristien suosiosta jo useiden vuosikymmenien ajan. 

Melodia on pohjimmiltaan hyvin yksinkertainen, jota on hienosti koristeltu erinäisin yksityiskohdin. Nämä pienet yksityiskohdat saavat melodian nimenomaan eloon ja tekevät siitä entistä mielenkiintoisemman. Kappaleen intro on soitettu akustisella kitaralla, joka kappaleen edetessä soitetaan sähkökitaralla. Tällöin siihen tuodaan sähkökitaralle ominaisia fraseerauksellisia kikkoja kutentekniikoita bendejä sekä huiluääniä.

Fraseeraus kitaralla

Erinäiset fraaseraukselliset tekniikat ovat seikkoja, jotka myös tuovat persoonallisuutta soittoon. Usein tunnettujen kitaristien saundin takana onkin erityisesti omintakeinen fraaseraus eikä niinkään fyysinen soittosaundi. Mikäli Eric Clapton ja Steve Vai soittaisivat samalla kitaralla saman vahvistimen kautta saman likin, olisi todennäköisesti hyvin helppo erottaa kuuntelemalla kumpi soittaja on kyseessä. Näillä kummallakin soittajalla on omanlaisensa tapa käsitellä nuotteja, jota kutsutaan fraaseeraukseksi.

Nuottejä voi värittää mm. vibraatolla, bendeillä sekä erilaisilla soittotekniikoilla, jotka tuottavat erilaisen saundin. Myöskin pelkästään jo se, millä sormen kohdalla sävel painetaan sekä miten se pikataan vaikuttavat suuresti lopputulokseen. 

Tutustu rohkeasti Rockwayn kitarakurssitarjontaan, mistä löytyy myös paljon kursseja aiheesta:

Kaikki kitarakurssimme

Fraaserausta on hyvä harjoitella melodioiden kautta. Voit aluksi yrittää soittaa sen niin lähelle alkuperäistä versiota kuin mahdollista. Ota aluksi melodian sävelet sekä rytmi haltuun. Tämän jälkeen ala keskittymään yksityiskohtiin kuten vibraatoon sekä muihin soittotekniikoihin. Kuuntele liikutaanko sävelten välillä pikaten, legatolla, bendeillä vai liu’utuksilla. Kiinnittä huomiota onko vibraato pientä ja hidasta vai kenties suurta ja nopeaa. Sävelet voidaan myös soittaa hiljaa tai kovaa sekä antaa niiden soida pitkään tai pitää lyhyinä. 

Kaikki nämä seikat vaikuttavat lopulta siihen, minkälainen tunnetila melodialla pyritään tuottamaan. Kun ihminen kertoo olevansa iloinen jostain asiasta, ei viestin välittämiseen riitä pelkät sanat. Mukaan tulee äänenpainot, voimakkuus ja väri. Ilman niitä pelkät sanat kuulostavat elottomilta eivätkä tee vaikutusta. Sama pätee musiikkiin; pelkät sävelet eivät riitä vaan ne täytyy pukea sellaisen fraseerauksen alle, jonka mukaista tunnetta pyritään välittämään.

Sometimes I feel like screaming kappale etenee Dm-sävellajissa. Sen intron sointukierto on Dm, Bb, C, Am, Bb, C ja G. Sen melodia liikkuu pitkälti sointusävelten ohjaamana ja melodian rakennuspalikoina toimivat sointujen arpeggiot sekä niiden laajennossävelet.

Ohessa on intromelodian tab sekä nuottikuva:

Melodian ensimmäinen kierto eli neljä ensimmäistä tahtia (ylärivi) käsittää koko sointukierron. Siinä melodia esitetään aluksi yksinkertaisena versiona ja seuraavien neljän tahdin aikana (alarivi) sitä koristellaan lisäsävelillä. Melodian perusrunko pysyy samana mutta muutamat lisäsävelet rakentavat melodiaa ja tekevät siitä mielenkiintoisemman.

Melodia yhdistää monia eri tekniikoita kuten pikkauksen, legaton sekä liu’ut. Pitkiä säveliä koristellaan vibraatolla. Ajattele vibraatoa niin, että minkälainen kappaleen tunnelma on. Tässä tapauksessa se on rauhallinen sekä hieman surumielinen. Tähän tunnelmaan sopii siis rauhallinen hidasko vibraato. Myöhemmin kappaleen edetessä intensiteetti kasvaa, jotta ilmennetään myös melodian fraseerauksessa. Se soitetaan agressiivisemmin, jolloin sen voi pikata kovempaa sekä suurentaa ja nopeuttaa vibraatoa.

Harjoittele melodia hitaasti itsellesi sopivalla tempolla. Ota aluksi sormitus, sävelet sekä rytmi haltuun. Keskity vasta tämän jälkeen yksityiskohtiin kuten fraaseraukseen. 

-Samuli

Lunasta ilmainen kokeilu