Ukulelen alkeet

Mikä Rockway?

Rockway.fi on yksi Suomen suurimmista e-oppimiseen keskittyvistä palveluista ja ylivoimaisesti suurin suomalainen soitonopetuksen verkkopalvelu. Palvelu aukesi vuonna 2007 ja oppeja palvelumme kautta on ottanut jo lähes 100 000 käyttäjää.

Rockwayn suurimmat oppiaineet ovat kitara, basso, rummut, kosketinsoittimet ja laulu. Näiden lisäksi video-oppitunteja löytyy myös ukulelesta, äänittämisestä ja biisinteosta. Tuhansista oppitunneista löytyy hyödyllistä ja hauskaa materiaalia vasta-alkajille sekä kaikentasoisille musiikinharrastajille.

Anssi Kela, Lenni-Kalle Taipale, Erja Lyytinen, Tuomas Wäinölä ja Jussu Pöyhönen ovat vain muutamia loistavia Rockwayn opettajia. Kaikki meidän 100 Suomen parasta opettajaa ovat käytössäsi 24/7. Me haluamme, että kaikilla on mahdollisuus oppia soittamaan.

Tarjoamme työkalut, joiden avulla jokainen voi opetella soittamaan vaikka kotisohvalla. Rockway on vastaanottanut mm. tasavallan presidentin myöntämän INNOSUOMI-kunniamaininnan, ja kotimaisin voimin toteutettuna palveluna se on oikeutettu käyttämään Avainlippu-merkkiä.

Ukulelen alkeet

Tämä Ukulelen alkeet -e-kirja on todella matalan kynnyksen opas siitä, kuinka aloittaa ukulelen soitto. Oppaan avulla opit ukulelen osat, virittämisen sekä muutaman helpon kappaleen. Sen sisältö on suunniteltu auttamaan sinut aloittelijoille yleisten sudenkuoppien yli. Mikäli seuraat tämän oppaan ohjeita ja harjoittelet määrätietoisesti, voit hyvällä omallatunnolla kutsua itseäsi ukuleleistiksi jo muutaman päivän kuluttua! Ukulele on myös loistava aloitussoitin esim. kitaristiksi haluaville. Muista kuitenkin, että soittajana et ole koskaan valmis, vaan uutta opittavaa riittää aina ja matka vaatii paljon harjoittelua ja virheiden tekoa.

HUOM! Tämän oppaan tukena kannattaa käyttää Rockwayn oppitunteja. Alkeiskurssi löytyy täältä.

1. Ukulelen osat & soittoasento

No niin, nyt käynnistetään koneisto – ota ukulele syliin niin aloitetaan. Alla olevassa kuvassa on nimetty ukulelen osat sekä kuvattu soittoasentoa sekä komppikäden (oikea käsi) ja otelautakäden (vasen käsi) asentoa.

Nyt on tärkeä ymmärtää, että sekä
vartalon että käsien asennot vaihtuvat todellisuudessa jatkuvasti, eikä yhtä ainoaa oikeaa tapaa olekaan. Huomaa kuitenkin seuraavat tärkeät jutut soittoasennosta:

  • Anna ukulelen levätä otelautakäden peukalon ja etusormen välissä yläsatulan kohdasta. Lapa voi olla jopa hartian korkeudella. Soita komppikädellä kaulan ja kopan yhtymäkohdasta.
  • Oikean käden liike lähtee kyynärpäästä saakka. Liike ei tule pelkästään sormista ja ranteesta, vaikka nekin toki vahvasti osallisina ovat.
  • Otelautakäsi: pyri aina saamaan sormenpäät lähes suoraksi kohti otelautaa.
  • Harjaa kieliä varovasti hipoen. Käytä
    alaspäin soittaessa etusormea ja ylöspäin soittaessa peukaloa. Pidä ranne löysänä äläkä paina kieliä. Harjoittele avokielillä, niin että saat liikkeen sujuvaksi.

Soittoasennon voit tarkistaa alkeiksurssimme ensimmäisiltä opetusvideoilta.

