Edistyneemmät treenirutiinit – Samulin blogi

Aiemmissa blogeissani olemme käsitelleet muutamaankin otteeseen treenirutiinin tärkeyttä sekä sen laadulllisia ominaisuuksia suhteessa kehitykseen. Omassa opetustyössäni olen usein törmännyt tilanteeseen, jossa oppilas kertoo treenanneensa soittoa jo 10 vuotta. Silti soiton taso ei välttämättä vastaa potentiaalista tasoa tässä aikamäärässä vaan on pikemminkin muutaman vuoden kokemuksen tasolla.

Muista ladata Rockwayn ytimekäs treenikirja:

Treenikirja

Aika = taito?

Toki taitoa ei voi suoraan liittää vuosiin. Ihmiset kehittyvät eri tahdilla ja jotkut omaksuvat uutta tietoa nopeammin ja jotkut hitaammin. Silti voidaan yleistää joitain määreitä treenimäärän suhteen, joiden avulla voidaan hahmottaa ja suunnitellakin omaa kehitystä pitkäjänteisesti.

Edellisessä kirjoituksessa koskien treenaamista puhuimme aiheesta harrastelijan tasolla. Paljonko pitää minimissään uhrata soittimelle aikaa, jotta siinä kehittyy tai pysyy samalla tasolla. Noin vartin päivittäisellä harjoitelumäärällä on mahdollista oppia uusia asioita ja viedä soittoa hitaasti eteenpäin. Etenkin harrastuksen aivan alkuvaiheessa kaikki uusi tieto tuntuu nopealta oppimiselta ja soittoon vaadittavan perusmotoriikan voi saada hallintaan kohtuullisen helpostikin. Mutta mikäli haluaa vielä taitojaan pidemmälle ja tähdätä ns. ammattitasolle, vaatii se treenaukselta jo aivan eri tasoista omistautumista.

 

Aika & laatu

Selvitetään vielä treenaamisen määritelmä koska monella siitä on väärä käsitys. Se että soittaa kitaraa 10 vuotta on eri asia kuin treenaa sitä määrätietoisesti saman ajan. Se että soittelee lempikappaleitaan ja toistaa samoja kuvioita aina soittimensa kanssa on täysin eri asia kuin että harjoittelee suunnitellusti ja tarkkailee kehitystään tehden siihen tarvittaessa muutoksia.

On myös tärkeää nähdä itsensä haluamassaan pisteessä esimerkiksi viiden vuoden päästä. Kun tavoite on selkeä on myös helpompaa suunnitella treenaaminen sen mukaiseksi. Kenties oleellisin seikka harjoittelussa on nimenomaan selvittää itselleen määränpää, jota kohti pyrkiä sekä hyväksyä tosiasia, paljonko sen eteen on tehtävä töitä.

 

Selvitä tarvittava treenimäärä

Mikäli haluat oppia soittamaan viikossa kolmen soinnun komppikierron, saattaa se olla tietyllä treenimäärällä mahdollista. Sen sijaan mikäli perus taitopohjaa ei ole, on melko mahdotonta oppia soittamaan viikossa esim. Stairway To Heaven kappale. Mikäli kyseisen kappaleen oppiminen on tavoitteena, onkin selvitettävä mitä sen soittamiseen vaaditaan. Tämän pohjalta luodaan treeniohjelma, jonka tarkoitus on olla niin tehokas, että kappaleen oppii mahdollisimman lyhyessä ajassa.

 

Luo tavoitteita

Omalla kohdallani kun elin tarmokkainta treeniaikaani minulle oli selvää, että haluan tehdä työkseni kitaransoittoon liittyviä asioita. Tavoitteena oli siis yleisesti ottaen työllistyä soittamalla. Tämäkin on vielä hieman epämääräinen tavoite mutta olin avoin kaikille mahdollisuuksille, jolloin se edellyttää monipuolista osaamista eri musiikin osa-alueilla. Pyrinkin siis olemaan tyylillisesti mahdollisimman monipuolinen sekä saavuttamaan tekniset valmiudet, joita vaaditaan erinäisien musiikillisten ilmiöiden soittamiseen.

Keskityin etenkin tekniikkaan, koska se on työkalu, jonka avulla teoriassa kaikki on mahdollista. Musiikin esteettiset seikat ovat eri asia, joita tulee myös harjoitella mutta tyylitaju on seikka, joka kehittyy muistakin asioista kuin vain fyysisestä harjoittelusta.

 

10 hour workout

Kitaralegenda Steve Vai on loistava esimerkki päätöksestä harjoitella tosissaan ja hyvin määrätietoisesti. Hän aloitti soittamisen keskimääräisesti melko myöhään, 15 vuotiaana. Hänellä oli visio siitä, mikälainen soittaja hän halusi olla. Hän aloitti heti alusta todella kovan treenaamisen tarkoin suunnitellun treenirutiinin avulla. Se on nimeltään 10 hour workout, josta myöhemmin jalostui 30 hour workout.

