Tyylikäs rock-soolo (myös aloittelijoille) – Samulin blog

Tässä blogissa esittelen helpon rock-soolon, joka sisältää tyypillisiä rock-henkisiä likkejä sekä tekniikoita. Soolo on lyhyt 8 tahdin mittainen kokonaisuus, joka soitetaan Am-sävellajissa. Soolon sointukierto on Am, Am, G ja D. Liitteenä myös mp3-tiedostot.

Kenties tyypillisin soittotekniikka rockmusiikissa on kielenvenytys eli bend. Sitä voidaan tehdä eri suuruuksisina kuten puolisävelbendinä tai kokosävelbendinä. Siihen voidaan myös lisätä vibraatoa sekä sitä voidaan käyttää legatomaisena liikkumatapana kahden sävelen välillä. Mikäli bendaus ei ole vielä ammattitasolla, suosittelen seuraavaa todella syvällistä kurssia:

Venytykset haltuun  >
Soolon loppuosassa käytetään ns. doublestop-bend-tekniikkaa, jossa soitetaan kaksi ääntä samanaikaisesti, joista alempi venytetään kokosävel ylöspäin. Tätä tekniikkaa käytetään kaikissa rockmusiikin eri genreissä sekä niin myös bluesissa kuin metallissakin. 

rock soolo-1

Soolon tausta

Soolo soitettuna

Soolon ensimmäisessä tahdissa soitetaan kokonuotin mittainen kokosävelbend. Pidä sävel venytettynä ja voit lisätä siihen myös vibraatoa.

Toisessa tahdissa on tahdin mittainen melodiakulku, joka sisältää kaksi erilaista bendiä. Ensimmäinen on nopea 1/8-nuotin mittainen kokosävelbend, jolla liikutaan sävelestä toiseen. Toisessa bendissä säveltä venytetään puolisävelaskeleen verran, jonka jälkeen soitetaan releasebend. Siinä sävel lasketaan takaisin venytetystä sävelestä alkuperäiseen.

Kolmannessa tahdissa soitetaan pisteellisen puolinuotin mittainen puolisävelbend. 

Neljännessä tahdissa lisätään säveleen vibraatoa ja voit kokeilla eri vibraaton muotoja kuten pientä ja hidasta tai suurta ja nopeaa. Tahdin lopussa soitetaan kahden ohuimman kielen 10. nauhalta doublestop, joka liu’utetaan alaspäin.

Toisen sointukierron alku eli tahti nro 5 sisältää klassisen rocklikin. Siinä soitetaan g-kielen 7. nauhalta kokosävelbend, jonka jälkeen soitetaan b- ja e-kielen 5. nauhat. Paina kielet pohjaan samanaikaisesti puolibarreotteella mutta pyri kuitenkin erottelemaan sävelet toisistaan niin etteivät ne soi päällekkäin. Likki soitetaan kaksi kertaa, jonka jälkeen se soitetaan oktaavia ylempää. Vaikkakin se sisältää samat sävelet on sormitus hieman erilainen. Soita b-kielen 15. nauhaan kokosävelbend, jonka jälkeen soita e-kielen 12. nauha etusormella 17. nauha pikkurillillä. Kuvio tulee kaksi kertaa, jonka jälkeen soitetaan kokosävelbend 20. nauhaan kuudennessa tahdissa.

Seitsemäs ja kahdeksas tahti sisältävät yhteensä neljä doublestop-likkiä, joihin sisällytetään kokosävelbend. Soita etusormella e-kielen sävel ja tee bend b-kielelle nimettömällä tai pikkurillillä.

Venytykset haltuun  > Hyviä treenihetkiä!
-Samuli