2. Sitten viritetään ukulele!

Tässä e-kirjassa käytämme C-virettä, joka on yksi perusvireistä. Ukulelen ei tarvitse olla aina ns. konserttivireessä, mutta kielten olisi syytä
olla keskenään vireessä. Viritys onnistuu parhaiten klipsimallisen viritysmittarin kanssa, ja sellainen kannattaa ehdottomasti hankkia, mikäli et sellaista vielä omista. Mikäli sinulla ei ole viritintä, voit ladata sellaisen älypuhelimeen, tai tablettiin.

Tästä näet kielten nimet:

Tästä näet, miten voit virittää ukulelen ilman viritintä:

Virittäminen tapahtuu vertaamalla eri kieliltä löytyviä saman nimisiä ääniä toisiinsa. Vinkki! Samalla kun harjoittelet virittämistä, niin opettele samalla avointen kielten nimet ulkoa! Huomaa, että ukulelen ylin ja alin kieli ovat ohuempia kuin keskimmäiset kaksi, joten ne tulee virittää korkeammalle.

4. kieli (G): Paina C-kielen (kolmas kieli lattiasta ylöspäin) 7-välistä. Saat siitä G- sävelen, jonka mukaan voit virittää ylimmän, eli itseäsi lähimpänä olevan G- kielen.

2. kieli (E): Painamalla C-kielen 4. nauhalta saat E-nimisen äänen, mitä verrataan vapaaseen E-kieleen.

1. kieli (E): Painamalla E-kielen 5.nauhalta saat A-nimisen äänen, mitä verrataan vapaaseen A-kieleen.

Nyt ukulelesi pitäisi olla vireessä. Mikäli kielet ovat uudet, ne venyvät helposti ja soitin saattaa jo hetken soiton jälkeen kuulostaa epävireiseltä. Tämä on täysin normaalia.

Tässä vielä muutamia vinkkejä virittämiseen:
• Kuuntele rauhassa ja vaikka hyräile soittamasi äänet.
• Soita aina viritettävä kieli kun säädät kieltä, ettet epähuomiossa säädä ja viritä jotain aivan muuta kieltä.

 

3. Ja seuraavaksi aloitetaan soittaminen!

Nyt olet valmis siirtymään soittamisen pariin! Käytännössä kaikki musiikki koostuu soinnuista ja sointukuluista. Seuraavaksi harjoitellaan
ensimmäiset soinnut ja sovelletaan niitä ensimmäisten biisien soitossa. Jo muutamalla soinnulla voit soittaa tuhansia huippubiisejä, joten sinun ei tarvitse opetella edes kymmeniä sointuja ihastuttaaksesi perheesi ja

ystäväsi soitollasi!

Soinnut esitetään useimmiten sointudiagrammina (ks. kuvat), mikä kuvaa ukulelen kaulaa, kieliä ja nauhoja sekä otelautakäden sormitusta.

Otelautakäden sormet on numeroitu seuraavasti:

1 = etusormi
2 = keskisormi
3 = nimetön
4 = pikkurilli

 
Muut merkinnät ovat:0 = kieli soi vapaana (sitä ei paineta millään sormella)
fr = fret, eli nauhaväli. Esim. 2fr ilmaisee toista nauhaväliä. Tällöin merkitty sointu soitetaan niin, että sointudiagrammin ylin musta viiva ei tarkoitakaan yläsatulaa, vaan toista nauhaväliä.Sitten harjoitellaan ensimmäiset soinnut! Tässä ensimmäiset neljä sointua ja alla ohjeet niiden harjoittelemiseen:Aloitetaan kolmella duuri-soinnulla eli C-, F- ja G- soinnuilla. Näiden lisäksi harjoitellaan Am-sointu.

 

 

Ole tarkkana sormituksen kanssa ja harjoittele ulkoa sormitus sekä soinnun nimi. Kun olet saanut sormet asteltua paikoilleen, soita komppikädellä pehmeästi “harjaten” kielten yli ylhäältä alas.

Tarkkaile ja korjaile tarvittaessa käden ja sormien asentoa niin, että
äänet soivat mahdollisimman puhtaasti ilman räminää ja että vapaana soivat kielet myös soivat (merkitty 0-merkillä diagrammissa).

