Huiluäänet Eddie Van Halenin tapaan

Tässä blogissa tutustutaan erikoiseen kitaransoittotekniikkaan, jolla saadaan mielenkiintoisia lisäsävyjä soittoon....

January 15, 2020 Lisää kommentti

Akustinen kitara sähkökitara Samulin blog tekniikka

Tässä blogissa tutustutaan erikoiseen kitaransoittotekniikkaan, jolla saadaan mielenkiintoisia lisäsävyjä soittoon. Kyseinen tekniikka on tapping-huiluäänet

Legendaarinen kitaristi Eddie Van Halen esimerkkinä käyttää tätä tekniikkaa lukuisissa yhteyksissä. Hän hyödyntää niitä niin soolo- kuin riffisoitossakin sekä niin puhtaalla kuin särötetylläkin saundilla. 

eddie van halen

Tapping tarkoittaa plektrakäden sormien tuomista otelaudalle. Tällä keinolla saamme lisäsormia otelautakäden lisäksi luomaan asioita, jotka yhdellä kädellä olisivat mahdottomia. Tappingia voi käyttää monella eri tavalla ja tällä kertaa teemme sävelistä huiluääniä käyttäen tätä tekniikkaa. 


Huiluäänet

Kielisoittimilla luonnollinen huiluääni saadaan aikaan painamalla soivaa kieltä kevyesti yhdestä harmonisten yläsävelten värähtelyaaltojen solmukohdista.

Ne kohdat ovat kitaralla 5., 7. ja 12. nauha. Huiluääniä soitettaessa kieltä ei varsinaisesti paineta alas vaan sitä vain kevyesti kosketetaan. Kun tämä tehdään edellämainituista kohdista muuttuu soiva sävel joko oktaavin, kvintin tai kahden oktaavin verran korkeammaksi. 


Tapping ja huiluäänet

Tapping huiluäänissä pletrakädellä napakasti napautetaan kieltä esimerkiksi 12. ja 13. nauhan puolivälistä, jolloin sävel alkaa soimaan oktaavin verran ylempää kuin avoin kieli. Mikäli haluat muuttaa painetun sävelen huiluääneksi, napauta tappingilla samalta kieleltä oktaavin verran ylempää saman sävelen kohdalta niin sävel muuttuu huiluääneksi. Esimerkiksi jos soitat a-kieleltä 3. nauhalta c-sävelen, samainen sävel löytyy myös 15. nauhalta oktaavin korkeampana. Pidä 3. nauha pohjaanpainettuna ja näpäytä plektrakädellä 15. ja 16. nauhan välistä otelautaa. 

Van Halenin Women In Love - kappaleen introssa Eddie hyödyntää tätä tekniikkaa. Hänellä on käytössä clean-soundi, johon on lisätty chorusta sekä delaytä. Tärkeimpänä elementtinä on kuitenkin tapping huiluäänet, joita sovelletaan yksinkertaiseen sointukuvioon.

women in love, tab


Pidä ensimmäisessä tahdissa pohjaanpainettuna etusormen barreotteella d-, g- sekä b-kielten 9.. nauhat, joista muodostuu E-sointu. Tämän jälkeen muodosta etu-, keskisormella sekä nimettömällä samoilta kieliltä 7., 8. sekä 9. nauhaväleistä B-sointu.

Toisesssa tahdissa soitamme samat sointumuodot samoilla sormituksilla kaksi nauhaväliä alempaa, jolloin soinnut ovat D sekä A

Loppuun soitetaan lyhyt melodiakulku paksuimmalta e-kieleltä, jonka nauhavälit ovat 7, 5 ja 4. 

Tabiin on merkitty sävelten viereen pienellä nauhaväli, josta tapping tehdään. 0:n kohdalla se on 12, eli oktaavia ylempää. Sama pätee kaikkiin säveliin, jolloin esim. 9 on 21, 7 on 19 jne. 

Soita harjoitus clean soundilla ja voit testailla eri mikrofoni vaihtoehtoja parhaan lopputuloksen saamiseksi. Tallamikrofonilla tämänkaltaiset huilu äänet yleensä irtoavat helpoiten mutta kitaroissa on eroja siinä miten kukin sävel syttyy. 

Mikäli et vielä ole lunastanut Rockwayn ilmaista kokeilua, tee se nyt! Löydät yli 400 kurssia, joista suuri osa on kitaralle.

KOKEILE ILMAISEKSI


-Samuli

 

Saatat myös pitää

André Nieri - Tyyliä ja tekniikaa


Julkaisemme 23.1.2020 uuden kurssin nimeltä: Tyyliä ja tekniikkaa, opettajana André Nieri.Viimevuotisella...


January 09, 2020

Tällä etydillä venytykset haltuun - Samulin blog


Vuoden 2020 ensimmäisessä blogissani esittelen lyhyen etydin, joka on kirjoitettu kitaramelodian muotoon. Sen...


January 08, 2020

Tulossa: Suomirockin legendaariset soolot


Julkaisemme vuonna 2020 Suomirockin legendaariset soolot -kurssin, joka pitää sisällään kunnon paketin Suomen...


December 19, 2019