Kitaransoiton ensimmäinen vuosi

Ensimmäisen vuosi kitaransoiton aloittamisen jälkeen on kriittisin vaihe koko soittouran aikana. Itse olen vajaan 20 vuoden kitaransoitonopettajan kokemuksen perusteella huomannut, että suurin osa harrastuksen lopetuksista tapahtuu ensimmäisen vuoden kuluessa. Tähän löytyy muutamia eri syitä ja kun tiedostat ne etukäteen, tuntuu soiton aloittaminen paljon mukavammalta, jolloin näiltä lopettamiseen johtavilta yllätyksiltä vältytään.

Soiton aloittaminen

Soiton aloittamiseen on pääasiallisesti kaksi syytä; joko se tapahtuu omakohtaisesta innostuksesta tai sitten esimerkiksi vanhempien johdatuksesta. Aina silloin kuin uuden harrastuksen aloittaminen ei lähtöisin itsestä, on riski lopettaa suurempi. Tällöin myös opettajan kannustava rooli korostuu ja tämän persoonallisuuspiirteilläkin on suuri merkitys harrastamisen mielekkyyteen. Mikäli siis koet soittouran alussa, että kyseinen opetusmuoto ei ole istuvin sinulle, kannattaa se melko pian vaihtaa toiseen muotoon. Nykyään esimerkiksi itsenäinen verkko-opiskelu on monen vaihtoehto kalliimmille yksilö- tai ryhmätunneille. Esimerkiksi Rockway tarjoaa mainioita kursseja aivan vasta-alkajillekin.

Jos harrastuksen aloittaminen sen sijaan tapahtuu omasta aloitteesta on siihen yleensä lähtökohtaisesti jo kiinnostus olemassa, joka motivoi myös harjoittelemaan. Oli lähtökohta mikä tahansa, tärkeintä on sisäistää se, että niin kitaransoittoa kuin mitään muutakaan asiaa ei opi harjoittelematta. Kun innostus soittamista kohtaan on olemassa löytyy myös halua harjoitella. Kun harjoittelu tuottaa tuloksia niin se puolestaan motivoi harjoittelemaan enemmän.

Tässä kirjoituksessa avataan mitä aloittelevan kitaristin kannattaa harjoitella.

Mielikuva soittamisesta

Lähes kaikilla soittamisen aloittavista ihmisistä on varmasti jonkinlainen käsitys siitä, miltä kitaran soittaminen kuulostaa ja näyttää. Se usein näyttää vauhdikkaalta ja hyvin helpolta tekemiseltä musiikkivideoiden kautta. Itse muistan vieläkin, kuinka noin 8-vuotiaana näin Guns N’ Roses-yhtyeen musiikkivideon, jossa etenkin kitaristin esiintyminen teki suuren vaikutuksen. Kun pian tämän jälkeen aloitin kitaran soittamisen yllätyin siitä, että eihän soittaminen ollutkaan niin helppoa kuin miltä se videolla näytti. Silti videon motivoimana jaksoin harjoitella ja pian tuloksia alkoikin näkyä.

Kitara on varmasti yksi haastavimpia soittimia aloittaa ja tämän lisäksi myös sormenpäät kipeytyvät aluksi. Se on kuitenkin hetkellinen välivaihe, joka menee ohitse. Tärkeää onkin muistaa niin soiton alkutaipaleella kuin pitkällekin ehtineenä, että harjoittelun kanssa ei kannata pitää kiirettä. Uuden taidon hankkiminen tai jalostaminen vie aikaa ja onkin hyvä vain nauttia matkasta. Soittajana ei ikinä tule valmista ja aina on mahdollista kehittyä lisää. Kukaan ei ole lopulta väittänytkään, että kitaransoittaminen olisi helppoa, se on usein vain oma mielikuva siitä. Toki kun tietyt perusasiat oppii niin niiden soittamisesta muodostuu helppoa eivätkä asiat siinä vaiheessa tunnu vaikeilta kun ne hallitsee. Siihen pääseminen vain vaatii työtä.

Ensi askeleet

Kun soittaminen kunnolla käynnistyy, saattaa aluksi tuntua siltä, ettei taidot kartu ja sormet ovat kipeät. Tässä kohtaa onkin äärimmäisen tärkeätä muistaa, että perusasioiden kuten sointujen opiskelu vie keskimäärin muutamia kuukausia. Kitaransoittaminen vaatii aivan uudenlaista motoriikkaa ja käsien välistä synkronisaatiota, jota ei ole ikinä aiemmin tarvinnut. Näiden asioiden ohjelmoiminen hermostoon siis vie oman yksilöllisen aikansa.

Olen myös toiminut vuosia pianonsoiton opettajana ja siinä puolestaan soiton alkeet ovat huomattavasti helpommat kuin kitarassa. Asteikoiden sekä sointujen soittaminen on paljon helpompaa ja usein ensimmäinen puolen vuoden aikana päästään jo soittamaan tunnistettavia kappaleita.

Kitaran kanssa sen sijaan vielä painitaan perusasioiden äärellä. Mutta kun tietyn alkukynnyksen yli päästään, jolloin muutamat perussoinnut ovat hallussa, pystytään soittamaan yksinkertaisia melodioita ja lukemaan sujuvasti nuottia tai tabia, alkavat taidot karttua nopeammalla tahdilla. Ilmiö on kuin vierivä kivi, jonka vauhti kasvaa koko ajan. Älä siis lannistu, jos kehittyminen viekin kauemmin kuin kuvittelit. Mikäli harjoittelet oikeita asioita säännöllisesti, taitosi kyllä kehittyvät vääjäämättä. Omat mielikuvat, jotka eivät yleensä perustu faktoihin vain ovat jarruttamassa matkaa.

