Sormien vahvistaminen kitaransoitossa

Kitaransoitonopettajan työssäni törmään usein tilanteeseen, jossa oppilas kokee etteivät hänen sormensa ole tarpeeksi vahvat. Tämä ilmenee siinä, ettei kieliä saada kaikissa yhteyksissä painettua tarpeeksi. Tällöin sävel saattaa “rämistä” eikä soi puhtaasti jos lainkaan. Monessa tapauksessa tässä ei kuitenkaan ole kyse voimankäytöstä vaan puhtaasti soittotekniikasta. Kitaransoittaminen ei sinänsä ole voimalaji mutta toki vaatii tietyn määrän fyysisyyttä.

Useissa tapauksissa auttaa jos sävelen painaa huolellisesti sormen päällä aivan nauhan keskeltä. Tarkista, etteivät muuta sormet huomaamattasi sammuta kieliä. Näin käy helposti sointuja soitettaessa, jolloin soittaja ei välttämättä huomaa, että jokin sormi osuu aavistuksen muihinkin kieliin estäen niitä soimasta kunnolla.

Barreotteissa usein käy niin, että etusormella muodostettava barre-ote ei ole suorassa nauhan myötäisesti, jolloin sormi ei paina kieliä kunnolla ohuimpien kielien kohdalta. Tutustu tällä kurssilla tarkemmin barresointuijen soittamiseen.

Kitaran säädöt vaikuttavat soitettavuuteen

Joissain tapauksissa syy siihen, että sävelet eivät soi kunnolla voi johtua kitaran säädöistä. Mikäli kielet ovat omalle soittotekniikallesi liian paksut vaikeuttavat ne tällöin kielten painamista vasten otelautaa. Kieliä myydään monissa eri paksuuksissa ja onkin hyvin tärkeää löytää itselle sopiva kielisetti. Yleensä kielisetin paksuus määritellään ohuimman kielen mukaan. Tyypillisimmät setit ovat ns. 0.10-setti sekä 0.9-setti, joista jälkimmäinen on ohuempi ja helpposoittoisempi.

Myös kielen korkeutta suhteessa otelautaan voidaan säätää. Monesti huomaan oppilaideni kitaroiden säädöt olevan epäoptimaaliset, jolloin se vaikuttaa huomattavasti kitaran soitettavuuteen. Mikäli kielet ovat liian korkealla otelaudasta, vaatii niiden painaminen huomattavasti enemmän voimaa kuin matalalla olevat kielet. Kannattaa säätää kielet niin matalalle kuin mahdollista ilman, että ne alkavat rämisemään vasten nauhoja.

Myös kitaran kaula saattaa vääntyä ilmankosteuden sekä lämpötilan vaikutuksesta. Joissain tapauksissa kaulan vääntyminen voi johtaa siihen, että kielten korkeus nousee kaulan vääntymisen johdosta. Kannattaakin käyttää kitara säännöllisesti soitinliikkeessä huollossa, jossa ammattilainen tarkasta edellä esitettyjen asioiden olevan kunnossa.

Sormien vahvistaminen

Kaikesta huolimatta kitaran soittaminen vaatii tietyn määrän sormivoimaa. Yleensä tämä kehittyy soittovuosien ja kokemuksen myötä eikä ulkoisille sormijumppalaitteille ole käyttöä.

Soitinliikkeissä myydään erinäisiä laitteita, joilla voi harjoittaa sormivoimaa. Ne toki varmasti kehittävätkin kyseistä ominaisuutta mutta voit myös kehittää voimaa soittamalla, jolloin yhteys soittimeen säilyy. Tällöin voit samanaikaisesti kehittää voimaa sekä soittotekniikkaa, josta on siis suurempi hyöty. Kuvan kaltainen laite voi kuitenkin olla oivallinen tilanteisiin, jolloin kitaraa ei mahdollista soittaa kuten vaikkapa lentokoneessa matkustettaessa.