Hän suunnitteli treenaamisensa hyvin tarkoin ja jakoi sen 9 kategoriaan. Kutakin kategoriaa voi harjoitella esimerkiksi tunnin tai kaksi ja siirtyä siitä seuraavaan. Nämä kategoriat ovat:

  1. sormiharjoitukset
  2. asteikot
  3. soinnut
  4. korvakuuloharjoitukset
  5. nuottien luku
  6. sävellys
  7. teoria
  8. improvisointi
  9. lepo

Kukin kategoria sisältää vielä lukuisia alahaaroja kuten esimerkiksi sormiharjoitukset käsittävän koko soittotekniikan: vuoropikkauksen, legaton, sweepin ym.

Kunkin treenipäivän alussa Vai suunnitteli mitä tulee käymään läpi seuraavan 10:n tunnin aikana ja toteutti sen. Tämän treenimäärän tuloksena hänet kutsuttiin kolmen vuoden päästä soittamaan legendaarisen Frank Zappan bändiin ns. mahdottomia osuuksia, joiden soittamista Frank piti mahdottomana. Vai saavutti ammattitason siis hyvin lyhyessä ajassa, jonka edellä esitetty treenimäärä sekä tapa mahdollisti.

 

10 000 tuntia treeniä

On esitetty, että mestaritason missä tahansa asiassa voi saavutta harjoittelemalla 10 000 tuntia. Tämä on toki yleistys mutta fakta on, että mitä enemmän laitat harjoitteluun aikaa pitäen sen laadukkaana, sitä paremmaksi tulet. Tarkastellaan hieman tätä väitettä tarkemmin. Mitä tarkoittaa käytännössä 10 000 tuntia? Monella ei ole mahdollisuutta harjoitella päivässä 10 tuntia kuten Vai teki mutta karkeasti sanottuna kyse on myös uhrautumisesta. Tällä treenimäärällä hän harjoitteli siis kolmessa vuodessa 10 950 tuntia.

Oletetaan, että harjoitellaan 4 tuntia joka ikinen päivä vuoden ympäri. Tämä tekee vuodessa 1460 tuntia harjoittelua. Tällä määrällä 10 000 tuntia tulee täyteen noin 7 vuodessa. Eli jos soittamista on takana 10 vuotta eikä se siltikään vielä tunnu olevan täysin hallussa on vika todennäköisesti treenitavoissa. Usein edes tämä 4 tuntia päivittäistä treeniä ei onnistu, jolloin kokonaisaika venyy vieläkin pidemmälle. Kuitenkin on muistettava, että mikäli haluaa tähdätä korkealla soittamisellaan, on sille järjestettävä aikaa ja siitä pitää nauttia.

 

Oma treenitaustani

Omalla kohdallani olen soittanut kitaraa noin 26 vuotta ja alussa harjoittelumäärät olivat suurempia kuin nykyään. En laske keikkailua ja studiosessioita harjoitteluksi vaikka niistäkin oppii todella paljon uusia asioita. Lukioikäisenä, jolloin treenimääräni oli suurimmillaan suunnittelin treenimääräni vuositasolla. Soitin joka ikinen sunnuntai 8 tuntia, ja muina päivinä vähintään 2 tuntia ja yleensä enemmän. Tämä teki viikossa vähintään 20 tuntia. Vuodessa tämä tekee 1040 tuntia. Kun aloin siirtymään ammattiopiskelun pariin treenimäärä väheni vaikkakin opiskelu oli täysipäiväistä musiikin kanssa tekemistä. Silti olen aina yrittänyt pitää kiinni vähintään tunnin päivässä treenaamisesta, jonka mieluiten pidän kahdessa tunnissa. Uskon, että olen keskimäärin harjoitellut 26 vuoden aikana noin 2 tuntia päivittäin, jolloin se tekee kaikenkaikkiaan yhteensä 18 980 tuntia. Luvut ovat tietenkin arvioita mutta niiden avulla on hyvä tarkastella omaa tekemistä ja mikäli tämä määrä ei vastaa omia tavoitteita, ei vika ole treenimäärässä vaan sen laadussa.

Hyvin suunniteltuna voi olla kuitenkin varma, että tuloksia tapahtuu ja tehokas treenaaja analysoikin koko ajan kehitystään ja mukauttaa treenitapaansa tarpeen vaatiessa. Ole kriittinen ja mikäli tuntuu, että jokin asia ei toimi, selvitä missä on vika ja muuta treenaamista niin, että oikea työtapa löytyy.

 

Lisää hyviä treenivinkkejä kitaran harjoitteluun Rockwayllä:

Treenivinkkejä

 

-Samuli

Lisää kommentti