Metallica – Lux Æterna

Metallica on yksi kaikkien aikojen merkittävimmistä metalliyhtyeistä. Yhtye lasketaan neljän suurimman thrash metal -yhtyeen joukkoon yhdessä Megadethin, Slayerin sekä Anthraxin kanssa.

Yhtye on perustettu Amerikassa vuonna 1981 ja sen nykyiset jäsenet ovat rumpali Last Ulrich, laulaja-kitaristi James Hetfield, soolokitaristi Kirk Hammet sekä basisti Robert Trujillo. Metallica soittaa ns. thrash metallia, jolle on ominaista hyvin nopeat tempot sekä aggressiivinen yleisote soittamiseen.

Diskografia

Metallican neljä ensimmäistä albumia sisälsivät perinteisempää thrash metallia, genreä jota yhtye oli itse vahvasti luomassa. Heidän kolmatta albumiaan Master Of Puppetsia (1986) on pidetty yhtenä kaikkien aikojen merkittävimmistä metallialbumeista.

Viidennellä albumillaan Metallica, joka tunnetaan yleisesti myös nimellä The Black Album (1991), yhtye siirtyi hieman lähemmäs perinteisempää heavymetallia. Levy sisälsi mm. hittikappaleet Nothing Else Matters sekä The Unforgiven, jotka nostivat Metallican suuren yleisön suosioon. Levyä on myyty noin 30 miljoonaa kappaletta ja on edelleen yksi heidän myydyimmistä levyistään.

Black albumin jälkeen Metallica julkaisi kevyempää materiaalia sisältävät albumit Load, Re-Load sekä Garage Inc., jotka jakoivat fanien mielipiteitä. Levyt toisaalta osoittavat bändin olevan enemmän kuin vain thrash metal yhtye ja pystyvänsä tuottamaan monipuolista materiaalia viitaten myös ulkopuolisiin musiikin tyylilajeihin. Tästä toisena esimerkkinä on Metallican yhteistyö San Franciscon sinfoniaorkesterin kanssa. Yhdessä heidän kanssaan bändi julkaisi livelevyn nimeltä S&M.

Tällä kurssillaan opit kuuluisia Metallican riffejä.

Näiden kokeilevien albumien jälkeen yhtye palasi thrash juurilleen julkaisten albumin St. Anger (2003). Myöhemmät albumit tämän jälkeen ovat niinikään pysyneet uskollisina metalliselle ilmaisulle ja yhtye on tehnyt 2010- sekä 20-luvuilla valtavia maailmanlaajuisia stadionkiertueita.

Lux Æterna

Metallica julkaisi 28.11.2022 uudelta albumiltaan singlen, joka kantaa nimeä Lux Æterna. Kappale kuulostaa varsin energiseltä ja tuoreelta 40 -uotiaalta metallin jättiläiseltä. Esittelen seuraavaksi kappaleesta sen pääriffit kitaralle. Kappaleen tempo on 120bpm.

Tällä kurssilla tutustuaan metallikomppaukseen, jota tarvitaan tässä kappaleessa.

Intro

Kappaleen introssa soitetaan kromaattisesti laskeutuva riffi, jossa käytetään 5-sointuotetta. Soita a-kielen 5. nauhalta kolmen sormen 5-sointu, jossa etusormella soitetaan a-kieli, nimettömällä d-kieli ja pikkurillillä g-kieli. Liu’uta ote 4. nauhalle, jonka jälkeen soita sointu vielä kaksi kertaa joko plektran edestakaisilla iskuilla tai kahdella alaslyönnillä. Yhdessä tämä kaikki muodostaa neljä säveltä. Demppaa kaksi viimeistä säveltä, jolloin alun liuku nousee äänikuvassa paremmin esiin.

Tällä kurssilla opit oikean demppaustekniikan,

Tämän jälkeen toistetaan sama kuvio aloittaen 4. nauhalta liukuen 3. nauhalle. Tahdin kolmannen iskun kohdalla edelleen toistetaan sama kuvio 3. nauhalta ja lopuksi 2. nauhalta. Koko tahti soitetaan kolmesti ja keskity soitossa etenkin tasaiseen rytmiin sekä puhtaaseen ja rentoon soittotekniikkaan.