Kuuntele soittamaasi sointua – sen pitäisi kuulostaa kauniilta ja
vireiseltä. Mikäli osa kielistä ei soi tai ne soivat huonosti, keskitä
huomiosi nimenomaan otelautakäden sormien asentoihin sekä käden asentoon (vrt. aiemmat kuvat) – kovempaa soittaminen ei auta.

Ala heti harjoittelemaan edellisten sointujen vaihtamista. Todennäköisesti ensin sormet tuntuvat menevän helposti solmuun, mutta älä hätäänny.
Ensimmäisten kolmen soinnun jälkeen homma helpottuu huomattavasti ja uusien sointujen harjoittelu muuttuu kerta kerralta helpommaksi ja nopeammaksi.

Tässä kohtaa olet oppinut jo monta oleellisinta asiaa. Soinnut eivät itsessään ole vaikeita – sormien on vain ensin haasteellista totella aivan uusia käskyjä. Alussa sormet saattavat myös kipeytyä, mutta ne tottuvat uuteen harrastukseen muutamassa päivässä.

Jatkossa harjoittelemme myös mollisointuja, joiden merkintä eroaa duurisoinnuista siten, että soinnun nimen perään merkitään pieni m-kirjain. Esimerkiksi D tarkoittaa D-duurisointua ja Dm tarkoittaa D-mollisointua.

Seuraavaksi hypätään sointulapun lukemiseen.

4. Sointulapun lukeminen yksinkertaisuudessaan

Biisit on aina jaettu tahteihin, jotka ikään kuin pilkkovat musiikin meille kirjoitettavaan muotoon. Tahtilajimerkintä kertoo meille, miten tahtien sisällä voi soittaa. Tässä esimerkissä tahtilaji on 4/4, mikä tarkoittaa sitä, että jokaisessa tahdissa lasketaan neljään ja jokaisella numerolla soitetaan komppikädellä kyseiseen tahtiin merkitty sointu.

Esimerkiksi näin – jokaisessa tahdissa lasketaan neljään ja soitetaan samalla alaspäin “harjaamalla” neljä kertaa. Pyri koko ajan pitämään laskeminen sekä soittaminen tasaisessa rytmissä.

4/4: | G | G | D | D |

Ja vihdoin olet valmis tulkitsemaan seuraavia hienoja biisejä!

Alla on osia neljästä hienosta biisistä. Kuuntele biisiä ja harjoittele rauhallisesti alla olevia osioita. Lisää tempoa pikkuhiljaa ja
pyri soittamaan ko biisin mukana kyseistä kohtaa. Kannattaa myös itse hyräillä tai laulaa melodiaa samalla kun soitat – näin saat vielä paremman tuntuman soittamisesta ja ymmärrät paremmin, mihin kohtaan biisiä soitat ja tunnet, missä kohtaa tulee vaihtaa sointua laskematta tahteja. Tsemppiä ja kärsivällisyyttä – tästä se alkaa!

I’m Yours – Jason Mraz
4/4: | C | G | Am | F |

Soul Sister – Train
4/4: | C | G | Am | F |

Just the Way You Are – Bruno Mars
4/4: | C | Am | F |

One Love – Bob Marley
4/4: | C | F | G | Am |

 

Tästä on hyvä jatkaa! Toivottavasti osa kappaleista sujuu jo mallikkaasti, ja ensimmäiset soinnut ovat hyvin hallussa. Soittotaidon kehittäminen vaatii kuitenkin aikaa ja harjoittelua, paljon harjoittelua. Toivottavasti viihdyit e-kirjan parissa!

Lisää oppeja osoitteessa löydät Rockwayn verkkosivuilta, osoitteesta www.rockway.fi. Mikäli sinulla on kysyttävää mistä tahansa soiton- tai laulun oppimiseen liittyvistä asioista, liity Rockwayn joukkoon! Meiltä saat tukea sähköpostitse tai puhelimitse jokaisena arkipäivänä!

Tässä vielä lisää sointuja:

F-Musiikilla on omassa kategoriassaan hyvä valikoima ukuleleja aloittelijoille.

1 kommentti