E-Bow ja sustainer

E-Bow (suom. sähköjousi) on yleensä sähkökitaran kanssa käytettävä paristokäyttöinen laite, joka saa kitaran kielen värähtelemään jatkuvasti, jolloin kielen sointi ei lakkaa lainkaan. E-Bow tuottaa kevyen sähkömagneettisen kentän ja kun laite tuodaan kitaran kielen lähelle, alkaa se värähdellä magneettikentän vaikutuksesta. Ääni on ikään kuin hallittu äänen kiertoefekti, jota voidaan säätää soimaan joko soitetun sävelen korkeudelle tai oktaavia ylempää. Se muistuttaa hieman viulun ääntä ja on omiaan joko melodia- tai soolosoitossa. E-bow’ta voidaan käyttää muidenkin kielisoitinten kanssa kuten basson, viulun tai pianonkin kanssa. E-bow toimii aina yhteen soittimen kieleen kerrallaan.

E-bow’n keksi amerikkalainen Greg Heet vuonna 1969 ja esitteli sen ensi kerran julkisuudessa vuonna 1976 NAMM- musiikkimessuilla ja viimein patentoitiin vuonna 1978.

E-bow:n käyttäminen ei vaadi suurta kitaransoittotaitoa vaan soveltuu kaiken tasoisille soittajille. Kyse on siitä, kokeeko laitetta tarvitsevan musiikkiinsa. Niitä on helposti saatavissa musiikkiliikkeistä, joista voit myös käydä testaamassa laitetta.

E-bow voi myös toimia oivallisena inspiraation lähteenä uuden musiikin luomiseen. Toisinaan musiikillinen idea voi syttyä uuden soittosoundin kautta ja E-bow’n kaltaista soundia ei kitaralla juuri muuten pysty luomaan. Se toimii hienosti pitkissä ja hitaissa melodioissa, joissa sävel saa soida pitkän aikaa.

Tunnettuja E-bow’n käyttäjiä ovat mm. Genesis-kitaristi Steve Hackett, Pink Floyd -kitaristi David Gilmour sekä esimerkiksi yhtyeet Coldplay ja Opeth.

Oheisessa R.E.M:n kappaleen introssa on käytössä E-bow.

Sustainer

Sustainer toimii samalla idea kuin E-bow, mutta se on kitaran sisään rakennettu mekanismi. Sustainer tuottaa niin ikään sähkömagneettisen kentän, joka on yleensä asennettu kitaran kaulamikrofoniin. Sitä varten on kitaran kannessa oma kytkin, josta laite saadaan päälle. Se voidaan asettaa soimaan soitetussa sävelessä, korostaen yläsävelsarjoja tai sekä että. Sustainer-“mikrofoni” voidaan asentaa kitaraan, mutta yleensä ne on liitetty kitaraan jo valmistusvaiheessa. Tunnetuin Sustainerin valmistaja on yhtiö Fernandes.

Usein kitaristit leikittelevät kitaran ja vahvistimen välillä muodostuvan kiertoefektin kanssa mutta sustainerin kanssa sen voi luoda hallitusti millä äänenvoimakkuudella tahansa. Toisin kuin E-bow sustainer vaikuttaa kaikkiin kieliin. Näin olleen sillä voi soittaa niin yksiäänisiä melodioita kuin kokonaisia sointujakin.

Sustainer vaatii toimiakseen pariston, jota varten kitaraan on upotettu oma kotelo takakannen sisään. Sustainer syö pariston virtaa melko nopeasti, joten mikäli laite on kovalla käytöllä varaudu uusimaan paristo tasaisin väliajoin.

Sustainer on myös oivallinen apuväline vibraaton kehittämiseen. Kun sävel soi päättymättömästi voi säveltä maustaa tyylikkäällä vibraatolla. Voit rauhassa testailla eri tekniikoita ja vibraaton variaatioita samalla kun sävel soi loputtomasti.

Niin E-bow kuin sustainerkin ovat oivallisia työkaluja soiton maustamiseen mutta liikaa käytettynä ne saattavat kuulostaa puuduttavilta. Niin kuin kaikki muukin myös näiden laitteiden käyttö vaatii tyylitajua. Ne ovat oivallisia melodiasoiton ystäville ja toimivat hienosti nostamaan tulkinnan seuraavalle tasolle.

-Samuli

Lue myös: Looperin käyttö