Pääriffi

Kappaleen pääriffi on sama kuin kappaleen kertosäekin. Siinä käytetään legatotekniikkaa, vuoropikkausta sekä bluesasteikosta lainattuja doublestopeja.

Tutustu tällä kurssilla plektratekniikan kehittämiseen, josta on apua tämänkaltaisten riffien soittamisessa.

Soita ensimmäinen sävel 7. nauhalta plektran alaslyönnillä, jota seuraa kaksi säveltä pull-offeilla soitettuina. Linkitä tähän perään ote, jossa soi a-kieli vapaana ja d-kielen 7. nauha samanaikaisesti. Tätä seuraa 6 kertaa soitettuna avoin a-kieli, joka dempataan tiukan rytmin aikaansaamiseksi. Käytä tässä vuoropikkausta soittotekniikkana. Loppuun soitetaan kaksi kieltä samanaikaisesti 7. nauhalta ja lopuksi 8. nauhalta. Voit soittaa tässä d-kielen nimettömällä ja g-kielen pikkurillillä. Riffi toistetaan 8 kertaa.

Säkeistö

Kappaleen säkeistössä on rytmisiä elementtejä pääriffistä. Se on kuitenkin hieman suoraviivaisempi jättäen samalla tilaa laululle. Tämä on yksi Metallican hyvin paljon käyttämä sovitustyyli kappaleissaan. Samaa riffiä modifioimalla eri tavoin voidaan samoista raaka-aineista muodostaa kokonainen kappale, jolloin eri osien välillä säilyy helposti yhtenäisyys.

Säkeistön riffi kulkee neljän tahdin kierrossa, joissa jokaisessa on sama rytmi sekä samanlainen alkupuolisko. Riffi alkaa A5-otteella, jota seuraa kuusi kertaa vuoropikattu avoin a-kieli. Demppaa kaikki nämä kuusi säveltä ja pidä niissä rytmi tasaisena 16-osa rytminä. Tahdin loppuun soitetaan kolme 5-sointua synkooppirytmissä.

Toisessa tahdissa ovat samat elementit mutta 5-soinnut ovat hieman erilaiset kuin ensimmäisessä tahdissa. Kolmas tahti on taas sama kuin ensimmäinen ja viimeisessä tahdissa soitetaan kakkostahdin soinnut kvinttikäännöksenä, jossa etusormen barreotteella soitetaan kaksi paksuinta kieltä samanaikaisesti. Tämä neljän tahdin kierto soitetaan kahdesti.

Pre-chorus

Pre-chorus on lyhyt osa ennen kertosäettä. Tässä tapauksessa siinä on vain kolme tahtia, joissa soitetaan pitkälti 16-osarytmillä.

Ensimmäisessä tahdissa soitetaan alkuun F5-sointu 8-osanuottina. Tämän jälkeen soitetaan vuoropikaten sekä dempaten lopputahdin ajan f-säveltä e-kielen 1. nauhalta. Käytä tässä vuoropikkausta tasaisella rytmillä.

Toisessa tahdissa käytetään samaa ideaa soveltaen E5-sointuun. Pidä soitto puhtaana ja rentona ja vältä ylimääräisten hälyäänien soimista.

Kolmannessa tahdissa soitetaan etusormella e-kielen 10. nauha, josta soitetaan nimettömän hammer-onilla 12. nauha. Tämän jälkeen soitetaan plektran alas- ja ylöslyönneillä kaksi kertaa uudestaan 12. nauha. Tämä muodostaa neljän sävelen kuvion, joka toistetaan neljä kertaa niin, että kaikki sävelet soivat tasaisella 16-osarytmillä.

Tässä ovat kappaleen pääosat ja kuuntele kappale niin, että sinulla on siitä selkeä kuulokuva. Tällöin kuulet, kun soitat riffejä oikealla rytmillä.

Hyviä treenihetkiä!

-Samuli

Lue myös: Legendaarisimmat kitarariffit – viiden riffin harjoitus

Lue myös: Metallimusiikin kulmakivi – Heavy-komppaus