Pentatoninen asteikko

Tässä blogissa esittelen kevyessä musiikissa käytetyimmän asteikon, mollipentatonisen asteikon.

Asteikot ovat lähes välttämättömiä hallita mikäli haluat improvisoida sooloja. Ne ovat työkaluja, joiden säveliä käytetään soitettaessa eri sävelilajeissa sointukiertojen päälle. Asteikot toimivat viitekehyksinä, joista ammennetaan melodiakulut ja patternit. Aseikoita on monia, mutta keskitytään yleisimpään, eli pentatoniseen asteikkoon.

 

Pentatoninen asteikko kitaralla

 

Usein puhutaan vain pentatonisesta asteikosta mutta itseasiassa on olemassa molli- sekä duuripentatoninen asteikko. Mollipentatonisessa asteikossa soitetaan perus molliasteikko, eli aiolinen asteikko, josta on jätetty pois asteikon toinen sekä kuudes sävel. Jäljelle jää seitsemästä viisi säveltä, josta asteikko saa nimensä; penta tarkoittaa viittä ja tonic (pentatonic) ääntä.

Duuripentatonisessa eli joonisessa asteikossa jää pois asteikon neljäs sekä seitsemäs sävel.

Muista tutustua myös “Asteikkojen kuningas haltuun ja sooloilemaan” -kurssiimme, jolla käydään tärkeimmät asteikot läpi harjoitusten kanssa.

Asteikot haltuun -kurssi

 

Mollipentatoninen asteikko

Tarkastellaan mollipentatonista asteikkoa A-sävellajissa.

A-molliasteikon sävelet ovat a, b, c, d, e, f ja g. Kun jätämme pois toisen sekä kuudennen sävelen jäljelle jäävät a, c, d, e sekä g sävelet. Kitaralla asteikkoja soitettaessa asteikot rakennetaan niin, että soitetaan yhdessä asemassa kaikki asteikon sävelet jokaista kieltä käyttäen. Tälllä tavoin saamme aikaiseksi sormituksen, joka etenee kaksi säveltä per kieli metodilla. Asteikko on suhteellisen helppo soittaa kun jokaisella kielellä soitetaan vain kahdella sormella.

Ohessa on esitetty A-mollipentatoninen asteikko aloitettuna sen perussävelestä paksuimman e-kielen 5. nauhalta:

Pentatoninen asteikko

Käytä jokaisella kielellä kahta sormea. Viidennen nauhan sävelet soitetaan etusormella, 8. nauhan sävelet joko nimettömällä tai pikkurillillä ja 7. nauhan sävelet nimettömällä. Asteikko on hyvä soittaa myös käyttämällä vuoropikkausta eli soita jokaisella kielellä ensimmäinen sävel plektran alaslyönillä ja toinen sävel ylöslyönnillä. Vaihtoehtoisesti voit soittaa asteikon myös legatotekniikkaa käyttäen, jolloin voit pikata kielen ensimmäisen sävelen ja soittaa toisen ylöspäin mentäessä hammerilla ja alaspäin tultaessa pull-offilla.

Mollipentatonisesta asteikosta saadaan aikaiseksi viisi eri asemaa eli viisi sormitusta. Asteikossa on viisi säveltä, jotka voidaan kaikki sijoittaa paksuimmalle e-kielelle. Tällöin asteikon ensimmäinen sävel a on 5. nauhalla, toinen sävel c 8. nauhalla, kolmas sävel d 10. nauhalla, neljäs sävel e 12. nauhalla tai vapaalla kielellä ja viides sävel g 15. tai 3. nauhalla. Näistä kustakin sävelestä rakennetaan A-mollipentatoninen asteikko niin, että sijoitamme jokaiselle kielelle kaksi asteikon säveltä. Ohessa on esitetty kaikki asteikon viisi asemaa.

Pentatoninen asteikko eri asemilta kitaralla

1. (5. nauhalta)

Pentatoninen asteikko 5. nauhalta

2. (8. nauhalta)

Pentatoninen asteikko 8. nauhalta

3. (10. nauhalta)

Pentatoninen asteikko 10. nauhalta

4. (12. nauhalta)

Pentatoninen asteikko 12. nauhalta

5. (15. nauhalta)

Pentatoninen asteikko 15. nauhalta

Asteikot ovat lähes välttämättömiä hallita mikäli haluat improvisoida sooloja. Ne ovat työkaluja, joiden säveliä käytetään soitettaessa eri sävelilajeissa sointukiertojen päälle. Ne toimivat viitekehyksinä, joista ammennetaan melodiakulut ja patternit. 

Asteikot ovat myös hyödyllisiä säveltäjälle. Kun ymmärrät asteikoiden suhteen sävellajeihin, tiedät mitä säveliä voi käyttää kunkin sävellajin sekä soinnun kanssa. 

Hyvä tapa opetella näiden viiden eri aseman käyttöä on aluksi keskittyä vain yhden aseman sormitukseen. Paina se mieleesi ja soita asteikkoa ylös- sekä alassuuntaisesti. Kun sormitus alkaa tuntua tutulta voit improvisoida sillä melodioita. Soita asteikkoa esimerkiksi itse nauhoittamasi kompin päälle.

Taustanauhoja löytyy myös mainitsemaltani Asteikkojen kuningas haltuun ja sooloilemaan -kurssilta. Voit toki käytä hyväksesi YouTuben backing track-videoita. Valitse sävellajiksi aluksi Am ja soita taustan päälle melodioita käyttämällä pentatonista asteikkoa. Tee sama jokaisen eri aseman kanssa ja samalla kun soitat asteikkoa, voit myös miettiä missä ovat asteikon perusäänet eli A:t. Tällä tavoin lisäät otelautatuntemustasi.

Mollipentatoninen asteikko on pop- ja rock-musiikissa käytetyin asteikko soolonsoitossa. Se on myöskin itämaisen musiikin perusta ja siinä on omanlaisensa tunnistettava sävy, jonka vuoksi se on suosittu.

Kun pentatoninen asteikko on hallussa, mitä seuraavaksi? Kun olet valmis, voit tutustua seuraavaan haasteeseen täältä. Nyt tuodaan lisämausteita asteikkoon.

-Samuli