Tässä kirjoituksessa kerrotaan tehokkaasta treenaamisesta.

Perusasiat haltuun

Pyydän aina oppilaitani olemaan kiinnostuneita soittamisesta. Kun olet kiinnostunut musiikista ja itse kitarastakin, tuntuu harjoittelu paljon mielekkäämmältä. Kitaristin aivan perustaitoihin kuuluu tuntea kitaran kielten nimet, soittimen viritystaito joko korvakuulolla tai viritysmittarin avulla, tabien lukutaito sekä sähkökitarassa kitaran ja vahvistimen säätimien hallinta. Kun nämä seikat ovat hallussa voit keskittyä täysin harjoitteluun ja soittamiseen ilman, ettet tunne kunnolla tunne soitintasi. Nämä asiat ovat lopulta melko yksinkertaisia ja kuka vain voi oppia ne melko nopeasti.

Tällä Rockwayn kurssilla on hyvä johdatus kitaransoiton aloittamiseen.

Tavoitteet ja harjoittelu

Kaikkein tärkeintä taitojen karttumisen kannalta on oikeanlainen harjoittelu. Vaikket pyrkisikään maailmanluokan kitaristiksi, on silti varmasti toivottavaa, että soittaminen tuntuisi mahdollisimman helpolta ja pääsisit siihen pisteeseen mahdollisimman nopeasti, johon haluat päästä. On sitten kyseessä leirinuotiokitaristin taidot tai loistavan bluessooloilijan taidot, on kumpaankin päästäkseen harjoiteltava tietynlaisia asioita.

Tavoitteet on myös motivoiva elementti harjoittelussa. Kaiken harjoittelun tulisi tähdätä johonkin. Voit ajatella jokainen kerta kun tartut kitaraa, että tämä treenisessio vie sinua lähemmäksi tavoitettasi. Tavoitteet myös määrittelevät sen, mitä tulee harjoitella. Suhteuta myös ajankäyttöäsi tämän tavoitteen saavuttamisen nopeuteen. Hyvänä minimimäärällä viikoittaiselle harjoittelulle on noin neljä 15 minuutin pätkää jaettuna tasaisesti viikolle. Tällä harjoittelumäärällä voit saavuttaa vuodessa ns. leirinuotiokitaristin tason, jolla voit säestää helppoja kappaleita. Jos sen sijaan voit harjoitella viikossa neljää kertaa puoli tuntia, voit vuodessa saavuttaa jo huomattavasti korkeamman tason, jossa soitetaan haastavampia sointuja ja komppeja erilaisilla tekniikoilla sekä myös erinäisiä melodioita.

Aseta itsellesi suuri tavoite kuten vaikkapa, että opit soittamaan puolessa vuodessa Sweet Home Alabama -kappaleen alusta loppuun käyttäen avosointuja. Kuitenkin se, että pyrit suoraan kohti suurempaa tavoitetta voi tuntua suurelta urakalta. Aseta siis itsellesi välitavoitteita, jotka vievät askel kerrallaan kohti suurta tavoitetta. Selvitä, mitä sointuja kappaleessa tarvitaan. Tämän jälkeen aseta ensimmäinen viikon tavoitteeksi oppia soittamaan ensimmäinen sointu hyvin ulkomuistista. Kun hallitset tämän soinnun siirry seuraavaan. Tällä tavoin pala kerrallaan harjoittelu tuntuu yksinkertaiselta ja on tehokasta. Näin tunnet jokaisen välitavoitteen saavutettuasi onnistumisen tunteen, joka vie harjoittelua eteenpäin.

Motivoi itseäsi

Lopuksi vielä haluan muistuttaa, että soittamisen on erittäin hauskaa. Vaali asioita, jotka toivat sinut soittamisen pariin. Kuuntele paljon musiikkia, kiinnitä huomiota mitä kitaristit soittavat eri kappaleissa, katsele soitto- ja musiikkivideoita sekä käy konserteissa. Kaikki nämä ruokkivat omaa intoasi ja laajentavat käsitystäsi musiikista ja soittamisesta.

Jos mahdollista niin hakeudu myös samanhenkisten ihmisten seuraan. On hienoa jakaa yhteinen innostus muiden kanssa. Voit jopa soitella yhdessä ystäviesi kanssa ja kun perustaidot ovat hallussa voit hakea vaikkapa bändikurssille. Tai mikäli haluat soitella vain itseksesi niin sekin on aivan yhtä hieno asia. Soittaminen on luovaa toimintaa joka on hyväksi itselle. Kokemus siitä, että kehittyy jossain asiassa antaa valtavasti sisältöä elämälle. Kitaransoittaminen on myös hyvin edullinen harrastus. Internetistä löytyy loputtomasti hyvää treenimateriaalia ja soittamisessa itse harjoittelu ei maksa mitään.

Muista, että parhaat asiat eivät tule helpolla ja kun kerran opit soittamaan kitaraa, eivät taidot myöskään helpolla unohdu.

-Samuli

Katso myös: Akustisen kitaran alkeiskurssi

Katso myös: Sähkökitaran alkeiskurssi