Polyphia – uuden vuosituhannen kitaramusiikkia

Polyphia on Amerikan Texasissa vuonna 2010 perustettu pääosin progressiivista rockia soittava yhtye. Polyphian musiikki on pääosin instrumentaalista ja vaikkakin heidän musiikkinsa helposti lokeroidaan rockiksi, on siinä etenkin nykyään vahvasti läsnä elementtejä myös elektronisesta musiikista kuten hip hopista ja trapista. Loppujen lopuksi rock-vaikutteet lähinnä kuuluvat paikoin särötetyissä kitarasaundeissa, jonka kanssa kilpailevat cleanit ja muut kokeelliset saundit. Yhtyeen muodostaa kitaristi Tim Henson, kitaristi Scott LePage, basisti Clay Gober sekä rumpali Clay Aeschliman.

Polyphian musiikkia leimaa vahvasti virtuoottinen kitarismi, jossa ilmenee uuden vuosituhannen kitaransoitto hyödyntäen edeltäjiensä oppeja ja soveltaen täysin uudenlaiseen ilmaisuun. Soittoteknisesti yhtyeen kitaristit ovat erittäin korkealla tasolla ja heidän soitossaan kuullaan lähes kaikkia kitaransoittotekniikoita, joita hyödynnetään musikaalisesti mielenkiintoisen saundin luomiseen.

Suosioon internetin kautta

Polyphia edustaa myös sikäli uuden aallon yhtyettä, että heidän suosionsa on pitkälti rakentunut YouTuben avulla, jota kautta on mahdollista saavuttaa maailmanlaajuinen suosio poistumatta kotimaasta. Heidän uransa alkuvaiheessa he tekivät nimeä coveroimalla kappaleita YouTubessa, joka johti pian oman materiaalin tuottamiseen. Kukin yhtyeen jäsen nauttii suurta viraalia suosiota erilaisissa sosiaalisissa medioissa ja he ovat niinikään edustaneet myös suurimmissa musiikkialan medioissa.

Polyphian alkuaikojen musiikissa oli huomattavasti heavympi ote kuin heidän tämän päivän musiikissaan. He ovat taidokkaasti tuoneet elektronisia vaikutteita kappaleisiinsa ja osassa niissä he käyttävät maineikkaita vierailijoita kuten rap-artisteja ja jopa kitaralegenda Steve Vaikin on mukana yhdessä heidän kappaleessaan.

Polyphia yhtyeen nimi tulee sanasta polyfonia (eng. polyphony), joka tarkoittaa musiikkia, jossa useampi melodialinja yhdistyy ja soi päällekkäin. Tämä kuvaakin osuvasti heidän musiikkiaan, jossa on monia eri kerroksia tarjoten kuulijalle uutta tarttumapintaa usean kuuntelun ajan.

Soittovälineistö

Kummallakin yhtyeen kitaristeista on omat nimikkokitaransa Ibanez-valmistajalta, joka on yksi maailman suurimmista kitaran valmistajista. Tim Hensonilla on myös oma nimikko-nylonkielinen kitara, jota hän on käyttänyt paljon viime aikoina tuoden Polyphian musiikkiin taas lisää värejä. Henson on myös työskennellyt yhdessä maineikkaan Neural DSP yhtiön kanssa, joka luo digitaalisia vahvistinmallennuksia niin tietokonekäyttöön kuin fyysisinä yksiköinäkin. Hensonilla on oma Neuralin tarjoama saundipaketti, jonka voi ladata tietokoneelle ja josta löytyy useita erilaisia laadukkaita kitarasaundeja.

Polyphia on julkaissut neljä studioalbumia, kaksi ep:tä sekä useita singlejä. Heidän viimeisin albuminsa ylsi hyville sijoille ympäri maailman, noussen mm. sijalle 33 Billboard listauksella.

Polyphia – Goose

Oheinen kappale kuvaa täydellisesti Polyphian tyyliä. Siinä on hyvin elektroninen ote, jossa jokainen soittaja pääsee oikeuksiinsa. Kappale alkaa lähes cleanilla kitarasaundilla, jossa intro on soitettu yhdellä kitaralla. Polyphian musiikissa usein melodiat harmonisoidaan laajoin sointukäännöksin, joissa on kuultavissa vaikutteita rnb:stä ja jazzistakin.

Tarjoan oheen lyhyen nuotinnuksen kappaleen introsta.

Soittaaksesi tämän intron sinun tulee hallita hybridpikkauksen perusteet, jossa plektran lisäksi käytetään saman käden sormia kielten näppäilyyn. Voit tutustua kyseiseen tekniikkaan tässä kirjoituksessa.

Kuuntele kappaletta tarkoin oikean rytmin löytämiseksi mikäli nuottikuvan tarjoama rytmi tuntuu vieraalta. Aloita harjoittelu yksi tahti kerrallaan ja soita tarpeeksi hitaalla tempolla. Lopulta voit vähitellen nopeuttaa tempoa ja yhdistää tahdit yhdeksi kokonaisuudeksi.

-Samuli

Tutustu myös: Plektratekniikan mestarikurssi