Tiimalasiasteikko, eli ns. dorian hourglass pattern

Tiimalasiasteikko, eli ns. dorian hourglass pattern

Tässä blogissa tutustutaan kätevään sekä yksinkertaiseen “tiimalasiasteikkoon”, jota voi hyödyntää esimerkiksi pohjana komppaamiselle, riffien rakentamiselle sekä sooloilulle funkmusiikissa.

Kyseessä on viiden sävelen muodostama asteikko tai kokonaisuus, joilla rakentuu monet tunnetuimmista funkriffeistä kuten Mark Ronsonin Uptown Funk, jossa on solistina Bruno Mars. Jos Funk kiinnostaa enemmän, muista kahlata Funk-kitarakurssimme:

Funk-kitara -kurssi

Doorinen “tiimalasiasteikko” tai “hourglass pattern”

Esimerkikssä käytän sävellajina D-mollia, jonka sävelet ovat c, d, f, a ja b. Sävelet ovat yhdistelmä molliopentatonisesta sekä doorisesta asteikosta. B-sävel on lainattu doorisesta asteikosta (molliasteikko), jossa on korotettu kuudes sävel.

hourglass guitar pattern

Asteikko saadaan soitettua kätevästi kolmella ohuimmalla kielellä. Soita 5. nauhan sävelet etusormella, 6. nauhan sävel keskisormella ja 7. nauhan sävelet nimettömällä. Asteikko muodostaa myös ns. tiimalasin muotoisen kuvion, kun nuotteja tutkii otelaudalla. Siksi moni kutsuu tätä ns. hourglass-nimellä.


Harjoituksia asteikkoa käyttäen

Voit käyttää tätä asteikkoa pohjana improvisoinnille. Funkmusiikissa suositaan clean-soundia ja keskity soolossa etenkin rytmikkyyteen, joka on yksi tämän musiikkityylin kulmakivistä. Voit bendata b-kielen 6. nauhan kokosävelen verran, jolloin saat aikaiseksi g-sävelen. Voit myös bendata ohuimman kielen 7. nauhan puolisävelen verran, jolloin siitä tulee c-sävel.

Bendit tiimalasikuviossa

2-39
hourglass pattern


Saat lisäväriä soittoon käyttämällä kromatiikkaa. Voit esimerkiksi lisätä yhden kromaattisen sävelen 6. nauhalta ylimmälle e-kielelle 7. ja 5. nauhan väliin. 

Kromatiikkaa mukaan

4-127

Toinen oivallinen paikka lisätä kromatiikkaa on 6. nauha g-kielelle. Saat sen avulla muodostettua esimerkiksi seuraavanlaisen likin:

5-114

Double-stoppien käyttö

Voit myös lisätä double-stopeja soittoosi käyttämällä tätä asteikkoa. Double-stopeissa soitetaan kaksi ääntä samanaikaisesti ja ne tuovat hienon lisän improvisointiin. 

6-16

Voit harjoitella edelläkäytyjä likkejä seuraavan taustan päälle. Rakenna niitä hyödyntäen oma soolosi ja kehittele myös uusia ideoita asteikon pohjalta.

Uptown Funk ja sen harjoittelu

7-16

Yllä on esitetty valtavan suosion saavuttaneen Uptown Funk-kappaleen kitarariffi. Riffi hyödyntää tässä blogissa esitettyä asteikkoa ja se onkin hyvin tarttuvankuuloinen kuvio. Siinä soitetaan doublestopeja komppaustekniikalla. 

Pidä plektrakädellä koko ajan yllä tasainen 16-osapulssi käden edestakaisella liikkeellä. Rockwayltä löytyy tehokas kurssi funk-komppaukseen, jossa perehdytään syvällisemmin tähän soittotekniikkaan.

Funk-kitara -kurssi

Lunasta ilmainen kokeilu

Lisää kommentti