Voimaa trilleistä

Oivallinen tapa harjoittaa sormivoimaa on soittaa ns. trilliä eri sormipareilla pitäen soittoa yllä määrätyn ajan kuten esim. minuutin verran. Tutustu tällä kurssilla trillin soittamiseen.

Trilli soitetaan kahta ääntä vuorotellen, merkitystä äänestä seuraavaan asteikon säveleen, yleensä hyvin nopeasti ilman varsinaista aika-arvoa. Trillille voidaan määrittää myös aika-arvo, jolloin sitä kutsutaan nimellä measured trill (engl.) tai klassisessa musiikissa misurato (ital.). Trilli voidaan tehdä myös muuhun kuin asteikon seuraavaan säveleen, jolloin kummatkin sävelet merkitään nuottikuvaan erikseen.

Trilli voidaan tehdä joko vapaan kielen ja painetun sävelen kesken tai kahden painetun sävelen kesken. Näistä etenkin jälkimmäinen on haastavampaa, joten keskitytään tässä siihen. Yleensä trillissä pidetään pohjaan painettuna alempi sävel ja ylempää soitetaan sen päälle toisella sormella vuorotellen hammer- ja pull-off-tekniikalla. Tällä kurssilla perehdytään näiden tekniikoiden soittamiseen.

Seuraavat harjoitukset tehdään kaikilla mahdollisilla sormipareilla, joita on yhteensä kuusi. Nämä ovat etu- ja keskisormi, etusormi ja nimetön, etusormi ja pikkurilli, keskisormi ja nimetön, keskisormi ja pikkurilli sekä nimetön ja etusormi. Harjoituksessa soitetaan trilliä kullakin sormiparilla ja pidä soittoa yhtäjaksoisesti yllä minuutin ajan. Saat tästä oivallisen harjoituksen, joka ei vie aikaa kuin reilut kuusi minuuttia.

Ensimmäisessä harjoituksessa tee trilliä niin nopeasti kuin pystyt etu- ja keskisormella. Pidä harjoitusta yllä minuutin ajan ja kun käsi alkaa väsymään niin pyri silti pitämään soittoa yllä vaikkakin hidastaen sitä.

Toisessa harjoituksessa käytetään etusormea ja nimetöntä. Voit harjoitusten välillä ravistella kättäsi ja antaa sille hetken aikaa palautua.

Kolmannessa harjoituksessa vuorossa ovat etusormi ja pikkurilli. Käytössä ovat 5. ja 8. nauha ja älä laita liikaa painoarvoa sille, miten hyvin sävelet soivat vaan sille, että teet liikettä minuutin putkeen. Tekniikan ja sormivoiman kehittyessä saat enemmän säveliin soivuutta.

Tässä harjoituksessa käytetään keskisormea ja nimetöntä. Seuraavat harjoitukset voivat tuntua haastavammilta sillä niissä ei ole lainkaan etusormea käytössä. Tärkeää onkin vahvistaa kutakin sormea ja sormiparia erikseen. Käytössä ovat tässä keskisormi ja nimetön.

Toiseksi viimeisessä harjoituksessa käytetään keskisormea ja nimetöntä. Pyri soittamaan harjoitus mahdollisimman huolellisesti ja puhtaasti. Voit myös vaihdella soittonopeutta.

Viimeinen harjoitus on kaikkein haastavin, sillä siinä on käytössä nimetön ja pikkurilli. Vaikket juurikaan saisi ääntä kuuluviin pidä harjoitus silti yllä. Tämä juuri kehittää tekniikkaa ja voimaa ja vähitellen saat siihen lisää kontrollia.

Kun teet tämän harjoitussarjan muutaman kerran viikossa huomaat pian, kuinka soittaminen tuntuu hieman helpommalta sormivoiman kehittyessä. Sinnikkyys palkitaan ja väistämättä tapahtuu kehitystä kun vain jaksat harjoitella.

Hyviä treenihetkiä!
-Samuli

Lue myös: Sormet vetreiksi näillä lämmittelytreeneillä

Lue myös: Asemasoitto kitaralla – Opi liikkumaan otelaudalla helposti